• Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by pikus09 3 February 2015, 14:24
Witajcie, posiadam stację IR6000 Achi/LY i niosę się z zamiarem modyfikacji podgrzewacza. Pierwotny podgrzewacz jest zbyt mały aby porządnie nagrzewać płyty główne ATX, Laptopów nie wspominając o Konsolach. Wymiary oryginału to 18,5x18,5. Natomiast jest wersja IR6000 zwie się Scotle 6000 z podgrzewaczem aż 24x18 co w zupełności wystarczy aby komfortowo pracować na tej stacji. Mam pytanie, ma to sens przeróbka dolnego podgrzewacza na większy?
Będzie to sensownie działać?

Ps. Na pierwszy rzut obie stacje są identyczne jedynie różni je właśnie dolny podgrzewacz. I tak pomyślałem wymienię się sugestiami jak to w praktyce wygląda. Pozdrawiam!!

Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by Google Adsense [BOT] 3 February 2015, 14:24

#2 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by koloboro 3 February 2015, 15:09
Jeżeli ssr uciagnie dodatkowe grzałki i jest miejsce w obudowie to jak najbardziej.

#3 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by pikus09 3 February 2015, 15:22
Myślę, że powinien ale nie zaszkodzi sprawdzić jaki tam siedzi. Natomiast co do miejsca to owszem znajdzie się sporo na dodatkowe grzałki. Co więcej napewno będzie trzeba wyciąć szerszy prostokąt 3 cm z lewej i prawej strony ale z tym to nie problem. Czy ktoś może potwierdzić, jak zachowa się sterownik dolnego podgrzewacza po takiej modyfikacji? Czy będzie potrzeba wgrania zmodyfikowanego softu?

#4 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by raddeon 3 February 2015, 16:57
Witam żadnego softu tam nie trzeba a sterownikowi jest obojętne on tylko pilnuje czujnika temperatury.

#5 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by koloboro 3 February 2015, 17:04
Sterownikowi to obojętne ile grzalek załącza. On wysterowuje ssr. To ssr musi udźwignąć moc grzalek. Żadnego softu nie trzeba zmieniać.

#6 Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by pikus09 3 February 2015, 18:33
Świetnie, z góry dziękuję za info. SSRy mam 2 w mojej stacji oba mają po 25A/230V, więc wg moich obliczeń powinien bez problemu uciągnąć 1,8kW.
Btw. Wedle tych danych SSR powinien wytrzymać 6kW no chyba, że się mylę.

Re: Achi/LY IR 6000 - Modyfikacja oryginalnego podgrzewacza na większy

by Google Adsense [BOT] 3 February 2015, 18:33
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).