• Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

talibanczyk 11 Лютого 2015, 15:42
Witam mam laptopika Asusa G1S z grafika G84-600-A2

Grafika umarła w sposob naturalny - i nadaje się tylko do wymiany < juz 3 razy była grzana i wytrzymywała 1 miesiąc>

Sprawdzałem ceny grafik - są przystepne ok 140 -150 zł.
Tylko że wszystkie są DC7; DC8 - wiec z tego co pamietam to są lata wadliwych serii.
Obawiam się, że grafika z "tamtych" lat pochodzi mi znowu tylko 3 miesiące i będzie to samo.
Może się mylę??
Znalazłem jeszcze stronkę z wypisanymi zamiennikami chipów i przetwornic,
kaleron.pl/czipy-zamienniki.htm
w teorii w/w grafika posiada wiele kompatybilnych zamienników ktore są np DC 12 wiec juz powinny być bardziej pewne fakt ze troche droższe ale chyba dolożyć i mieć spokoj.

Proszę o poradę co powinienem w moim przypadku zrobić.

Pozdrawiam

Kuba

Re: Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

Google Adsense [BOT] 11 Лютого 2015, 15:42

#2 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

patol 11 Лютого 2015, 15:53
talibanczyk написав:grafika z "tamtych" lat pochodzi mi znowu tylko 3 miesiące i będzie to samo.
Może się mylę?? Kuba

Mylisz się.
Fabrycznie nowa grafika pomimo starego DC, pochodzi co najmniej tyle ile ta fabrycznie zamontowana, czyli klika lat. Przy zakupie zamiennika, zwróć uwagę ile pamięci VRAM on obsłuży i ile Ty posiadasz w swoim sprzęcie. Żebyś nie kupił układu 64bit i był zdziwiony, że masz jedynie 128MB VRAM, bo one więcej nie obsłużą.

#3 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

talibanczyk 11 Лютого 2015, 16:07
...czyli bez stresu moge kupowac DC08 z przekonamien ze pochodzi mi min 2 lata :) ??

Co do 64/128BIT - to sprawdzilem i to jest 8400GT i z tego co wyczytałem wychodzily w tym laptopie TYLKO 128 bity.

#4 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

grisza69 11 Лютого 2015, 22:26
talibanczyk написав:......

Co do 64/128BIT - to sprawdzilem i to jest 8400GT i z tego co wyczytałem wychodzily w tym laptopie TYLKO 128 bity.

I tu możesz się rozczarować, nie byłoby stresu przy szynie 64-bitowej natomiast niestety te układy, pomimo takiego samego oznaczenia kodowego, wychodzą z różną konfiguracją 64/128.
Przy zakupie zastrzeż wyraźnie że potrzebujesz układ z szyną 128 bit.

Inaczej tak jak patol napisał, utnie połowę dostępu do pamięci VRAM - żyć się z tym da ale do końca to nie jest uczciwie (w końcu masz zamiar zapłacić za układ z szyną 128 bit).

Jak możesz jeszcze układ pobudzić do życia, zrób screena z GPUz - tam masz wszytko ładnie wyszczególnione.
Co do pytania o DC układu popatrz na mój avatar - montowałem 770 z dc 06 ale nowe, chodziły po kilka lat.

Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

Google Adsense [BOT] 11 Лютого 2015, 22:26
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей