• Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

przez talibanczyk 11 lutego 2015, 15:42
Witam mam laptopika Asusa G1S z grafika G84-600-A2

Grafika umarła w sposob naturalny - i nadaje się tylko do wymiany < juz 3 razy była grzana i wytrzymywała 1 miesiąc>

Sprawdzałem ceny grafik - są przystepne ok 140 -150 zł.
Tylko że wszystkie są DC7; DC8 - wiec z tego co pamietam to są lata wadliwych serii.
Obawiam się, że grafika z "tamtych" lat pochodzi mi znowu tylko 3 miesiące i będzie to samo.
Może się mylę??
Znalazłem jeszcze stronkę z wypisanymi zamiennikami chipów i przetwornic,
kaleron.pl/czipy-zamienniki.htm
w teorii w/w grafika posiada wiele kompatybilnych zamienników ktore są np DC 12 wiec juz powinny być bardziej pewne fakt ze troche droższe ale chyba dolożyć i mieć spokoj.

Proszę o poradę co powinienem w moim przypadku zrobić.

Pozdrawiam

Kuba

Re: Wymiana grafiki G84-600-A2 na zamiennik?

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2015, 15:42

#2 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

przez patol 11 lutego 2015, 15:53
talibanczyk napisał(a):grafika z "tamtych" lat pochodzi mi znowu tylko 3 miesiące i będzie to samo.
Może się mylę?? Kuba

Mylisz się.
Fabrycznie nowa grafika pomimo starego DC, pochodzi co najmniej tyle ile ta fabrycznie zamontowana, czyli klika lat. Przy zakupie zamiennika, zwróć uwagę ile pamięci VRAM on obsłuży i ile Ty posiadasz w swoim sprzęcie. Żebyś nie kupił układu 64bit i był zdziwiony, że masz jedynie 128MB VRAM, bo one więcej nie obsłużą.

#3 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

przez talibanczyk 11 lutego 2015, 16:07
...czyli bez stresu moge kupowac DC08 z przekonamien ze pochodzi mi min 2 lata :) ??

Co do 64/128BIT - to sprawdzilem i to jest 8400GT i z tego co wyczytałem wychodzily w tym laptopie TYLKO 128 bity.

#4 Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

przez grisza69 11 lutego 2015, 22:26
talibanczyk napisał(a):......

Co do 64/128BIT - to sprawdzilem i to jest 8400GT i z tego co wyczytałem wychodzily w tym laptopie TYLKO 128 bity.

I tu możesz się rozczarować, nie byłoby stresu przy szynie 64-bitowej natomiast niestety te układy, pomimo takiego samego oznaczenia kodowego, wychodzą z różną konfiguracją 64/128.
Przy zakupie zastrzeż wyraźnie że potrzebujesz układ z szyną 128 bit.

Inaczej tak jak patol napisał, utnie połowę dostępu do pamięci VRAM - żyć się z tym da ale do końca to nie jest uczciwie (w końcu masz zamiar zapłacić za układ z szyną 128 bit).

Jak możesz jeszcze układ pobudzić do życia, zrób screena z GPUz - tam masz wszytko ładnie wyszczególnione.
Co do pytania o DC układu popatrz na mój avatar - montowałem 770 z dc 06 ale nowe, chodziły po kilka lat.

Re: Wymiana grafiki G84-600A2 na zamiennik ??

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2015, 22:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).