Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
przez Google Adsense [BOT] • 29 grudnia 2014, 11:54
NIE MA MOŻLIWOŚCI PROSTEJ WYMIANY SAMEJ KLAWIATURY. Jest ona zgrzewana razem z palmrestem - palmrest posiada fabrycznie plastikowe kołki, które po nałożeniu na nie klawiatury są "rozpłaszczane" na gorąco i w ten sposób klawiatura "trzyma się" palmrestu.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Robiłem coś takiego raz, da się, ale nie warto moim zdaniem.
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Przy ścinaniu "zaklepanych bolców" można użyć naostrzony płaski śrubokręt, albo nóż oraz hotair. Ja robię tak, że podgrzewam przez ok. 3 sekundy plastik temp ok 100 st. C przez małą dyszę i ścinam łebek nożem albo śrubokrętem. Idzie dość sprawnie. Później przy montażu kolbą z małym grotem zgrzewam klawiaturę pozostałościami po odciętym łebku, a na koniec punkty spawania zalewam małą ilością kleju dwuskładnikowego.
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
przez Google Adsense [BOT] • 8 stycznia 2015, 01:19
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).