• SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

hesus 29 Січня 2015, 13:43
Witam.
Mam laptopa na który napadał deszcz, na matrycy co druga kolumna pixeli świeci na żółto. Na pcb matrycy w miejscu mocowania taśm sygnałowych ( nie wiem jak to się fachowo nazywa, te foliowe, pomarańczowe taśmy ) było trochę zielonego nalotu, (miejsce zaznaczone na czerwono ) umyłem spirytusem , ścieżki całe nie przeżarte.
Proszę o poradę czy to jest do naprawienia w sensie czy uszkodzenie jest na PCB czy raczej uszkodzony jest jeden z układów na taśmach sygnałowych i nawet nie ma co marzyć o naprawieniu?
Зображення
Зображення

Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

Google Adsense [BOT] 29 Січня 2015, 13:43

#2 Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto  [РІШЕНО]

Vogelek23 29 Січня 2015, 16:11
Ścieżki nie przeżarte, a na zdjęciu czarno w miejscach, gdzie powinna błyszczeć miedź. Moim skromnym zdaniem, powinieneś sobie odpuścić tę naprawę (w sensie naprawy matrycy) z dwóch powodów:
1. zgnilizny się nie naprawia - bo kompletnie nie wiadomo, ile to wytrzyma po naprawie,
2. szkoda czasu na niepewną zabawę - skoro i tak nie weźmiesz za to więcej, niż kosztuje używana matryca.

Wstawisz sprawną matrycę, nawet używaną, to zaoszczędzisz sobie przez najbliższy czas zmartwienia, czy za chwilę klient nie zapuka do drzwi z reklamacją.

#3 Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

hesus 29 Січня 2015, 18:22
Klientowi i tak zamówiłem nową a tą chciałem odkupić "na części" i używać jako serwisowej na podmianki dla testów. Miedź czarna ale pod lupą widać, że coś tam tej miedzi zostało.
Skoro piszesz, że zabawa niepewna to odpuszczam. Warto było poradzić się doświadczonych kolegów.
Temat w sumie do usunięcia.
Pozdrawiam.

Re: SAMSUNG NP270E5E matryca po zalaniu wyświetla co drugi pixel na żółto

Google Adsense [BOT] 29 Січня 2015, 18:22

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей