• Toshiba Qosmio G50, platforma FDUSY1 - kieszeń hdd > dvd

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Toshiba Qosmio G50, platforma FDUSY1 - kieszeń hdd > dvd

от jelonek 28 Январь 2015, 15:53
Laptop działa. Problem w tym, że chciałem zainstalować 3 dysk, zamiast napędu DVD. Niestety wyskakuje komunikat w trakcie bootowania: "CD-ROM error". Natomiast gdy po uruchomieniu systemu wsunę kieszeń z dyskiem do zatoczki DVD, dysk zostaje rozpoznany i można na nim pracować. Chciałbym oczywiście zamontować kieszeń na stałe a nie "na gorąco" jej podpinać w Windows'ie. Podejrzewam, że "error" na związek z tym, że w Toshibie ten dysk powinien być ustawiony jako Slave ale nie mam pojęcia, jak to ustawić. Kieszeń ma zwyczajną przelotkę hdd sata > odd sata, dysk jaki np. chciałem podpiąć to Toshiba MQ01ABD100.

Czy ktoś ma jakiś pomysł w tym temacie?

Re: Toshiba Qosmio G50, platforma FDUSY1 - kieszeń hdd > dvd

от Google Adsense [BOT] 28 Январь 2015, 15:53

#2 Re: Toshiba Qosmio G50, platforma FDUSY1 - kieszeń hdd > dvd

от wab 28 Январь 2015, 16:56
Bios tego laptopa jest tak skonstruowany, że podczas uruchamiania na tym złączu CN1910 chce mieć podłączony "optical disc drive (ODD)" jak widzi dysk to zgłasza błąd. Po uruchomieniu systemu operacyjnego dysk wykrywany jest poprawnie, ponieważ przejmuje on kontrolę nad portami SATA. Trzeba by wyłączyć w biosie funkcję zatrzymania procedury startowej przy wykryciu błędu o ile jest to możliwe lub wgrać bios z możliwością obsługi napędu HDD na złączu ODD. Podsumowując będzie ciężko to zrobić. Ewentualnie możesz dorobić jakiś włącznik odcinający zasilanie ODD i włączać go po uruchomieniu systemu.

Re: Toshiba Qosmio G50, platforma FDUSY1 - kieszeń hdd > dvd

от Google Adsense [BOT] 28 Январь 2015, 16:56
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).