• WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez matrixmm 23 listopada 2014, 15:26
Dysk jak w temacie, wyciągnąłem ze środka WD30EZRX. Jednak po podłączeniu bezpośrednio do płyty (przez SATA) nie jest widoczna żadna partycja przez system.
Podczas próby sklonowania DMDE pokazuje komunikat: Initial disk size 5 860 533 168 LBAx512 (3.00Tb), Available disk size: 1 565 565 872 LBAx512 (802Gb).
Wpisuję ręcznie rozmiar i klonuje dysk na drugi. Następnie próbowałem za pomocą DMDE, testDiska znaleźć partycję, bez efektu. Próba znalezienia plików programem GetDataBack (NTFS oraz FAT) nie znajduje plików ani partycji. Podczas skanowania pokazuje "files identified" kilka tysięcy. Jednak jak przechodzi do step 2 to nie ma żadnej partycji i nic nie można wybrać.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
SMART nie pokazuje błędów.

Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2014, 15:26

#2 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez arvika 23 listopada 2014, 17:15
Pod jakim systemem sprawdzasz dysk?
Zamieść sektor 0 z tego dysku w postaci screena. Dysk pochodzi z kieszeni?

#3 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez matrixmm 23 listopada 2014, 17:45
Dzięki za szybką odpowiedź.
Dysk pochodzi z przenośnego WD Elemnts USB.
Sprawdzam go pod hirensowym miniXP
Screen z sektorem 0
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024191.jpg]Obrazek[/url]

#4 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez arvika 23 listopada 2014, 17:49
XP nie widzi poprawnie dysków 3TB https://www.google.pl/search?q=xp+dyski ... TDqqzKH-CE

Wszystko wskazuje na to że dysk szyfruje dane sprzetowo. Napisz jaki jest kontroler na adapterze ze środka obudowy.

#5 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez matrixmm 23 listopada 2014, 18:27
Z rozmiarem jest dokładnie tak jak mówisz.
Wstyd, że od razu o tym nie pomyślałem.
Teraz odpaliłem DMDE pod win7. Komunikat poniżej.
Co do kontrolera to niestety dziś już nic nie podziałam. Mam go w pracy. Ale rozumiem, że właśnie szlaczki (kye...) w pierwszym sektorze wskazują na szyfrowanie?
Znaczy może po prostu zabieram się za to od końca. Szczerze mówiąc dysk dostałem już wypruty z obudowy i nawet go nie podłączyłem przez usb. Być może wystarczy go przeskanować DMDE podłączonego przez usb i będzie ok?
Przy tak dużym dysku to partycje chyba powinny być NTFS? Czy może się zdarzyć FAT32?
Jeszcze pytanie. Wytłumacz mi proszę jak jest, jak taki kontroler pada. Mogę odzyskać dane bezpośrednio przez sata? (nie wiem, jakoś deszyfrować?). Czy taki kontroler zawsze szyfruje takim samym algorytmem? Znaczy czy jak przełożę kontroler z innego dysku to zadziała? Czy nie ma szans?
Wybacz jak moje pytania są lamerskie ale nie mam wiedzy a lubię wiedzieć co robię i jak to działa. Jakoś samo rozwiązanie nie przynosi mi tyle satysfakcji co zdobyta wiedza. Będę wdzięczny za każdą informację.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024194.jpg]Obrazek[/url]

#6 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez arvika 23 listopada 2014, 19:00
Komunikat w DMDE jest generowany na podstawie tego co widzi w pierwszym sektorze - są w nim opisane partycje oraz ich wielkość. Opis kolegi migola z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html Więc jesli są tam dane które w wyniku szyfrowania mają inne wartości niż rzeczywiste - DMDE to "przelicza" z HEXów i wychodzi jakiś nierealny wynik.

Szlaczki - w tym wypadku kye (nie key) to zbieg okoliczności. Są one różne w różnych dyskach.
Jesli dysk nie wydaje niepokojących dzwięków, nie stuka, puka itp. to podepnij go przez oryginalny adapter z obudowy i zobacz jak go wtedy widzi DMDE.
Przy takim dysku powinien być NTFS.
Jeśli kontroler padnie są metody odzyskania danych z tak zaszyfrowanych dysków bez niego, z tym że dane trzeba zdeszyfrować (ale tej informacji już nie mogę udzielić jak to zrobić).

#7 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez matrixmm 23 listopada 2014, 21:08
Dzięki za link, bardzo przydatny.
Poczytałem trochę i wychodzi na to, że WD Elemetns 3Tb nie jest szyfrowany. Jednak dysk jest skonfigurowany na 4Kb LBA (poprzez USB-SATA) bridge i jak podłączam go pod SATA 512B LBA to jest niewidoczny. Zgaduję, że w takim razie wystarczy dowolny USB-SATA kontroler z takiego dysku by dostać się do danych. Natomiast nie mam wiedzy czy a jeżeli to jak można skonfigurować by przeczytać go w takim formacie bezpośrednio przez SATA.
Podobny przypadek opisany jest tu: http://forum.hddguru.com/viewtopic.php? ... &view=next

#8 Re: WD Elements 3Tb WD30EZRX w środku. Próbuję odzyskać dane, bez efektu.

przez pawel80 23 listopada 2014, 23:36
A pod Linuxem sprawdzałeś, czy partycje dysku są prawidłowo wykrywane?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).