Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
by Google Adsense [BOT] • 29 December 2014, 11:54
NIE MA MOŻLIWOŚCI PROSTEJ WYMIANY SAMEJ KLAWIATURY. Jest ona zgrzewana razem z palmrestem - palmrest posiada fabrycznie plastikowe kołki, które po nałożeniu na nie klawiatury są "rozpłaszczane" na gorąco i w ten sposób klawiatura "trzyma się" palmrestu.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
Można oczywiście oddzielić klawiaturę od palmrestu, ale jest to czynność zwykle jednorazowa, bowiem plastikowe kołki odrywają się przy tym i nie ma potem jak przygrzać nowej klawiatury do palmrestu (kołki są na to za krótkie). Można spróbować przykręcić nową klawiaturę do palmrestu na miniaturowe, krótkie wkręty (po ścięciu plastikowych kołków i wykonaniu w ich miejscach płytkich otworów), jednakże jest to dość pracochłonne zajęcie i istnieje ryzyko, że zrobimy w palmreście dziurę na wylot. Dochodzi także kwestia opłacalności tej "zabawy" - jeśli coś się nie uda, zostanie nam niewykorzystana klawiatura a i tak będziemy musieli zakupić kompletny palmrest.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Robiłem coś takiego raz, da się, ale nie warto moim zdaniem.
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
Aby wyjąć klawiaturę można zgrzane ''nity'' ściąć ostrym nożem/śrubokrętem/ przy wprawnej ręce lutownicą. Następnie umieścić nową i zalać klejem na gorąco lub jakimś poxipolem.
Ja osobiście kupiłem w sklepie cały palmrest za 98 z wysyłką (2 miesiące temu) i zamontowałem ją klientce. W uszkodzonym palmreście wymieniłem samą klawiaturę i sprzedałem trochę drożej na allegro.
Na youtubie są filmy jak robić taki zabieg. Pozdrawiam
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Przy ścinaniu "zaklepanych bolców" można użyć naostrzony płaski śrubokręt, albo nóż oraz hotair. Ja robię tak, że podgrzewam przez ok. 3 sekundy plastik temp ok 100 st. C przez małą dyszę i ścinam łebek nożem albo śrubokrętem. Idzie dość sprawnie. Później przy montażu kolbą z małym grotem zgrzewam klawiaturę pozostałościami po odciętym łebku, a na koniec punkty spawania zalewam małą ilością kleju dwuskładnikowego.
Re: Samsung NP-300E wymiana klawiatury w Palmrest
by Google Adsense [BOT] • 8 January 2015, 01:19
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).