Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
Re: Platforma QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Google Adsense [BOT] • 5 February 2015, 15:49
#2 Re: Pltformam QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Gregoor • 5 February 2015, 16:04
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
donate.php
donate.php
#4 Re: Pltformam QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Gregoor • 5 February 2015, 16:42
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
donate.php
donate.php
#8 Re: Pltformam QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Gregoor • 5 February 2015, 18:51
donate.php
donate.php
#9 Re: Platforma QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ? [SOLVED]
by Vogelek23 • 6 February 2015, 00:06
Gregoor wrote:Ze schematu wynika że 4mb to PCH a 256kb to KBC, a to już nie problem sprawdzić po oznaczeniu układu.Z którego schematu? Bo ja na schemacie LA-8861P (samsung-np350v5c-compal-la-8861p-qcla4-qcla5-eureka-10fg-t27384.html) widzę kostki 32Mbit i 16Mbit, przy czym OBIE kostki są podłączone do PCH i UH3 to jest główny BIOS (z ME) a UH4 to BIOS dla Windows 8.
Stani wrote:Sprawdź czy schemat podobny do LA-8861P QCLA4. Jeśli tak to znajdziesz go na necie bez problemu. Znajdziesz też wsady. Nie mogę podać linków bo będzie ostrzeżenie.Nie wiem, do czego Kolega dąży, skoro PRAWIDŁOWY schemat jest na forum.
Prawdopodobnie UH3 to 4Mb a UH4 to 2Mb.
Historia tego lapka dosyć długa ale nie w tym rzecz. Są 2 kostki UH4 i Uh3, teraz pytanie która to PCH a która KBC ?Żadna nie jest KBC, ponieważ obie są podłączone do PCH. KBC (KB9012) ma zaś swój własny, wewnętrzny firmware.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#10 Re: Platforma QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Stani • 6 February 2015, 04:43
Vogelek23 wrote:.Stani wrote:Sprawdź czy schemat podobny do LA-8861P QCLA4. Jeśli tak to znajdziesz go na necie bez problemu. Znajdziesz też wsady. Nie mogę podać linków bo będzie ostrzeżenie.Nie wiem, do czego Kolega dąży, skoro PRAWIDŁOWY schemat jest na forum.
Prawdopodobnie UH3 to 4Mb a UH4 to 2Mb.
Zasugerowałem się wpisem kolegi Gregoor że schemat z forum nie pasuje. Sprawdzałem compal_la-8862p_qcla4_qcla5_rev_0.2 oraz compal_la-8861p_qcla4_qcla5_rev_0.2. Pomyłkowo wstawiłem do postu la-8861p a powinien być la-8862p (zgadza się numeracja pamięci).
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
#12 Re: Platforma QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Stani • 6 February 2015, 16:13
morph wrote:Kolaga Pijan4 pomylił się w tytule podając błędnie oznaczenia platformy, QCLA4 to LA-8861P, a nie LA-8661P i pewnie stąd sporo zamieszania w odpowiedziach. LA-8862P to na pewno nie jest, ta platforma jest bez dedykowanego GPU.
Zerknij na wyżej zamieszczony post kolegi Vogelka dotyczący LA-8861P. Oznaczenia są zgodne z LA-8862P.
Re: Platforma QCLA4 LA-8661P REV.1.0. Która kostka to PCH Bios (uh4 lub uh3) ?
by Google Adsense [BOT] • 8 February 2015, 06:06