• Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 15:21
Witam. Coś mi tu nie pasuje z laptopem, który mam.

Najpierw padł SSD > lenovo-y580-problem-z-wlaczeniem-czarny-ekran-t35304.html

Po 6tyg jak dostałem sprawnego laptopa to przy zrzucaniu padł mi dysk zewnętrzny (używany pod USB 3.0, kupiony 4 miesiące temu, użyty z 5 razy maks) > post136890.html#p136890

2dni później zrzuciłem z brata dysku parę danych, bo przez pewien czas używałem jego laptopa, dysk WD scorpio black 750GB 2,5" , ja sobie zrzuciłem dane bez problemów pod przejściówką USB <> SATA (używam tej przejściówki od 2lat, zero problemów), jak zrzuciłem dane to odłączyłem bezpiecznie dysk przez wysuń. Włożyłem dysk bratu spowrotem a teraz nie można wejść na tym WD do partycji D, z której zrzuciłem dane. Podpiąłem pod przejściówkę, wyskakuje, że żeby używać tego dysku to trzeba go sformatować. Włączyłem HD Tune i wywaliło 93,8% bad sektorów.

Mam jakieś szczęście ostatnio do dysków? Czy problem leży po stronie mojego laptopa?

No i jak teraz odzyskać dostęp bez utraty danych na partycji D?

Pozdrawiam

Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2014, 15:21

#2 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 15:26
Specyficzne ułożenie HM-a zaraz pod klawiaturą w części płyty która niestety pracuje mechanicznie, pod wpływem "klikania" pękają kule pod układem - objawy albo problemy z dyskiem lub/i zamrażanie ekranu,
na szczęście wszystkie przypadki jakie miałem ( około 6 sztuk) uzdrowił reflow PCH

#3 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 15:28
No tak, tylko tutaj chodzi o to, że najpierw padł mi SSD pod mSATA (wymienili w serwisie po 6tyg i laptop działa), później pod USB dysk zewnętrzny a teraz dysk brata wd scorpio black po zrzuceniu danych pod przejściówką sata/usb. Więc raczej nie chodzi o HM.

#4 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 15:32
Wiec chodzi o HM, wszystko co wymieniasz - obsługuje ta hybryda.
A ten dysk wymieniony .... no nie chce być złym prorokiem ale na Twoim miejscu jak masz oczywiście taką możliwość zrób ten reflow a używanie tego laptopa nie będzie udręką.

#5 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 15:48
No to ten HM uszkadza dyski? Jak pod innym laptopem tak samo działają jak pod moim?

Mam GW na niego, reflow mógłbym zrobić tylko jak oddam na GW to tym razem jako towar niezgodny z umową i co napisać? Wymiana na nowy, zwrot gotówki czy co?

#6 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 16:06
gavron04 napisał(a):No to ten HM uszkadza dyski? Jak pod innym laptopem tak samo działają jak pod moim?

Mam GW na niego, reflow mógłbym zrobić tylko jak oddam na GW to tym razem jako towar niezgodny z umową i co napisać? Wymiana na nowy, zwrot gotówki czy co?

Ciężka piłka z naprawą gwarancyjną - teoretycznie wszytko działa wiec pewnie będą odbijać piłeczkę, możesz poczekać na usterkę druga dysku SSD i wtedy masz prawo wymiany towaru ( nie wiem czy w PL nie ma zapisu o 3 krotnym wystąpieniu tej samej usterki) jeżeli tak jest to trochę ci czasu minie , chociaż jestem przekonamy że ten nowy dysk nie popracuje dłużej niż miesiąc góra dwa a z czasem jest szansa, że stracisz usb lub zaczną się problemy z wyświetlaniem poprawnym obrazu.
Piszę tak pewnie ponieważ ten model w szkoplandi jest popularny ( pewnie rzucili w ramach jakiejś akcji top cena Aldi Real lub inny sklep z 600 na 399 i wiara się rzuciła ), trafiłem na 6 przypadków dokładnie z tym samym problemem wszystkie 1 lub 2 miesiące po gwarancji producenta - w każdym to samo uszkodzenie.

#7 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 16:10
No, ale jakim cudem ten układ uszkadza inne dyski? Za tego Y580 w takiej konf. jak mam dałem 3,5tys..

SMART tego WD z uszk partycją D:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024324.png]Obrazek[/url]

#8 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 16:14
A gdzie tu widzisz uszkodzenie ?
Dyski WD mają wysoki parametr realokowanych sektorów.
Sprawdź ten dysk na innym komputerze nawet HD tune chociaż ten program do końca prawdy nie mówi.
Zdecydowanie polecam MHDD z pod DOS-a.

#9 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 16:19
No nie, że uszkadza, ale nie mogę wejść na partycję D na tym dysku czyli inaczej G (H - system czyli C 100GB, G partycja 645GB i I 100MB).

Sprawdziłem pod 2laptopami, sprawdzę jeszcze na innym.

#10 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 16:28
W celu odzyskania danych skorzystaj z solucji napisanej przez Arvika ( Nasz Forumowy i nie tylko, GURU od dysków ;) ) tutaj KLIK.

#11 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 16:30
Z DMDE bez problemu wszedłem na partycję D, ale z "Komputer" normalnie nie da rady :/

#12 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez grisza69 8 grudnia 2014, 16:38
gavron04 napisał(a):Z DMDE bez problemu wszedłem na partycję D, ale z "Komputer" normalnie nie da rady :/

Nie będę dalej Cię prowadził, ponieważ sam uczę się pracy z plikami i nie chciałbym pogorszyć stanu Twoich danych.
Nie martw się pewnie zaraz dostaniesz wskazówki od osoby bardziej zorientowanej w odzyskiwaniu danych.
Powodzenia :P

#13 Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez gavron04 8 grudnia 2014, 16:40
Odzysk danych jest nie potrzebny, po prostu chcę mieć dostęp do partycji D.

-- Dodano: poniedziałek, 8 gru 2014, 17:41 --

Ostatnio też wgrywałem z lekko 600 aktualizacji (system mam oryg) - może tam jakieś g... siedzi/siedziało?

-- Dodano: poniedziałek, 8 gru 2014, 18:01 --

Sformatowałem, jest ok.

Czy zna ktoś podobny problem, że kilka dysków padło na laptopie z chipsetem HM77?

-- Dodano: poniedziałek, 8 gru 2014, 20:35 --

grisza69 jest jakiś program, który sprawdzi w jakim stanie jest ten HM? Napisałem do Lenovo i do X-KOM czy mieli podobne przypadki. Czekam za odpowiedzią.

-- Dodano: wtorek, 9 gru 2014, 10:53 --

Zadzwoniłem rano do Lenovo (wcześniej mi napisali, że mam zadzwonić do działu technicznego).

Powiedziano mi, że już podobne przypadki były, w 95% wymiana płyty głównej.

1. Kurier przyjedzie do mnie w ciągu 2dni.
2. Naprawa 1,5-2tyg, ale bardzo często to maks 3-5dni - czyli wymiana płyty głównej lub kontrolera.
3. Po naprawie - wysyłka kurierem do mnie.

X-KOM niech się uczy..

Re: Problemy z kilkoma dyskami pod jednym laptopem.

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2014, 16:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).