• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez sebuncle 9 listopada 2010, 08:45
Hello.
I want to buy G86 G86 770 or 771. I have tried many Chinese vendors but they are not serious. They wear makeup and rebills chips used. Do you know willing sellers?
Thank you in advance.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2010, 08:45

#22 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez chevy 9 listopada 2010, 10:27
Co do POHUA to 80% satysfakcji.
Brałem na samym początku układy 730, 770, 603 i 630 i widać było że układy nowiutkie. Jasnozielony kolor, brak mikro rysek itp. I laptopy na tych układach pracują jak na razie +- 6mc. Ale ostatni mój zakup to porażka. Kupiłem 770 i zaraz odesłałem (brązowy układ i pełno rys zamalowanych mazakiem). Następnie nowy MCP wizualnie ok ale widać że postawiony na PB zaryzykowałem i wlutowałem do HP efekt: ciągłe restarty płyty, po wlutowaniu starego płyta wstaje ale bez obrazu. Laptopa oddałem klientowi nie tracąc nerwów. Kolejny układ IPX460 do acera (problem z USB) laptop nie wstał. 300zł w plecy i strata czasu.

Nowe układy to ma może ok ale z tych starszych wersji to porażka.

#23 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Usunięty Użytkownik 1038 9 listopada 2010, 12:18
Zaryzykowałem i postawiłem 730-tkę z "POHUA" na płytę. Efekt - brak działania - POST przechodzi do C0. Postawiłem na inną płytę - efekt ten sam. Rebal oryginałów - płyty działają. Jak na mnie zakończyłem współpracę z firmą "POHUA". 200 zł za usługę rebalingu to dość sporo.

#24 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez chevy 10 listopada 2010, 11:21
Jeszcze jedno doświadczenie z użytkownikiem kaska-rad (allegro) inaczej Computer Recycling.
Kupiłem płytę do Acera 5100. Pytałem wcześniej czy była naprawiana. Zapewniano mnie że nie była więc wyłożyłem 430zł i kupiłem płytę.
Po otwarciu paczki okazało się że IPX460 był wymieniany.
Następnie okazało się że nie działa lewy przycisk touchpad.
Trzeba było robić we własnym zakresie.

W odpowiedzi na to napisali że przedłużają gwarancje do 4 mc.

Zastanawiam się czy nie zakończyć sprawy negatywnym komentarzem.

#25 Re: Uwaga na sprzedawce

przez greg464 20 listopada 2010, 10:18
O siebie dołoże jeszcze:

BIZON INDUSTRY CO., LIMITED. - Zamówione nowe układy a wszystkie przyszły przekulkowane i ani jeden dc09 lub dc10.

HY (HK) IC LIMITED - Wszystkie rdzenie tak jak na zdjęciach z postu wyżej oraz ołowiowe kulki.

#26 Re: Uwaga na sprzedawce

przez tomerrro 20 listopada 2010, 10:23
Ostatnio się zastanawiam na ile te "nowe" układy są faktycznie nowe ,a na ile jest to jakiś
odrzut z produkcji kategorii B który ktoś skupuje i pcha w świat. Takie przemyślenia z ostatniego tyg....

#27 Re: Uwaga na sprzedawce

przez grisza69 20 listopada 2010, 13:02
tomerrro napisał(a):Ostatnio się zastanawiam na ile te "nowe" układy są faktycznie nowe ,a na ile jest to jakiś
odrzut z produkcji kategorii B który ktoś skupuje i pcha w świat. Takie przemyślenia z ostatniego tyg....

Zdecydowanie tak jest , do "wtórnego" obiegu są wystawiane układy które są odrzutami kontroli jakości - zapytaj bezpośrednio w intelu ile kosztuje np GBM - pytałem dwa lata temu - koszt około 115$ :)
wiec przy cenie 10 $ na eBay o czymś to musi świadczyć :) - Ciężkie czasy nastały .

#28 Re: Uwaga na sprzedawce

przez greg464 20 listopada 2010, 13:10
grisza69 napisał(a):- zapytaj bezpośrednio w intelu ile kosztuje np GBM - pytałem dwa lata temu - koszt około 115$
wiec przy cenie 10 $ na eBay o czymś to musi świadczyć - Ciężkie czasy nastały .

Bo to złe pytanie było. Trzeba było zapytać ile kosztuje 5000 szt GBM to cena by była pewnie 11.5$ za szt.

#29 Re: Uwaga na sprzedawce

przez grisza69 20 listopada 2010, 13:38
greg464 napisał(a):
grisza69 napisał(a):- zapytaj bezpośrednio w intelu ile kosztuje np GBM - pytałem dwa lata temu - koszt około 115$
wiec przy cenie 10 $ na eBay o czymś to musi świadczyć - Ciężkie czasy nastały .

Bo to złe pytanie było. Trzeba było zapytać ile kosztuje 5000 szt GBM to cena by była pewnie 11.5$ za szt.

:D nie zapytałem o 5000 fakt ;) , pytałem o 50 - 100 sztuk - odpowiedz była jasna - jeżeli nie mam podpisanej Umowy większa ilość nie wchodzi w rachubę w krótkim czasie, produkcja czysto pod zamówienia już zamknięte dla danego okresu produkcyjnego - ilość tak ale nie zmiana ceny - podpisanie Umowy o współprace - nie przejawiali znacznej ochoty na tego typu rozmowy - no może teraz kiedy mocno AMD im "depcze po piętach" zmienili podejście ale to było jednak ponad dwa lata temu .

#30 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez katar83 20 listopada 2010, 14:40
Kupiłem 5 nowych układów od tube_buyer - trzy przyszły ok, dwa pozostałe jak 'po wojnie'. Z uwagi na to, że nie chciał zwrócić kosztów zwrotu - dostał negatywa i ZDECYDOWANIE NIE POLECAM nikomu.

#31 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez rrouterr 20 listopada 2010, 16:11
Koledzy a co z reklamacjami takich trefnych układów?
Wiele razy zdarzyło mi się że układ wyglądał jak nówka a tu nic. Jak to ma być że kupuje się kota w worku? Kupujesz 3 układy a tylko jeden działa!

Większość sprzedawców zwala wtedy winę na sposób montażu i reklamacja jest niemożliwa. Nawet jak zobaczę że układ jest na pewno używany to już go nie zwrócisz. Macie jakiś sposób na takie "reklamację" dokładanie średnio 150zł do naprawy (bo sprzedają buble) to żaden interes.

Zdecydowanie polecam "KOCHAM BASIĘ" układy nowe i zawsze sprawne (z tym że nie zawsze mają je na miejscu)

Pozdrawiam Michał

#32 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tomerrro 20 listopada 2010, 18:10
Jeśli już mowa o sklepie kocham-basie , to fakt klasa sklepik. Jedyny w którym kupując nie mam wątpliwości dostając towar. Jednego tylko w nim brakuje, aktualnych stanów magazynowych widocznych jeszcze przed zakupem. Ostatnio chciałem zakupić układziki i na 3 które potrzebowałem nie było ani jednego.Trochę to denerwujące bo wycenę naprawy robiłem według cen z owego sklepiku.

#33 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez delp 20 listopada 2010, 19:36
Przestrzegam kolegów przed firmą CINTE.
http://www.aliexpress.com/store/101768
Same rebale i złomy sprzedają.

#34 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez chevy 22 listopada 2010, 11:53
Reklamować tylko można przed montażem. Z jednej strony jest to dla Nas denerwujące z drugiej nie dziwię się sprzedawcy. Układ można uszkodzić na kilka sposobów a wizualnie nie będzie tego widać. Zresztą montowaliście pewnie nie jeden "piękny" układ który i tak nie działał :).

Sprzedawcy mają nad tym większą przewagę i na takich wadliwych układach my tracimy najwięcej kasy.

#35 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Usunięty Użytkownik 1038 9 grudnia 2010, 10:10
Zobaczcie co pojawiło się jako nowe układy 770-tki. Bąble widoczne gołym okiem, cena - 195 zł - sprzedawca POHUA.

Obrazek

Jak śmieją takie coś sprzedawać.... nie mówiąc już, że w opisie jest jako nowy!

#36 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez danb 9 grudnia 2010, 10:46
tumpio napisał(a):Zobaczcie co pojawiło się jako nowe układy 770-tki. Bąble widoczne gołym okiem, cena - 195 zł - sprzedawca POHUA.

Obrazek

Kiedyś kupiłem u nich układy VIA. Na zamówione 3 sztuki w paczce był jeden układ. Na FV oczywiście 3 zafakturowane. 2 tygodnie się z nimi bujałem, aby odzyskać resztę zamówionego towaru. To był mój jedyny i ostatni zakup u nich. Na magazynie pakują wszystko "sprawne chińskie" rączki :) .

#37 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Listek 9 grudnia 2010, 13:47
tumpio napisał(a):Zobaczcie co pojawiło się jako nowe układy 770-tki. Bąble widoczne gołym okiem, cena - 195 zł - sprzedawca POHUA.

Obrazek

Bąble, rdzeń pokruszony. Nie podoba mi się ze na ceracie jest listek..

Zanim dojdzie do transakcji, wysyłam sprzedawcy taki oto list. Zdarzyło mi się, że dostawałem odpowiedź: albo nie mają chwilowo na stanie nówek, albo że nie maja 09 tylko 07. W każdym przypadku tłumaczyli się że są tylko resellerami.
Oto treść:
I m very interested in buying nVidia G86-731-A2. I just would like to make sure:
Please confirm they are all brand new parts. We will not accept
manufacture refurshibed or reballed chips. My lab is provide of
microscope and we will check the parts when receive. If we find on
them marks of pad cleaning (scratches), peaces of glue and heatig
marks ("brown stains"), they will be refused by my quality control
department and I will have to cancel the order, send them back and
apply for refund.
1) The Two first digits is Date Code (D/C), next week of manufacture.
So please confirm they are 09+. Please inform which one you have
available
2) Please confirm they are all brand new (not refurshibed or reballed)
3) Please inform price posted to Dublin - Ireland by
a) Express Courrier (dhl, ems, ups)
b) Priority Mail
4) We will buy regurarly from you..I will buy initially 5pcs to start
our business.

#38 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 22 grudnia 2010, 17:38
kaska_rad z allegro - nie polecam jak kilka osób przede mną. Reballe sprzedawane jako płyty z demontażu. Płyta która dotarła upaćkana topnikiem, zasyfiona i przegrzana. Odesłałem bez sprawdzenia. Pieniądze zwrócili.

#39 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez kamilj 22 grudnia 2010, 17:54
Nie wiem co sądzić o sprzedawcy z allego KOMP-szczecin. Poszukuję nówki G6100, trafiłem na jego aukcje gdzie oferuje niby fabrycznie nowe, ale po zobaczeniu zdjęć, zwątpiłem.

Rysy na laminacie i poszarpane krawędzie: (nr aukcji 1374134410)

// A Kolega to nie wie, jak grafikę wklejać? viewtopic.php?f=112&t=7402

#40 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez patol 22 grudnia 2010, 18:23
kamilj napisał(a):Poszukuję nówki G6100

Weź od "Basi", wiem że są droższe o ponad 50zł ale masz pewność, że są w 100% OK. Te z aukcji, które podałeś, najlepiej nie wyglądają i w dodatku są z wadą - wyprodukowane przed 2009.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2010, 18:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).