• Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

adamex 30 Липня 2013, 23:36
Pytanie do użytkowników ww stacji. Czasami się zdarza że po uruchomieniu górnej grzałki, obydwie grzałki boczne samoistnie zaczynają emitować za dużo ciepła i migotają. Migotanie ustępuje po wyłączeniu grzałki górnej lub zmniejszeniu mocy grzałek bocznych do 5%. Powyżej 5% zaczynają szaleć i się rozgrzewają do czerwoności. Czy ktoś z użytkowników tej stacji się z tym spotkał ?

I jeszcze jedno pytanie, o co chodzi z tymi wentylatorami, na jakiej zasadzie się włączają i wyłączają? Czasami się włączają po 10 minutach, czasami szybciej, nie ma reguły.

Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

Google Adsense [BOT] 30 Липня 2013, 23:36

#2 Re: Jovy RE-8500 Grzałki czasami wariują !

iras72 31 Липня 2013, 05:38
Witam, stacji używam ponad pół roku, jak do tej pory tylko raz mi się zdarzyło że boczne grzałki (ustawione na 55%) zaczęły grzać na max, po zatrzymaniu i ponownym starcie moc wróciła do normy.
Wentylatory wewnątrz obudowy studzą maszynę, ciche nie są i włączają się cyklicznie dosyć często w trakcie i przez około godzinę po skończeniu pracy.

#3 Re: Jovy RE-8500 Grzałki czasami wariują !

matisblu 31 Липня 2013, 08:47
Witam!
RE-8500 używam już ponad rok, ale nie zauważyłem jakichś dziwnych zachowań grzałek bocznych, może to kwestia wgranego softu?
Jeśli chodzi o wewnętrzne wentylatory to faktycznie są głośne i potrafią się włączać jeszcze długo po zakończeniu pracy. Trochę mnie to irytowałem więc zrobiłem wspomaganie chłodzenia stacji z 2 wentylatorów 12cm z zasilaczy ATX, po zakończeniu pracy włączam je na 10min i potem jest już spokój. Wentylatory stoją z prawej strony stacji i wtłaczają zimne powietrze.

#4 Re: Jovy RE-8500 Grzałki czasami wariują !

adamex 31 Липня 2013, 17:07
Spróbuję inny soft wgrać, może pomoże, a co do wiatraków to nie ma rady trzeba się przyzwyczaić.

#5 Re: Jovy RE-8500 Grzałki czasami wariują !

grisza69 31 Липня 2013, 17:16
adamex написав:Czasami się zdarza że po uruchomieniu górnej grzałki, obydwie grzałki boczne samoistnie zaczynają emitować za dużo ciepła i migotają.

Takie rzeczy mogą się dziać jak masz źle chłodzone triaki lub tranzystory sterujące ( nie wiem co tam jest, ale nic innego nie powinno tam być) - wystarczy albo porządnie przykręcić albo ustawić radiatory tak aby chłodzenie było bardziej intensywne.

#6 Re: Jovy RE-8500 Grzałki czasami wariują !

adamex 10 Серпня 2013, 21:57
Dziękuję za pomoc, w wolnej chwili rozbiorę maszynę i sprawdzę co kolega wyżej zasugerował.

Mam jeszcze jeden problem, który opiszę poniżej.
Próbuje stworzyć profil grzania, podczas prób maszyna nie wychodzi ze stanu soaking tylko utrzymuje grzanie na około 160 stopniach. Zauważyłem że to się tylko dzieje jak mam zapisany profil w free mode czyli moc grzałek ustawiona jest manualnie.
Czy coś robię nie tak czy może coś jest nie tak z maszyną? Proszę spojrzeć na zrzut z ekranu.

Зображення

#7 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

mar244 10 Січня 2015, 19:52
Przepraszam że odkopuje stary temat, ale mam dokładnie taki sam problem jak kolega adamex

u mnie również nie chce przekroczyć 170 stopni w fazie soaking, na programie w PC oraz na profilu odpalonym na stacji.

Póki co próbuje jakoś rozwiązać ten problem, raz mi się udało uruchomić profil po całości, ale teraz to już nie chce iść

#8 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

Qban 11 Січня 2015, 03:47
mar244 написав:Przepraszam że odkopuje stary temat, ale mam dokładnie taki sam problem jak kolega adamex

u mnie również nie chce przekroczyć 170 stopni w fazie soaking, na programie w PC oraz na profilu odpalonym na stacji.

Póki co próbuje jakoś rozwiązać ten problem, raz mi się udało uruchomić profil po całości, ale teraz to już nie chce iść

Witam, aktualizował kolega firmware maszyny ze strony Jovy? Jakich kolega używa termopar? Ja nie używam oryginalnych bo były potwornie niedokładne.

#9 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

mar244 11 Січня 2015, 11:14
Qban написав:Witam, aktualizował kolega firmware maszyny ze strony Jovy? Jakich kolega używa termopar? Ja nie używam oryginalnych bo były potwornie niedokładne.

Aktualizowałem na soft 1.09, program aktualny, termopary omega grubość 0,25mm

#10 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

PrimeTech 30 Січня 2015, 01:51
Pardon my language but I don't speak polish.
Wanted to share this video tutorial about making profiles on the RE-8500 station.
No need to understand english too much.
REgards

https://www.youtube.com/watch?v=43EB_ZYoCcc

#11 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

Ludwik 14 Липня 2015, 08:11
Witam
U mnie w Jovy też grzałki szalały, dodatkowo migał wyświetlacz przy drugiej płycie jak grzałem pod rząd.

Wymieniłem wszystkie kondensatory w sterowniku na porządne i Jovy uleczona pracuje bardzo stabilnie. Krytyczne są 330uF na 16V trzeba się wykosztować.
Pozdrawiam

#12 Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

hlw 14 Липня 2015, 11:26
Maszynę mam od 2012r. Nie zaobserwowałem takich objawów ani razu. Firmware 1.07.

Re: Jovy RE-8500 grzałki czasami wariują oraz problem z profilem w free mode.

Google Adsense [BOT] 14 Липня 2015, 11:26
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість