• Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez elvis000 29 grudnia 2014, 11:54
Witam mam pytanko czy jest możliwość wymontowania samej klawiatury z
palmrest-a laptopa Samsung NP-300e i zamocowania nowej w jakiś porządny
sposób Wiem że wymienia się zwykle cały palmrest ale chcę wymienić tylko
klawiaturę .Podejrzewam że jest plastikiem zanitowana albo "zalana"

Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2014, 11:54

#2 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez Vogelek23 29 grudnia 2014, 12:30
NIE MA MOŻLIWOŚCI PROSTEJ WYMIANY SAMEJ KLAWIATURY. Jest ona zgrzewana razem z palmrestem - palmrest posiada fabrycznie plastikowe kołki, które po nałożeniu na nie klawiatury są "rozpłaszczane" na gorąco i w ten sposób klawiatura "trzyma się" palmrestu.

Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.

#3 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez maciek1221 6 stycznia 2015, 18:07
Robiłem coś takiego raz, da się, ale nie warto moim zdaniem.
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.

Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam

#4 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez oneeye 6 stycznia 2015, 19:00
Potwierdzam, da się to zrobić i o ile demontaż nie jest trudny (dobry nóż, skalpel), o tyle później klejenie tego na nowo jest czasochłonne i trzeba przypilnować by było równo. W wielu przypadkach nieopłacalne i niestety zwykle jednorazowe.

#5 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez Vogelek23 6 stycznia 2015, 19:34
maciek1221 napisał(a):da się
oneeye napisał(a):da się to zrobić
Proszę zwrócić uwagę na słowo "PROSTEJ" w mojej wypowiedzi. Nie napisałem nigdzie, że się nie da.

#6 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez oneeye 6 stycznia 2015, 19:44
Łukasz, nikt tego nie neguje ;) piszemy o własnych doświadczeniach, nie bierz tego zbyt osobiście ;).

#7 Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez adeq4 8 stycznia 2015, 01:19
Przy ścinaniu "zaklepanych bolców" można użyć naostrzony płaski śrubokręt, albo nóż oraz hotair. Ja robię tak, że podgrzewam przez ok. 3 sekundy plastik temp ok 100 st. C przez małą dyszę i ścinam łebek nożem albo śrubokrętem. Idzie dość sprawnie. Później przy montażu kolbą z małym grotem zgrzewam klawiaturę pozostałościami po odciętym łebku, a na koniec punkty spawania zalewam małą ilością kleju dwuskładnikowego.

Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2015, 01:19
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).