• Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by serwislaptop 19 January 2015, 14:07
Coraz częściej spotykam się z urwanymi gwintami w obudowach. Urwane gwinty najczęściej widać w Lenovo, Samsungach i Toshibach ale w laptopach innych producentów też się to zdarza. Do tej pory wklejałem te gwinty na poxipol ale nie jest to chyba najtrwalsza metoda. Może ktoś ma jakieś inne pomysły?

Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by Google Adsense [BOT] 19 January 2015, 14:07

#2 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by SELLKOM 19 January 2015, 19:13
VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM

Spróbuj a poczujesz moc :)

#3 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by czorny 19 January 2015, 21:22
SELLKOM wrote:VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM

Spróbuj a poczujesz moc :)

Czy może kolega podać konkretny link lub nr. produktu bo z Googli można uzyskać kilka odpowiedzi np.: VersaChem 47809 Plastic Welding lub 47829 i nie wiem który wybrać.

#4 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by zatronik1 19 January 2015, 21:37
Co Kolega ma konkretnie na myśli pisząc "uszkodzone gwinty" czy gwintowane tulejki mosiężne i ich mocowanie czy coś innego. Ja dokonuję sporo takich napraw. Wiele nowszych laptopów Lenovo i nie tylko jest tak skonstruowanych moim zdaniem aby trwalość mocowania zawiasów do klapy miała bardzo ograniczoną. Trzeba było zatem wypracować jakies metody.
Dodam jeszcze skrótowo że pxipol to zły wybór.

#5 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by serwislaptop 19 January 2015, 21:59
Same mosiężne gwinty nie uszkodziły mi się nigdy. Na myśli miałem ich plastikowe mocowanie które bardzo często pęka.
Kolego SELLKOM mógłbyś doprecyzować o jaki konkretnie produkt chodzi?
Zatronik1 - a Ty jaki produkt stosujesz to klejenia? Lenovo rzeczywiście trafiają się bardzo często.

#6 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by baner81 19 January 2015, 22:08
CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.

#7 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by Vogelek23 19 January 2015, 23:10
baner81 wrote:CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.
Przecież to jest praktycznie to samo, co Poxipol czy polski Epidian - dwuskładnikowa żywica epoksydowa, zawierająca produkt reakcji bisfenolu z epichlorohydryną.

#8 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by SELLKOM 20 January 2015, 09:37
Vogelek23 wrote:
baner81 wrote:CX80 Auto Weld - niby można tym kleić pęknięte bloki silnikowe, ale do klejenia obudowy na pewno się nadaje.
Przecież to jest praktycznie to samo, co Poxipol czy polski Epidian - dwuskładnikowa żywica epoksydowa, zawierająca produkt reakcji bisfenolu z epichlorohydryną.

Praktycznie ??? Raczej teoretycznie, produkt produktowi zdecydowanie nierówny.
Do czego zmierzam, zainwestuj 20/30 zł w to:http://www.versachem.pl/index.php?option=com_provider2&task=product&pid=3&Itemid=2 i sam się przekonaj lub nie ;)

ps. przepraszam że składu chemicznego nie wymieniłem ale dla mnie liczy się skuteczność , niezawodność, szybkość działania. Nie kleje 8h dziennie więc szkodliwości nie weryfikowałem...

#9 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by pijan4 20 January 2015, 09:59
Ważne różnice między CX80 a poxipolem to gęstość oraz czas schnięcia. Cx80 po rozmieszaniu jest rzadki (lejący) a poxipol gęstszy. CX80 używam do zalewania jakiś ubytków - bardzo ładnie się rozlewa co nie można powiedzieć o poxipolu. Druga sprawa to ich czas utwardzania, poxipol schnie natychmiast natomiast CX80 co najmniej z godzinkę. Ich "moc" jest podobna z lekkim wskazaniem na CX80, natomiast gęstość poxipolu lepiej sprawdzi się przy mocowania gwintów.

#10 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by serwislaptop 20 January 2015, 10:03
Kupiłem już VERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

#11 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by adam1114 23 January 2015, 03:07
Vogelek23 wrote:

Różnica jest kolosalna, tego się nawet nie da porównać, nie wiem o co chodzi, ale jeśli składniki te same to może po prostu o jakość, na plus dla CX80.

#12 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by Cyb0rg 16 February 2015, 19:18
Vogelek23 wrote:

Mogę się mylić, bo z chemii nie jestem mocny.
Ale ma moje oko to jakby dwa różne składy:

Karty produktów:

poxipol
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 0519,d.d2s

CX-80
http://www.cx80.pl/images/karty/auto_weld_kc2.pdf

#13 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by brynek 15 May 2015, 11:52
Mam sprawdzone trzy kleje od kilku lat i wszystko ok:
1 - Technicqll Polychloride - do samych plastików (klejenie ułamków plastików)
2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal - jest dość kruchy i śliski po wyschnięciu,
3 - Technicqll Epoxy Mastic 2 - Rodzaj plasteliny dwuskładnikowy, bardzo mocny można go szlifować i w nim wiercić, kleje nim metal i plastik - idealny do wypełniania braków i dużych ubytków. Można ustawiać w nim gwinty.

#14 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by chrusc 15 May 2015, 19:35
Często stosuję łatwo dostępne "Plastic Welder" dwuskładnikowy klej do plastików (minus - za szybko wiąże), czasami Epoksydowy UHU PLUS (wielki minus bardzo długi czas wiązania).

#15 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by tati82 9 June 2015, 08:52
Lutownicą roztapiamy plastik z tego samego tworzywa (np z uszkodzonych obudów) i wtapiamy wkrętkę.

#16 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by koper912 3 December 2015, 21:15
brynek wrote:2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal

Użyłem go kilka razy i moim zdaniem o kant d*** można go potłuc.

Aktualnie używam tego: http://www.loctite-kleje.pl/Teroson+PU+6700-50ml+%28klej+poliuretanowy+2K%29+_Teromix+6700+%28IDH.264880%29_t32345.htm

Najmocniejszy klej jakiego do tej pory używałem.

#17 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by adam1114 3 December 2015, 21:36
koper912 wrote:
brynek wrote:2 - Technicqll Epoxy Metal - do zalewania gwintów i ubytków (jest to płynny metal dwuskaładnikowy), kleje nim plastik i metal

Użyłem go kilka razy i moim zdaniem o kant d*** można go potłuc.

Aktualnie używam tego: http://www.loctite-kleje.pl/Teroson+PU+6700-50ml+%28klej+poliuretanowy+2K%29+_Teromix+6700+%28IDH.264880%29_t32345.htm

Najmocniejszy klej jakiego do tej pory używałem.

Czy to nie jest ten typ kleju który już po minucie zasycha a po 2 praktycznie nie da się nic więcej zrobić, a w dotyku po zaschnięciu jest lekko śliski jak by teflon ?

#18 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by koper912 3 December 2015, 21:57
Chyba nie...
W ostatnim kadłubku po rozrobieniu wystarczyło czasu na wpasowanie 6 gwintów i klej nadal był w konsystencji umożliwiającej dalsze klejenie. A czy jest śliski - nie wiem, nie macałem :)
Utwardzanie:
W temperaturze pokojowej połączenia klejone można już po 2 godzinach obrabiać mechanicznie. Przy użyciu lampy IR (promiennik podczerwieni) można skrócić czas utwardzania do 10 minut.

#19 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by adam1114 3 December 2015, 22:02
Pytam bo kupiłem kiedyś klej BEKO w identycznym opakowaniu, przeźroczysty po wyschnięciu, jednak po minucie już zaczynał wiązać. Po wyschnięciu był dziwny, jak teflon.

#20 Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by koper912 3 December 2015, 23:21
Ten akurat ma jeden składnik w kolorze białym, drugi w czarnym. Po wymieszaniu wychodzi ciemno-szary.

Mogę jeszcze polecić ten klej:
http://www.flamingparts.pl/p2789,md-meg ... -klej.html

Trochę słabszy od Teromix'a, ale też daje radę.

Re: Czym najlepiej wklejać uszkodzone gwinty?

by Google Adsense [BOT] 3 December 2015, 23:21
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).