• Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez gavron04 5 grudnia 2014, 09:03
Witam. W końcu mam swojego laptopa (inny mój temat) i zabrałem się za zrzucanie danych. Około 2 w nocy podpiąłem dysk pod USB 3.0, szło bardzo ładnie 30-50 czasem 80mb/s. Zostawiłem laptopa na noc włączonego, w panelu sterowania zmieniłem jedynie jeśli laptop jest pod zasilaczem, żeby się nie wyłączał nigdy. Rano około 7 się budzę, słyszę dziwne dźwięki , podchodzę do laptopa a tam przy zrzucaniu plików zamiast normalnej nazwy pliku/folderu to "death3" i stoi, dysk wydaje dziwny dźwięk jakby co 2-3s startował. Odłączyłem dysk, podpinam jeszcze raz słychać jak startuje, po chwili dziwny dźwięk , słychać jak dysk się wyłącza a na obudowie mi migają non stop 4 diody. Do zrzucenia miałem dużo ważnych danych, na dysku były też pliki po formacie z innego laptopa i teraz w ogóle nie mogę tego zrzucić?

Dysk mam od maks 4 miesięcy, GW jest na 3 lata do Seagate.

Jest jakaś opcja, żeby ten dysk odratować? Sprawdzę jeszcze pod Parted Magic.

Pozdrawiam

Filmik:

http://youtu.be/CUkG2TVYCOA

Re: Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2014, 09:03

#2 Re: Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez Kaleron 5 grudnia 2014, 13:26
1. Wybierz, co jest ważniejsze: dane, czy dysk.
2. Jeśli wybrałeś dane - wyjmij dysk z obudowy, podepnij przez SATA do jakiegoś komputera i zobacz, jak się zachowuje.
3. Jeśli wybrałeś dysk, odsyłaj na gwarancję, bo większość obudów jest tak robiona, żeby się nie dało ich rozebrać i złożyć nie zostawiając śladów.

#3 Re: Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez gavron04 5 grudnia 2014, 15:18
Najchętniej i to i to, ale wiem, że nie ma takiej możliwości. Robił ktoś reklamację/oddawał na GW do seagate? (w środku siedzi seagate)

#4 Re: Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez arvika 20 grudnia 2014, 01:11
Dźwięk wskazuje na to, że są uszkodzone głowice, można nawet poznać że jest to Samsung (obecnie Seagate). Nie podłączaj tego dysku więcej aby nie pogłębiać usterki. Jest ryzyko że głowica może piłować. Chociaż jeśli by tak było i ten dysk był włączony przez noc, to i tak już pewnie spiłował co trzeba...

Re: Samsung D3 2TB - Dysk ma problem z uruchomieniem.

przez Google Adsense [BOT] 20 grudnia 2014, 01:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).