Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
Google Adsense [BOT] • 29 Грудня 2014, 11:54
NIE MA MOŻLIWOŚCI PROSTEJ WYMIANY SAMEJ KLAWIATURY. Jest ona zgrzewana razem z palmrestem - palmrest posiada fabrycznie plastikowe kołki, które po nałożeniu na nie klawiatury są "rozpłaszczane" na gorąco i w ten sposób klawiatura "trzyma się" palmrestu.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Robiłem coś takiego raz, da się, ale nie warto moim zdaniem.
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Przy ścinaniu "zaklepanych bolców" można użyć naostrzony płaski śrubokręt, albo nóż oraz hotair. Ja robię tak, że podgrzewam przez ok. 3 sekundy plastik temp ok 100 st. C przez małą dyszę i ścinam łebek nożem albo śrubokrętem. Idzie dość sprawnie. Później przy montażu kolbą z małym grotem zgrzewam klawiaturę pozostałościami po odciętym łebku, a na koniec punkty spawania zalewam małą ilością kleju dwuskładnikowego.
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
Google Adsense [BOT] • 8 Січня 2015, 01:19
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.