• Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 9 grudnia 2014, 17:31
Witajcie, Tworzę ten temat ponieważ mam pewne wątpliwości co do kompatybilności wstecz wyżej wymienionych chipów. Pytanie mam czy To jest to samo? Oba chipy są wersją Intel Edition, oba tak samo wyglądają i mają tyle samo kul, Ale po postawieniu NF4-SLI-SPP-A3 w miejscu gdzie był NF4-SLI-SPP-A2, płyta nie startuje.
Załączam zdjęcia poglądowe układów:
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024362.jpg]Obrazek[/url]
Układ Nvidia NF4-SLI-SPP-A2
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024363.jpg]Obrazek[/url]
Układ Nvidia NF4-SLI-SPP-A3

Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Google Adsense [BOT] 9 grudnia 2014, 17:31

#2 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 10 grudnia 2014, 00:20
pikus09 napisał(a):Układ Nvidia NF4-SLI-SPP-A2
A skąd Kolega ma informację, że ten chipset ma takie właśnie oznaczenie? Nic takiego na nim nie widnieje.

#3 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 10 grudnia 2014, 01:03
Na zdjęciu podglądowym owszem nie widnieje ponieważ to próbka i może dlatego nie widać oznaczenia. Wszystkie te informacje zaczerpnąłem z google, które mogą być nie potwierdzone.

#4 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 10 grudnia 2014, 01:50
pikus09 napisał(a):Na zdjęciu podglądowym owszem nie widnieje ponieważ to próbka i może dlatego nie widać oznaczenia.
Wszystko cacy - tylko, że dalej nie wiemy, jaki to fizycznie układ. C19 to bowiem nazwa kodowa rodziny chipsetów nForce4, którą stanowi 17 układów, różniących się między sobą pewnymi detalami, a zwłaszcza tzw. DEVICE ID (począwszy od 0x006F, skończywszy na 0x00B4). Jeśli z płyty wyciągnął Kolega takiego właśnie sampla C19, to nic twórczego nie wymyślimy, chyba, że Kolega ustali DEVICE ID obu układów, lub - zamiast fotek poglądowych - wstawi zdjęcia HD tego, co wyciągnął z płyty oraz tego, co w nią wlutował.

Problem z niedziałaniem wymienionego chipsetu ma zwykle dwie przyczyny:
- niekompatybilność układów (czasami nawet przy wymianie 1:1, gdzie napis na układzie nie odpowiada temu, co "siedzi" w rdzeniu; hasła: "szlif", "podróbka" itp),
- złe wlutowanie (obrócenie układu o 90/180/270° dość często kończy się zblokowaniem startu płyty).

#5 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 10 grudnia 2014, 02:06
No właśnie, Na płycie był taki układ:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024367.jpg]Obrazek[/url]

natomiast ja kierując się faktem, że tylko w rosyjskim sklepie znalazłem identyczne wizualnie układy Czyli właśnie NF4-SLI-SPP-A3:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024368.jpg]Obrazek[/url]

i takie układy otrzymałem jak na zdjęciu. Wpisując w google, nf4-SLI-SPP-A3 wyszukiwarka twierdzi, że jest to nforce 570 SLI intel edition.

Vogelek23 napisał(a):Problem z niedziałaniem wymienionego chipsetu ma zwykle dwie przyczyny:
- niekompatybilność układów (czasami nawet przy wymianie 1:1, gdzie napis na układzie nie odpowiada temu, co "siedzi" w rdzeniu; hasła: "szlif", "podróbka" itp),
- złe wlutowanie (obrócenie układu o 90/180/270° dość często kończy się zblokowaniem startu płyty).

Tak ma kolega rację, jednak o orientację układu się nie martwię ponieważ zgodnie z tym co zaznaczone jest na PCB płyty układ został postawiony.
Właśnie, tu mam wątpliwości, jednak analizując inne poglądowe zdjęcia tych chipów orientacyjnie właśnie upewniłem się, że układy otrzymałem fabryczne Nvidii, ale jak widać chyba niekompatybilne.

Ps. Płyta w której siedzi problematyczny układ to Gigabyte GA-8N-SLI_PRO. V1.0 naprawiana do prywatnych celów nie zarobkowych.

#6 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 10 grudnia 2014, 02:47
Sprawa tych chipsetów jest co najmniej tajemnicza - oto bowiem znalazłem dwie ciekawe strony. Założę się, że nie taki układ kulek ma Kolega w swoich układach. Albo zatem ci ludzie nie wiedzą, jakie sita sprzedają, albo dostawca z Rosji robi Kolegę w "bambuko"... :|

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024369.jpg]Obrazek[/url] [url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024370.jpg]Obrazek[/url]

#7 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 10 grudnia 2014, 08:59
Sita oferowane są dla wersji AMD, natomiast dla intela już nie, dedykowane sito również zamówiłem z tego samego sklepu. Co do układu kul to jest on inny niż na zdjęciach załączonych przez kolegę, dla wersji intela wygląda on tak:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024375.jpg]Obrazek[/url]

taki sam układ jest również w uszkodzonym układzie. Widać różnicę?
Za to sito dla układów dedykowane jest inne niż też przez kolegę załączone zdjęcia, wygląda w ten sposób:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024376.jpg]Obrazek[/url]

Ktoś jeszcze ma sugestię może czy to te same chipy? Jeszcze mam taką sugestię, że źle wpaliłem jeden z chipów i dlatego płyta nie startuje. Pozdrawiam i liczę na dalszą pomoc w tej kwestii.

#8 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 13 grudnia 2014, 20:19
Sita oferowane są dla wersji AMD, natomiast dla intela już nie
A gdzie jest napisane, że to są sita dla "wersji AMD"? Układ to układ - nie ma prawa zdarzyć sie sytuacja, gdy chipset oznaczony "NF4-SLI-SPP-A3" występuje w dwóch, całkowicie różnych obudowach.

pikus09 napisał(a):taki sam układ jest również w uszkodzonym układzie. Widać różnicę?
Ja wiem, jak wygląda C19 od spodu. Być może Kolega nie doczytał przekazu - chodziło mi o to, że skoro w róznych miejscach są sprzedawane przez różnych ludzi sita do układów "NF4-SLI-SPP-A3", które diametralnie różnią się od tego, co Kolega przedstawił (układ kul, gabaryty chipsetu itp.), to być może jest tak, że układ, który Kolega nabył jako "NF4-SLI-SPP-A3" wcale nim nie jest. Czy teraz Kolega rozumie, co miałem na myśli?

#9 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 13 grudnia 2014, 22:51
Tak rozumiem co kolega napisał, podejrzewam że sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają, ponieważ mam takie sita i są wyraźnie za małe na układ dla Intela, natomiast pasują dla chipów NF4-SLI-A3, a te z kolei są Dla wersji AMD(przynajmniej tak wyedukowałem z wyszukiwarki) Mam taki jeden układ uszkodzony i porównywałem go z układem intela i na pierwszy rzut oka widać, że różnią się wielkością, tak więc po mojemu to co kolega zaprezentował, nie pokrywa się z tym co ja posiadam tzn, prawdopodobnie otrzymałem chipy pod wersję intela, nie sądzę też aby mnie zrobił w bambuko, czy jakiś szlif dał, chodź diabli wiedzą. Wyedukowałem też, z dwóch źródeł że jest to niby Nforce 570 Intel Edition, w drugim źródle że jest to C19-XE chodź to pewnie ma guzik za znaczenie jednak wolę to dopisać bo może się przydać w śledztwie.

#10 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pawel80 14 grudnia 2014, 01:48
http://en.wikipedia.org/wiki/NForce4
Jest już prawie rok 2015, czy nie szkoda ci czasu i pieniędzy na bawienie się w detektywa.
Po za tym niech kolega zamieści zdjęcie oryginału jaki miał na płycie, skoro był o to poproszony. Bo tak to można tylko gdybać.
Do tego, przydałaby się informacja, na jakiej płycie znajduję się to znalezisko.

#11 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 14 grudnia 2014, 12:48
pawel80 napisał(a):http://en.wikipedia.org/wiki/NForce4
Jest już prawie rok 2015, czy nie szkoda ci czasu i pieniędzy na bawienie się w detektywa.
Po za tym niech kolega zamieści zdjęcie oryginału jaki miał na płycie, skoro był o to poproszony. Bo tak to można tylko gdybać.
Do tego, przydałaby się informacja, na jakiej płycie znajduję się to znalezisko.

Tak wiem, że jest prawie 2015, jednak nie zmienia to faktu, że Płytę naprawiam we własnym zakresie, a nie w celach zarobkowych. Czasu mi nie szkoda ponieważ mam go nadmiar. Jeśli ma to przynieść jakiś rezultat w "śledztwie" To zamieszczam wykonane zdjęcia układów, oryginalnego, który był zainstalowany na płycie i otrzymanego z rosyjskiego sklepu:

[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024428.jpg]Obrazek[/url] [url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024429.jpg]Obrazek[/url] [url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024430.jpg]Obrazek[/url] [url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024431.jpg]Obrazek[/url] [url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024432.jpg]Obrazek[/url]

Płyta w której to pracuje to Gigabyte GA-8N-SLI_PRO V1.0, posiadam też schemat płyty Gigabyte GA-8N-SLI_Royal, która jest identyczna jednak ma dołożony Dual power supply, reszta jest ta sama.

#12 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 14 grudnia 2014, 20:33
Jak już wspomniałem, mam wątpliwości, czy ten nowy układ to w istocie "NF4-SLI-SPP-A3" (pomimo napisów). Skąd te wątpliwości? Ano stąd, że są oferowane (wraz z dedykowanym sitem!) przez jednego tylko dostawcę.

#13 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 14 grudnia 2014, 21:50
Być może źle szukałem, ale wpisanie tych oznaczeń sugeruje, też na japońskich stronach że chipset ten to Nforce 570 Intel Edition, Nie chcę tu podważać wiedzy kolegi, wygląda mi to też że chip stary jest w istocie i inni sprzedawcy nie wprowadzali do sprzedaży tego chipu. Inna moja wersja jest też taka, że nvidia wydała ten chip tylko dla określonych producentów i też może z przecieku Rosyjski sklep posiada(ale to tylko moje dywagacje niczym nie podparte) Może kolega, wycinek schematu płyty z tym chipem NF570 Intel Edition?

#14 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Vogelek23 14 grudnia 2014, 22:18
Schemat Twojej płyty jest dostępny tutaj: schemat-gigabyte-ga-8n-sli-pro-t23687.html?hilit=GA%208N%20SLI
C19 zaś to nic innego, jak Crush19. Kwestia tylko tego, czy Twój nowy układ to jest TEN SAM chipset.

Cały kłopot polega na tym, że opierasz się na wiedzy (lub niewiedzy) jakichś tam ludzi z Azji czy Europy wschodniej, ponieważ w internecie nie ma innych, wiarygodnych źródeł informacji w tym temacie. Próbowałeś wysłać zapytanie bezpośrednio do producenta układów?

#15 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 14 grudnia 2014, 22:34
To jest myśl, Właśnie opieram się na nie potwierdzonych informacjach znaleźnych z internetu. Dobry pomysł mi kolega podrzucił, ale wątpię aby korporacja nvidia dała mi sensowną odpowiedź. Schemat owszem mam do GA-8N-SLI_PRO, jednak potrzebuje schematu płyty z chipsetem N-force 570 dla intela. Natomiast wrzucę odpowiedź co Nvidia na to.

#16 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pawel80 14 grudnia 2014, 22:55
A po włożeniu chipsetu z ruskiego sklepu, z jakim procesorem sprawdzałeś płytę główną?
Tu masz jeszcze linka, który tak jak wspominałeś potwierdza, że jest to chip nVidii NF570.
Czy on zadziała u ciebie to trudno powiedzieć, raczej nie. Jeszcze jeżeli chcesz się bawić to podstaw jakiegoś Dual Core, a jak to nie pomoże, to spróbuj wgrać bios od podobnej płyty Gigabyte z tym chipsetem.

#17 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 14 grudnia 2014, 23:08
W zasadzie, próbowałem, na Dual core odpalać, konkretnie P4 D 920 2x2,8Ghz, na pojedynczych Pentiumach 4, w każdym z tych momentach płyta zachowuje się tak samo, Wyrzuca kod POST 0D, 05, po czym Przechodzi do Kodu FF i sie wyłącza. Wylutowując chip, Płyta również Wyrzuca Kod 05 na karcie POST po chwili zaś FF, jednak nie wyłącza się.
Spróbuję, jeszcze napisać do Nvidii, jednak wątpię aby nVidia sensownie odpisała na zadane przeze mnie pytanie. Jeśli cokolwiek odpiszą nie omieszkam załączyć tego do wątku.

PS. Wg z japońskich źródeł, posiadam chip: The above screenshot is NVIDIA official nForce570SLI Intel Edition (hereinafter referred to as NF570SLI IE) product description, it can be seen from here, NF570SLI IE Northbridge will have three versions, they are on the functionality, performance, and there is no difference, the only difference is whether RoHS support:

The first version: NF4-SLI-SPP-A3, this is the use of the original IBM product production process, which is on the market in the Unika UC19NS Pro, Jetway motherboard Northbridge P6F6G.

The second version: NF4-SLI-SPPN-C1 is using TSMC (TSMC) 0.14-micron manufacturing process of the product, and support RoHS.

Third version: NF570SLI-SLI-SPP-N-C1, this is the official name of the product label in Northbridge in NF4-SLI-SPPN-C1, based on NF570SLI IE will also be the final name Northbridge. (korzystałem z google translator) gdzie posiadam wersję podstawową tego chipa i wg nich jest to Nfroce 570 Intel Edition. Ja jeszcze przekulkuję chipset, napiszę do Nvidii i Dam znać jak się sprawa rozwinie. Pozdrawiam!!

#18 Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez pikus09 22 grudnia 2014, 12:55
Witam po przerwie, Nvidia olała sprawę nie odpowiadając na zadane przezemnie pytanie, nie kulkowalem jeszcze układu z braku czasu(wiadomo święta, przygotowanie, prezenty), szukałem też jakiś wycinków schematu z tym NF570 IE, jednak nic nie znalazłem, chyba że ktoś z forumowiczów posiada to również, mógł by wiele pomóc.

Re: Chip Nvidia NF4-SLI-SPP-A2, a NF4-SLI-SPP-A3 - to te same chipy?

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2014, 12:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).