• PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

igrzybu 15 Січня 2015, 17:18
Witam,
Chciałbym sie dowiedzieć, do jakiej temperatury powinienem dojść przy lutowaniu zreballowanego chipu RSX w ps3?

Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Google Adsense [BOT] 15 Січня 2015, 17:18

#2 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Vogelek23 15 Січня 2015, 17:57
Do temperatury rozpływu cyny bezołowiowej lub ołowiowej - zależnie od składu chemicznego użytych do reballingu kulek.

#3 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

sebastiank 15 Січня 2015, 20:11
Pozwolę sobie odrobinę bezczelnej arogancji nie zgodzę się z Szanownym Administratorem i na pytanie
igrzybu написав:do jakiej temperatury powinienem dojść
odpowiem: pozostań lepiej przy zalecanej temperaturze ciała równej 36,6*C :).

Ale podejrzewam, że nie o to autorowi chodziło. Te układy mają swoją "specyfikę" - jeśli zadajesz takie pytanie podejrzewam, że układ może już nie spełnić pokładanych w nim nadziei - tzn. zobaczysz tylko YLOD lub czarny ekran.
Dodatkowo jeśli słychać było cichy trzask przy wylucie lub lutowaniu kulek ewentualnie pojawiła się odrobina cyny przy kościach - szansa na prawidłowe działanie układu jest znikoma.

Jeśli zdejmowałeś radiator - pamiętaj, że czarne pamięci też są lutowane na kulkach i klejone - a mało że ze względu na kolor lepiej pochłaniają ciepło to jeszcze są bliże górnej grzałki (w przypadku IR) - i ich temperatura może znacznie odbiegać od tej mierzonej na płycie.

#4 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

igrzybu 15 Січня 2015, 20:56
Więc jak naprawiać YLOD?

#5 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Vogelek23 15 Січня 2015, 21:22
igrzybu написав:Więc jak naprawiać YLOD ?
Należy zdiagnozować przyczynę błędu YLOD i wymienić (lub przekulkować) element, który za ten błąd odpowiada. Przy wymianie układu w obudowie BGA należy dostosować profil lutowania do konkretnego układu, a zwłaszcza pilnować odpowiedniego (nie więcej, niż 3-5*C/s w fazie "soak" oraz 1-3*C/s w fazie "reflow") przyrostu temperatury w czasie.

#6 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

sebastiank 15 Січня 2015, 21:27
Można przez reballing (reflow jest mniej trwały) - zakładając, że układ jest sprawny. RSX-a - jeśli jest uszkodzony - możesz podmienić z innej płyty (jest też spora zamienność układów), nie jest parowany jak np. CELL.

Ogólnie trzeba się nauczyć zdejmować te układy - technik jest wiele, sporo zależy od sprzętu jakim się dysponuje.
Można zdjąć radiator lub nie - w zależności od tego znowu mamy różne techniki...
Do tego płyta w uchwyt serwisowy aby się nie gięła.
Ja na Achi IR 6000 ustawiam dół na 360*C (na górze płyta osiąga ok. 190-200*C) i dopiero grzeje góra.
Kwestia dopracowania profilu pod swoją stację, tak aby nie nagrzać za bardzo pamięci.
Układ ma elementy na których "siada" w rogach - uważaj na nie przy czyszczeniu płyty.

Warto kupić uszkodzona płytę i trenować - z dodatkową termoparą na pamięciach.
Dla oszczędności - jeden układ można ubić kilka razy :)

#7 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

igrzybu 16 Січня 2015, 09:21
Mam możliwość sprawdzenia w jakis sposób, czy RSX z innej płyty jest sprawny? Bo bez sensu lutować układ ze sprawnej płyty.

#8 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Vogelek23 16 Січня 2015, 11:50
igrzybu написав:Mam możliwość sprawdzenia w jakis sposób czy RSX z innej płyty jest sprawny ?
Bez lutowania do innej płyty - NIE.

#9 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

sebastiank 16 Січня 2015, 12:40
Sprawności nie stwierdzisz inaczej niż lutując do płyty.
W niektórych przypadkach można stwierdzić uszkodzenie RSX'a na płycie lub wylutowanego - mierzysz rezystancje na cewkach zasilających RSX'a - poniżej 1 Ohm'a i przy próbie zwarciowej grzeje się RSX - na 90% ubity.
Na wylutowanym mierzysz rezystancje pomiędzy rogiem (narożnym) padem wewnętrznego pola padów a jego sąsiadem na boku pola padów - interpretacja wyników jak powyżej. W wewnętrznym polu GND i VDD są poukładane jak na szachownicy z drobnym wyjątkiem na jednym boku.

#10 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

igrzybu 17 Січня 2015, 00:00
Mój reballing sie powiódł. Najpierw cała płyte podgrzałem do 200 stopni, pozniej właczyłem mocniejsze grzanie na chip i przy około 220 stopniach układ zszedł. Lutowane powtórne, powiodło se przy około 215 stopni. Co sądzicie o temperaturach ?

#11 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

pawel80 17 Січня 2015, 03:02
Coś chyba nie tak z tymi temperaturami, chyba że układ już był przez kogoś kulkowany.
Choć nie zajmuje się konsolami, ale czy ten PS3 nie powinien być w technologi PBFree?

#12 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

sebastiank 17 Січня 2015, 08:23
PS3 nawet najstarsze FATy jakie mi się trafiły były w PBFree.
Jeśli zmieniałeś kulki z PbFree na ołowiowe to nawet przy dużych błędach odczytu termopary różnica temperatur jest za mała (5*C pomiędzy wylutem i wlutem).
Czy osiągnąłeś sukces okaże się po czasie - jeśli konsola popracuje dłużej. Nie można wykluczyć, że do reballingu był CELL, który chwilowo odzyskał połączenia.
Grzałeś diagnostycznie chipy przed lutowaniem?

#13 Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

igrzybu 17 Січня 2015, 14:06
Nie grzałem chipów diagnostycznie. Na razie jestem w fazie testów, wczoraj wszystko było w porządku. Grałem na niej około dwóch godzin. Dzisiaj i jutro też będzie obciążana, wiec zobaczymy co z tego będzie. Słyszałem opinie, ze w 90% przypadków podczas wystąpienia YLOD przyczyna jest układ RSX. Rozumiem, ze zalecacie wcześniejszą diagnostykę poprzez podgrzanie z osobna lekko tych układów ?

Re: PS3 CECH 2004B. Temperatury Lutowania Układu RSX

Google Adsense [BOT] 17 Січня 2015, 14:06
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість