• Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

#1 Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by rauli38 4 January 2015, 13:01
Uszkodzony dysk wymieniony,ale brak systemu operacyjnego. Mam go na pożyczonym pendrive w formacie iso, ale żeby w przyszłości mieć możliwość ponownej instalacji chciałbym utworzyć kopię na swoim pendirve.
Jak skopiować obraz na innego pendriva w takim samym formacie. Darmowy program który znalazłem w internecie umożliwia tworzenie obrazów z iso na bin.

Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Google Adsense [BOT] 4 January 2015, 13:01

#2 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Vogelek23 4 January 2015, 13:33
rauli38 wrote:Jak skopiować obraz na innego pendriva w takim samym formacie.
Po prostu skopiować plik z rozszerzeniem *.ISO na drugiego pendrive'a. Chyba, że coś innego miałeś na myśli, tylko wyraziłeś się mało precyzyjnie?

#3 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by rauli38 4 January 2015, 13:51
Tak, nie precyzyjnie się wyraziłem. Aktualnie mam butowalnego pendriva z systemem operacyjnym utworzonego z obrazu iso, więc nie mogę po prostu skopiować pliku iso,bo go nie ma.
Nie wiem jak przerobić go z powrotem na iso i na innym pendrive zrobić sobie kopię z obrazu iso.

#4 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Vogelek23 4 January 2015, 14:11
Zainteresuje się niewielkim, darmowym programem ImageUSB - powinien bez problemu wykonać to, co chcesz zrobić.

#5 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by rauli38 4 January 2015, 14:39
to już przerabiałem,ten programik zrobi mi obraz z rozszerzeniem .bin , nie da się nastawić na zrobienie obrazu iso, a może się mylę, jeśli się mylę poproszę o wskazówkę w ustawieniach programu,

#6 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Usunięty Użytkownik 402 4 January 2015, 16:01
Nie da się wypalić tego iso na płytę? Uruchamiasz nero i wypalasz płytę.
Z doświadczenia wiem że botowalnego penka z obrazem iso nie da się dobrze sklonować - nie będzie działał. Może by się udało gdyby był to taki sam pen.

#7 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by rauli38 4 January 2015, 16:28
na płytę da się to zrobić, ale szukam rozwiązania do tego o czym wcześniej wspomniałem, czyli sklonować pendrive'a , nie zawracałbym głowy gdybym na tym się znał,ale temat jest i wierzę że jest jakiś sposób żeby to zrobić

#8 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by jurek1980 4 January 2015, 17:10
Może inaczej. Ten bootowalny pendrive zrobiony był z Asus Recovery i masz na nim obraz fabrycznego systemu (partycji recovery)? Czy masz tam po prostu system WIN7 który kiedyś był zrobiony z pliku ISO?
Pytam się bo nie rozumiem po co masz robić ISO z Pendriva skoro według opisu zrobiłeś sobie obraz pena do pliku bin. Wstecznie nie do końca da się zrobić ISO-> Pen a potem Pen->ISO. Nie wyjdzie dokładnie to samo.

#9 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Usunięty Użytkownik 402 4 January 2015, 17:45
Dwa identyczne modele pena i programem zrobić kopię posektorową. Innej możliwości nie widzę by to sprawnie zadziałało.

#10 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by Vogelek23 4 January 2015, 18:08
LAZY wrote:Dwa identyczne modele pena i programem zrobić kopię posektorową. Innej możliwości nie widzę by to sprawnie zadziałało.
Podany przeze mnie program wykonuje właśnie coś na kształt kopii posektorowej - klonuje obraz całego nośnika źródłowego do pliku BIN, z którego potem można sobie "wypalić" nośnik docelowy. Program ten robi dokładnie to samo, co np. Norton Ghost czy Nero Burning Rom - tyle, że z nośnikami na USB. Nośniki nie muszą być tu identyczne (nie muszą nawet mieć takiej samej pojemności).

#11 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by amorphe 4 January 2015, 19:57
Możesz spróbować jeszcze niewielkiego programu "USB Image Tool" - działa dość sprawnie (ciekawe, czy zadziała tak Ty chcesz)
Można nim utworzyć obrazy z pendrive (Backup) i w drugą stronę - obraz nagrać na pendrive (Restore)
Tworzony poprzez backup obraz ma rozszerzenie .img lub .ima (a nie ISO).

Ja używam jeszcze HDClone, ale to przy "poznawaniu się" z Enigmą2.
Bezpłatna wersja ma pewne ograniczenia, lecz w tym wypadku są chyba mało istotne.
Przed chwilą sprawdziłem i zrobiłem obraz pewnego botowalnego pendrive ;) , następnie obraz ten wgrałem na drugiego pendrive.
Laptop bez problemu wystartował z klona.

#12 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego

by pawel80 4 January 2015, 21:51
Jeszcze jakby kolega rauli38 mógł podać, jaki jest system na tym bootowalnym USB, bo jeżeli np. zrobiony jest Windows 8, to możesz mieć problem z klonowaniem partycji GPT, bo taką powinien mieć wtedy flash.
Bez problemu, powinien ci pomóc Image for Windows w wersji trial 30 dniowej.

Windows 7 Starter, jeżeli taki był oryginalnie zainstalowany system operacyjny, wystarczy, jak ściągniesz ISO z supportu Microsoft, a następnie stworzysz bootowalny USB np. programem rufus.
W przypadku Recovery Asusa to wspomniany Image for Windows, również bez problemu sklonuje ci zawartość na drugi nośnik USB, ważne aby jego pojemność nie była mniejsza od pierwszego.

#13 Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego  [SOLVED]

by rauli38 5 January 2015, 20:14
Dziękuję wszystkim za pomoc, wiele się nauczyłem analizując Wasze rady,choćby to że pendrive powinien być taki sam żeby go sklonować,zwłaszcza że raczkuję w tym temacie,myślę że rady jakie Koledzy podawali pomogą również innym użytkownikom upartym takim jak ja w rozwiązaniu ich problemów.

Ja chciałem po prostu sklonować zawartość pendriva który był zrobiony na butowalnego z sytemu iso,i aby identycznie działał, widać nie jest to aż takie proste, aczkolwiek możliwe jak nie ma się innych narzędzi.
Zaopatrzyłem się w oprogramowanie w formacie iso i zrobiłem nowego butowalnego pendriva .Takie chyba najlepsze rozwiązanie jest.

Re: Asus EeePC 1001PXD wymieniony dysk brak systemu operacyjnego  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 5 January 2015, 20:14