• Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

przez czarnyelektronik 11 lutego 2015, 18:53
Witam serdecznie,
Laptop posiada obraz ale brak podświetlenia, na zwenetrzym monitorze wszysko działa poprawnie.

Przed włączeniem laptopa:
Na płycie głownej w gniezdzie JLVDS1
Pin 1 = 20V
Pin 2 = 20V
DISPOFF# = ok
+LCDVDD_CONN = ok

Po włączeniu laptopa:
Pin 1 = 4-5V
Pin 2 = 4-5V
reszta wygłąda ok

Chciałbym sprostować spadek napiecia występuje i wyłacznie przy podłączonej matrycy i włączonym laptopie.

Co mnie zaciekawiło to element PL901 (cewka? - co to za element) załączam note katalogową elementu oraz schemat. Ten element jak go mieże na płycie posiada rezystancje 4Kohm. Po właczeniu laptopa na jednej stronie PL901 elementu po stronie kondensatora PC947 mamy 20V, lecz po drugiej stronie PL901 maamy 4-5V.
Myślę że element PL901 jest uszkodzony (czym mogę zastopić ten element), proszę szanownych kolegów/koleżanki o opinnie. Załaczam potrzebne schematy.
Mam jeszcze jedno pytanie skąd dochodzi główne zasilanie podświetlenia na pin 1,2 JLVDS1 z +LEDVDD czy B+?
Za pomoc bardzo dziękuję.
HCB+4532.pdf

Obrazek
Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2015, 18:53

#2 Re: Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

przez morph 11 lutego 2015, 19:30
Witaj

PL901 to oczywiście cewka. Jeżeli znalazłeś jej notę katalogową to masz tam wszystko. Rezystancja powinna być bliska 0Ω, 4kΩ świadczy o jej uszkodzenia, spadek napięcia na niej powinien być minimalny, a nie 15V.
Zasilanie podświetlenia matrycy jest brane z B+, +LEDVDD to tylko punkt pomiarowy.

#3 Re: Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy  [ROZWIĄZANY]

przez figofag 11 lutego 2015, 20:18
Z tym, że zasilanie +LEDVDD według schematu idzie przez rezystor R813-0 om a wspomniana cewka według schematu jest na zasilaniu CPU_B+
Czy oznaczenie elementu zostało dobrze odczytane?

#4 Re: Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

przez czarnyelektronik 12 lutego 2015, 09:11
"czarnyelektronik"Witam serdecznie,
Laptop posiada obraz ale brak podświetlenia, na zwenetrzym monitorze wszysko działa poprawnie.

Przed włączeniem laptopa:
Pin 1 = 20V
Pin 2 = 20V
DISPOFF# = ok
+LCDVDD_CONN = ok

Po włączeniu laptopa:
Pin 1 = 4-5V
Pin 2 = 4-5V
reszta wygłąda ok

Chciałbym sprostować spadek napiecia występuje i wyłacznie przy podłączonej matrycy i włączonym laptopie.

Co mnie zaciekawiło to element PL901 (cewka? - co to za element) załączam note katalogową elementu oraz schemat. Ten element jak go mieże na płycie posiada rezystancje 4Kohm. Po właczeniu laptopa na jednej stronie PL901 elementu po stronie kondensatora PC947 mamy 20V, lecz po drugiej stronie PL901 maamy 4-5V.
Myślę że element PL901 jest uszkodzony (czym mogę zastopić ten element), proszę szanownych kolegów/koleżanki o opinnie. Załaczam potrzebne schematy.
Mam jeszcze jedno pytanie skąd dochodzi główne zasilanie podświetlenia na pin 1,2 JLVDS1 z +LEDVDD czy B+?
Za pomoc bardzo dziękuję.

HCB+4532.pdf

Obrazek
Obrazek

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Post edytowałem ponieważ link do zdjęć nie działał poprawnie.

PL901 to oczywiście cewka. Jeżeli znalazłeś jej notę katalogową to masz tam wszystko. Rezystancja powinna być bliska 0Ω, 4kΩ świadczy o jej uszkodzenia, spadek napięcia na niej powinien być minimalny, a nie 15V.
Zasilanie podświetlenia matrycy jest brane z B+, +LEDVDD to tylko punkt pomiarowy.

Jak mogę odczytać parametry tej cewki, w nocie katalogowej nie jest napisane ile ma ?[H]. Czy moge zastąpić ten element dla próby jakim kolwiek elementem indukcyjnym?

Z tym, że zasilanie +LEDVDD według schematu idzie przez rezystor R813-0 om a wspomniana cewka według schematu jest na zasilaniu CPU_B+
Czy oznaczenie elementu zostało dobrze odczytane?

Oznaczenie elementu nie występuje na płycie głównej, wywnioskowałem je z położenia elektrolitu obok tej cewki i po zmieżeniu rezystancji do niego i kondensatora. Puźniej zmierzyłem napiecie na tym elemencie i zaobserwowałem spadek napiecia.
Niestety rezystora R813-0 nie mogę znaleść. (Płyta nie posiada opisu elementów drobnych jak w takiej sytuacji mozna sobie radzić.

Zamieszczam zdjęcia w celu indentyfikacji uszkodzonego elementu. Za pomoc bardzo dziekuję.
Obrazek
Obrazek

12/02/2015 12:28
Uszkodzony element na zdjęciu, zanaczony czerwonym kołkiem jest rezystor R813 0ohm.
Ok Problem rozwiązany - bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Pomógł dostaje "figofag", za trafne rozwiązanie problemu. Także bym dał pomógł dla "morph" za trafne odpowiedzi na moje pytania. Problemem nie była cewka PL901 tylko rezystor R813 0ohm. Trochę cieżko jest pracować na płycie bez opisów elementów - jeśli ktoś ma jakąś podpowiedz dla poczatkującego, jak lokalizować elementy na płycie bez opisów, bardzo chętnie sie nauczę.

Temat do zamknięcia.

Re: Lenovo G580 / QIWG5_G6_G9 LA-7982P Brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2015, 09:11