• Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by michalmwp 28 January 2015, 09:28
Czy jest jakiś sposób na szybkie cofnięcie efektu testowego wygrzewania rdzenia chipsetu ?
Mam Dell-a M1530 który przyszedł do mnie na brak obrazu. Chłodzenie zapchane do tego stopnia, że płyta wyłączała się już na biosie. Grafika stara DC07, na pewno do wymiany ale most północny też wygląda na przygrzany. Podczas testowego grzania chipsetów płyta nie wstała po pierwszym grafiki więc podgrzałem NB. To też nie pomogło więc jeszcze raz wygrzałem rdzeń grafiki. Teraz płyta startuje ale nie mam pewności czy wystarczy sama wymiana NVidii.

Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by Google Adsense [BOT] 28 January 2015, 09:28

#3 Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by grisza69 28 January 2015, 14:05
Jak pogubiłem się z płytą w dv z dwoma mostami, złożyłem laptopa - puściłem Furmarka na 24 godziny, po około 16h zgasł - padł most wstępnie podgrzany.
Mrożenie tak ale przy ATI, natomiast spoiwo w Nvidiach wcale tak chętnie nie reaguje na schładzanie.
Schłodzenie jest prostsze wiec pewnie zacznij od tego.

#4 Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by michalmwp 30 January 2015, 00:46
Chętnie bym sprawdził ale mam inny problem z tą płytą. Opisałem w oddzielnym wątku.

#5 Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by michalmwp 3 February 2015, 08:32
Uruchomiłem płytę. Chłodzenie niestety nie poskutkowało.

Niestety, mam za mało czasu żeby przeciążyć płytę. Co do grafiki nie mam wątpliwości, martwi mnie NB. Czy mostek Intela LE82PM965 (bez zabudowanej grafiki) jest podatny na przegrzanie ? Widać lekko ściemniały laminat wokół rdzenia.

#6 Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia  [SOLVED]

by grisza69 3 February 2015, 11:01
michalmwp wrote:Uruchomiłem płytę. Chłodzenie niestety nie poskutkowało.

Niestety, mam za mało czasu żeby przeciążyć płytę. Co do grafiki nie mam wątpliwości, martwi mnie NB. Czy mostek Intela LE82PM965 (bez zabudowanej grafiki) jest podatny na przegrzanie ? Widać lekko ściemniały laminat wokół rdzenia.

Intel jeżeli działa - to działa, nie ma tendencji do nagłych zgonów, generalnie bardzo trwałe mosty.
Zdecydowanie trzeba sprawdzić płytę pod kątem zawieszeń , zamrożeń, prawidłowego działania dwóch banków pamięci.
Nie zapomnij o prawidłowym złożeniu chłodzenia, producenci zazwyczaj dość "lekko" podchodzą do tej sprawy a ten most jest bezawaryjny pod warunkiem że, jest dobrze chłodzony.
W tej serii della nie miałem przypadku ( co wcale nie wyklucza takiej awarii) braku obrazu z powodu uszkodzonego PM, uważam że, jeżeli wymieniłeś grafikę, sprawdzisz to co napisałem powyżej - możesz spać spokojnie.

#7 Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by michalmwp 3 February 2015, 23:16
Grafiki jeszcze nie ruszałem, poradziłem sobie na razie z przetwornicą 1,05V.
Dziękuję za wyjaśnienia.

Re: Odwrócenie testowego wygrzewania rdzenia

by Google Adsense [BOT] 3 February 2015, 23:16