• SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

by hesus 29 January 2015, 13:43
Witam.
Mam laptopa na który napadał deszcz, na matrycy co druga kolumna pixeli świeci na żółto. Na pcb matrycy w miejscu mocowania taśm sygnałowych ( nie wiem jak to się fachowo nazywa, te foliowe, pomarańczowe taśmy ) było trochę zielonego nalotu, (miejsce zaznaczone na czerwono ) umyłem spirytusem , ścieżki całe nie przeżarte.
Proszę o poradę czy to jest do naprawienia w sensie czy uszkodzenie jest na PCB czy raczej uszkodzony jest jeden z układów na taśmach sygnałowych i nawet nie ma co marzyć o naprawieniu?
Image
Image

Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

by Google Adsense [BOT] 29 January 2015, 13:43

#2 Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto  [SOLVED]

by Vogelek23 29 January 2015, 16:11
Ścieżki nie przeżarte, a na zdjęciu czarno w miejscach, gdzie powinna błyszczeć miedź. Moim skromnym zdaniem, powinieneś sobie odpuścić tę naprawę (w sensie naprawy matrycy) z dwóch powodów:
1. zgnilizny się nie naprawia - bo kompletnie nie wiadomo, ile to wytrzyma po naprawie,
2. szkoda czasu na niepewną zabawę - skoro i tak nie weźmiesz za to więcej, niż kosztuje używana matryca.

Wstawisz sprawną matrycę, nawet używaną, to zaoszczędzisz sobie przez najbliższy czas zmartwienia, czy za chwilę klient nie zapuka do drzwi z reklamacją.

#3 Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

by hesus 29 January 2015, 18:22
Klientowi i tak zamówiłem nową a tą chciałem odkupić "na części" i używać jako serwisowej na podmianki dla testów. Miedź czarna ale pod lupą widać, że coś tam tej miedzi zostało.
Skoro piszesz, że zabawa niepewna to odpuszczam. Warto było poradzić się doświadczonych kolegów.
Temat w sumie do usunięcia.
Pozdrawiam.

Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

by Google Adsense [BOT] 29 January 2015, 18:22