• 503 Service Unavailable

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#21 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 15 November 2014, 21:40
Sęk w tym, że darmowe działy raczej nie są przyczyną opisywanych tu problemów. Póki co, nadal zbieram dane do analizy problemu, aby go definitywnie rozwiązać. Do tego czasu jednak darmowe działy nie będą, niestety, dostępne.

Re: Re: 503 Service Unavailable

by Google Adsense [BOT] 15 November 2014, 21:40

#22 Re: 503 Service Unavailable

by marek216 15 November 2014, 21:57
Vogelek23 wrote:Sęk w tym, że darmowe działy raczej nie są przyczyną opisywanych tu problemów.

Pomijając kwestię "awaryjności forum" warto takie rozwiązanie przemyśleć na przyszłość.

#23 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 15 November 2014, 23:28
Z założenia darmowy dział schematów miał być działem dla wszystkich (także dla osób niezarejestrowanych) - ale możliwe, że dostęp do tych działów zostanie wyłączony dla Gości.

Coraz bardziej skłaniam się ku tezie, że to dostawca hostingu ma jakieś problemy (lub, co gorsza, działa celowo). Na czym opieram swoje spostrzeżenia? Otóż gdy utworzyłem darmowe działy, niedługo po tym zaczęły się problemy z połączeniem do serwera - jak można się domyśleć, transfer się potroił, co na pewno nie byłoby dostawcy "na rękę". Tutaj wysłałem pierwszą wiadomość do supportu z prośbą o logi serwera - dostałem je, wraz ze wskazaniem potencjalnego źródła problemu w postaci linków do plików z darmowych działów. Dosłownie kilka godzin po "schowaniu" tych działów sytuacja znacznie się poprawiła, ale tylko na kilka dni. Kiedy problem z połączeniem powtórzył się, napisałem "soczystą" wiadomość do supportu serwera (... użytkownicy piszą skargi... ple ple... gorsze pozycjonowanie... ple ple... zmiana dostawcy...) i - o dziwo - po kilku godzinach problem "znikł" tak samo szybko i tajemniczo, jak się pojawił.

Jak jednak pisałem wcześniej, nadal zbieram dane do analizy. Prawdopodobnie potrwa to jeszcze kilka dni, dlatego proszę uzbroić się w cierpliwość.

#24 Re: 503 Service Unavailable

by pawel80 20 January 2015, 02:21
Znowu forum ma jakiegoś dziwnego muła, przy ładowaniu stron.
To tak tylko dla informacji. ;)

#25 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 20 January 2015, 02:51
Obecnie prowadzone są "nieplanowane prace administracyjne" po stronie dostawcy hostingu, które "mogą powodować spowolnienie działania usługi" :)

#26 Re: 503 Service Unavailable

by pawel80 21 January 2015, 02:13
Teraz to jest moc. :), a HOME to tylko do domu. :mrgreen:
Jeszcze Łukasz nowy Certyfikat trzeba dodać i będzie git, i będziemy testować dalej. ;)
Ale na start daje 20/10 punktów w skali szybkości :)
Wystarczy zobaczyć, jak są wczytywane pierwsze własne tematy, tekiej prędkości to tu nigdy nie było. ;)

#27 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 21 January 2015, 02:34
No wiesz - jest godzina 02:30AM, mało odwiedzających (obecnie ledwie ponad 30). Zobaczymy za dnia, kiedy ruch będzie "nieco" większy :)
Certyfikat jest, ale jeszcze czekam na przydzielenie Unique IP - dopiero wtedy będę mógł go zainstalować.

#28 Re: 503 Service Unavailable

by pawel80 21 January 2015, 02:37
Ale to zawsze więcej o 29 użytkowników. ;)
Czekamy zatem na opinie naszej społeczności.

#29 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 21 January 2015, 02:54
To było tylko na chwilę, żeby sprawdzić jak zachowa się serwer przy błędzie PHP ;) A może nawet nikt nie zauważył :D

#30 Re: 503 Service Unavailable

by Usunięty Użytkownik 402 22 January 2015, 00:47
Komputer mi powiedział że ta witryna jest niezaufana, pobierz certyfikat... po czym komputer stwierdził że ten certyfikat należy do kogoś innego ;)

#31 Re: 503 Service Unavailable

by Vogelek23 22 January 2015, 00:55
Ech... A czytałeś informację na FanPage'u? Czekam na pełną delegację domeny, żeby zainstalować swój certyfikat. Używaj na razie protokołu HTTP i nie będziesz miał tych problemów.

#32 Re: 503 Service Unavailable  [SOLVED]

by Vogelek23 23 January 2015, 20:16
Certyfikat zainstalowany, Forum przeniesione, problemy upadły. Zamykam.

Re: 503 Service Unavailable  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 23 January 2015, 20:16