• MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 6 grudnia 2010, 13:16
Laptop MAXDATA Belinea o.book płyta główna: TF041-TH-PCB PWA-8515 VIA SATA INTEL.
Potrzebny schemat od wejścia do ładowarki (Gniazdo ma zwarcie na PCB).

Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2010, 13:16

#2 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez kiero36 6 grudnia 2010, 13:24
Należy odlutować bezpiecznik ten koło gniazda, sprawdzić czy zwarcie jest po bezpieczniku.Jeżeli nie ma zwarcia, trzeba odizolować gniazdo od płyty i przez bezpiecznik doprowadzić zasilanie dalej.Zazwyczaj zwarcie występuje na padzie gdzie jest wlutowany bolec (+) gniazda.

Pozdrawiam.

#3 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 6 grudnia 2010, 13:34
Wywaliłem bezpiecznik i podłączyłem + za nim laptop ma 3.3V na włączniku, uruchamia się lecz obiera tylko 0.07A.
Na żadnej cewce dla CPU, mostka itd nie ma napięcia.
Chyba idzie jeszcze jakiś sygnał z miejsca gdzie jest standardowo + i bezpiecznik.

#4 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez mario 6 grudnia 2010, 13:54
Mało prawdopodobne aby przed bezpiecznikiem było coś podłączone.

Dla płyty Mitac 8515 jest service manual z elementami schematu i opis, jak postępować i co mierzyć przy różnych usterkach: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=98&t=276

#5 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 6 grudnia 2010, 15:25
Nic nie daje mi ten schemat. Po podłączeniu ładowarki laptop ładuje baterię niby się uruchamia lecz świeci tylko LED na zielono.
Nie mam żadnych napięć na przetwornicach 3.3V oraz 5V nie mówiąc już o innych.

#6 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez kiero36 6 grudnia 2010, 22:44
Musisz szukać usterki w głównej przetwornicy.Zazwyczaj odizolowanie PCB, w miejscu gdzie jest gniazdo, przynosiło żądany efekt.Zwarcie występowało między warstwami laminatu.W tym miejscu, tak jak kolega napisał, jest tylko doprowadzony "+" zasilania.

Pozdrawiam.

#7 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez djmichas 15 grudnia 2010, 08:11
Miałem identycznego laptopa do zrobienia.
Uszkodzone PU503 , PQ504A,PQ504B , PQ503,PQ505 .
Sprawdź zwarcie do masy na PL501 i PL502 ( bez w/w tranzystorów )
Pozdrawiam.

#8 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 8 stycznia 2011, 15:56
Witam mam zwarcie na +5VS, samo 5V po wylutowaniu Q517 nie ma zwarcia.
Zwarcie 0.5Ohm za Q517 który znajduje się zaraz za PL502.
Sprawdziłem i zwarcie występuje na zasilaniu HDD, DVD, PCMCIA itd.
Odłączyłem małe cewki na liniach od:
HDD, DVD, AMP, Audio, FAN, PCMCIA, USB, DSUB
i zwarcia nie powodują powyższe elementy przed każdym znajduje się cewka przed którą jest zwarcie.
KBC z tego co sprawdziłem jest zasilany 3.3V więc odpada.
Gdzie jeszcze idzie linia 5VS ? Może być uszkodzone SM (i gdzie się znajduje) ?
Może to wina uszkodzonego wewnętrznie PCB ?

-- niedziela, 9 stycznia 2011, 12:16 --

Na cewce PL501 jest opór 5KOhm a na cewce PL502 jest 10KOhm.

#9 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 13 stycznia 2011, 13:47
Zawarcie usunięte, była to wina PCB. Wymieniony MAX8734A, płyta startuje.
Wszystkie napięcia prawidłowe lecz brak obrazu na matrycy i pobór prądu zatrzymuje się na 0.7A i koniec.
Podstawiony CPU, RAM, Matryca lecz bez zmian.
Sprawna płyta bez RAM i CPU pobiera 0.61A tą którą mam 0.45A.
Sprawna z CPU i RAM 0.85A przy starcie uszkodzona 0.70A
Jakieś pomysły czego to może być wina ?
BIOS wgrywałem na nowo z strony Belinei oraz MAXDaty.
Ma ktoś może BIOS z Mitac 8515 ?

#10 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez Vogelek23 15 stycznia 2011, 19:10
ozox napisał(a):Ma ktoś może BIOS z Mitac 8515 ?

BIOS w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#11 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez zbyszek 2 lutego 2011, 00:50
ozox napisał(a):Zawarcie usunięte, była to wina PCB. Wymieniony MAX8734A, płyta startuje.
[...]

Jeśli można wiedzieć, jak usunąłeś zwarcie występujące w PCB?

Mam podobny jeśli nie identyczny problem: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=11&t=4998

#12 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 7 lutego 2011, 12:36
Zaraz gdzieś pod gniazdem zasilania leci linia 5V lecz nie wiem gdzie dokładnie bo nie ma schematu.

#13 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez Vogelek23 7 lutego 2011, 12:56
ozox napisał(a):bo nie ma schematu.

Hmmm... Schemat już jest w dziale Download.
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=97&t=5057&hilit=8515

#14 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez ozox 7 lutego 2011, 13:29
Jak ja go miałem na stole to był tylko jakiś serwis manual V2.

#15 Re: MAXDATA Belinea o.book Mitac 8515

przez tom 17 marca 2011, 20:35
zbyszek napisał(a):
ozox napisał(a):Zawarcie usunięte, była to wina PCB. Wymieniony MAX8734A, płyta startuje.
[...]

Jeśli można wiedzieć, jak usunąłeś zwarcie występujące w PCB?

Mam podobny jeśli nie identyczny problem: viewtopic.php?f=11&t=4998

Kolego ozox możesz opisać dokładniej jak usunąłeś to zwarcie. Pozdrawiam.