• Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

pikus09 3 Лютого 2015, 14:24
Witajcie, posiadam stację IR6000 Achi/LY i niosę się z zamiarem modyfikacji podgrzewacza. Pierwotny podgrzewacz jest zbyt mały aby porządnie nagrzewać płyty główne ATX, Laptopów nie wspominając o Konsolach. Wymiary oryginału to 18,5x18,5. Natomiast jest wersja IR6000 zwie się Scotle 6000 z podgrzewaczem aż 24x18 co w zupełności wystarczy aby komfortowo pracować na tej stacji. Mam pytanie, ma to sens przeróbka dolnego podgrzewacza na większy?
Będzie to sensownie działać?

Ps. Na pierwszy rzut obie stacje są identyczne jedynie różni je właśnie dolny podgrzewacz. I tak pomyślałem wymienię się sugestiami jak to w praktyce wygląda. Pozdrawiam!!

Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

Google Adsense [BOT] 3 Лютого 2015, 14:24

#2 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

koloboro 3 Лютого 2015, 15:09
Jeżeli ssr uciagnie dodatkowe grzałki i jest miejsce w obudowie to jak najbardziej.

#3 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

pikus09 3 Лютого 2015, 15:22
Myślę, że powinien ale nie zaszkodzi sprawdzić jaki tam siedzi. Natomiast co do miejsca to owszem znajdzie się sporo na dodatkowe grzałki. Co więcej napewno będzie trzeba wyciąć szerszy prostokąt 3 cm z lewej i prawej strony ale z tym to nie problem. Czy ktoś może potwierdzić, jak zachowa się sterownik dolnego podgrzewacza po takiej modyfikacji? Czy będzie potrzeba wgrania zmodyfikowanego softu?

#4 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

raddeon 3 Лютого 2015, 16:57
Witam żadnego softu tam nie trzeba a sterownikowi jest obojętne on tylko pilnuje czujnika temperatury.

#5 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

koloboro 3 Лютого 2015, 17:04
Sterownikowi to obojętne ile grzalek załącza. On wysterowuje ssr. To ssr musi udźwignąć moc grzalek. Żadnego softu nie trzeba zmieniać.

#6 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

pikus09 3 Лютого 2015, 18:33
Świetnie, z góry dziękuję za info. SSRy mam 2 w mojej stacji oba mają po 25A/230V, więc wg moich obliczeń powinien bez problemu uciągnąć 1,8kW.
Btw. Wedle tych danych SSR powinien wytrzymać 6kW no chyba, że się mylę.

Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

Google Adsense [BOT] 3 Лютого 2015, 18:33
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість