• Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

zatronik1 30 Грудня 2014, 19:48
Nowsze laptopy Lenowo np.G505 z prostokątną wtyką zasilacza mają trzeci środkowy pin. Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu. Czy podobnie jak w Hp czy jak w Dell. Mam akurat w naprawie G505 w którym aktywuje się układ przeciwzwarciowy mimo braku zwarć. Może to mieć jakiś związek z tym trzecim pinem?

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Google Adsense [BOT] 30 Грудня 2014, 19:48

#2 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

morph 31 Грудня 2014, 09:16
Witaj

Łatałem wczoraj taki zasilacz, tzn. wymieniałem oryginalny kabel (zasilacz dosłownie się skopcił) do innego zasilacza o tych samych parametrach i w moim przypadku trzeci, środkowy pin nie był w ogóle wykorzystywany. Niestety nie powniem jaki to był model Lenovo, bo miałem sam zasilacz do naprawy.

#3 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

mpd123 19 Лютого 2015, 22:52
Witam

Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell. Kiedyś miałem Lenovo 3000 gdzie w zasilaczu uszkodził mi się 3 pin i laptop nie ładował baterii pomimo, że na pozostałych pinach było napięcie.

#4 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Vogelek23 20 Лютого 2015, 06:55
Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell.
Jesteś pewny informacji, jakie podajesz publicznie?

mpd123 написав:Kiedyś miałem Lenovo 3000
Każdy z nas miał kiedyś Lenovo 3000 - pod tym oznaczeniem kryją się dziesiątki (jeśli nie setki) całkowicie odmiennych modeli. Proszę precyzować swoje wypowiedzi, ponieważ to jest forum techniczne.

zatronik1 написав:Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu.
Nie miałem G505 na stole, ale biorąc pod uwagę miejsce podłączenia 3-go pinu zasilacza do KBC (pin przetwornika ADC) sądzę, że detekcja działa podobnie, jak w HP, czyli identyfikacja zasilacza odpowiednim napięciem na tym pinie (nie zaś transmisją 1-wire, jak w Dellach). Zwróć uwagę, że w drenie PQ102A znajduje się rezystor PR102 o dość nietypowej jak na pull-up do 3V rezystancji - często taka nietypowa rezystancja oznacza ni mniej, ni więcej, jak precyzyjny dzielnik napięcia :)

Зображення

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Google Adsense [BOT] 20 Лютого 2015, 06:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість