• DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by maciek1221 26 January 2015, 10:07
Witam,
trafił do mnie laptop po upadku, wymienione zostało gniazdo zasilania i kabel od zasilacza. Teraz napięcie dochodzi do gniazda, ale nie przechodzi na płytę. Mam wątpliwości co do elementu oznaczonego TC1, mogę prosić o jego identyfikację, abym mógł go podmienić? Może fragment schematu? Czy na nim powinno być 19.5V tak jak jest na D2 przy gnieździe?
Załączam zdjęcie płytki z gniadzem zasilania.

Płyta: DS 2 Intel 48 4W002 031

Image

Re: DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by Google Adsense [BOT] 26 January 2015, 10:07

#2 Re: DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by Stani 18 February 2015, 13:08
Co do TC1 nie ma wątpliwości, że to jest kondensator. Zrób zdjęcie drugiej strony płytki.

-- Dodano: 18 lutego 2015, 13:24 --

Znalazłem na necie zdjęcie drugiej strony. Nie ma żadnych elementów. Wynika z tego, że przy upadku musiała się uszkodzić jakaś ścieżka lub metalizacja otworu. Połącz punkt, na diodzie (prawdopodobnie zabezpieczająca) na które jest 19V z gniazdem na płytce do pinów 2,4,6,8,10,12,14,16. Są to piny ze sobą zwarte (zasilanie). Numeracja wzięta z podobnej płyty głównej a więc może na płytce PIO CONN, którą sfotografowałeś może być lustrzane odbicie. Sprawdź piny.

#3 Re: DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by Usunięty Użytkownik 402 18 February 2015, 20:51
maciek1221 wrote:Witam,
trafił do mnie laptop po upadku, wymienione zostało gniazdo zasilania i kabel od zasilacza. Teraz napięcie dochodzi do gniazda, ale nie przechodzi na płytę. Mam wątpliwości co do elementu oznaczonego TC1, mogę prosić o jego identyfikację, abym mógł go podmienić? Może fragment schematu? Czy na nim powinno być 19.5V tak jak jest na D2 przy gnieździe?

Image

Kolega zaznaczył sobie service level3 i nie umie sprawdzić kondensatora w jakiej gałęzi pracuje?
Kolejna sprawa że mając prosty multimetr z pomiarem ciągłości obwodu łatwo można ustalić gdzie jest przerwa.

Po ścieżkach widać czy kondensator jest połączony z gniazdem usb czy z gniazdem zasilania.
Proponuję zdemontować gniazdo zasilania i obejrzeć druk.

#4 Re: DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by Stani 19 February 2015, 08:37
maciek1221 wrote:Witam,

Image

Pod gniazdem powinno być dobrze. Na diodzie zabezpieczającej jest napięcie więc sprawa prosta. Nie jestem za demontażem gniazda bez sprzętu i doświadczenia.

Re: DELL PP29L nie dochodzi zasilanie z zasilacza, płyta nie startuje

by Google Adsense [BOT] 19 February 2015, 08:37
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).