• Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by zatronik1 30 December 2014, 19:48
Nowsze laptopy Lenowo np.G505 z prostokątną wtyką zasilacza mają trzeci środkowy pin. Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu. Czy podobnie jak w Hp czy jak w Dell. Mam akurat w naprawie G505 w którym aktywuje się układ przeciwzwarciowy mimo braku zwarć. Może to mieć jakiś związek z tym trzecim pinem?

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by Google Adsense [BOT] 30 December 2014, 19:48

#2 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by morph 31 December 2014, 09:16
Witaj

Łatałem wczoraj taki zasilacz, tzn. wymieniałem oryginalny kabel (zasilacz dosłownie się skopcił) do innego zasilacza o tych samych parametrach i w moim przypadku trzeci, środkowy pin nie był w ogóle wykorzystywany. Niestety nie powniem jaki to był model Lenovo, bo miałem sam zasilacz do naprawy.

#3 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by mpd123 19 February 2015, 22:52
Witam

Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell. Kiedyś miałem Lenovo 3000 gdzie w zasilaczu uszkodził mi się 3 pin i laptop nie ładował baterii pomimo, że na pozostałych pinach było napięcie.

#4 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by Vogelek23 20 February 2015, 06:55
Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell.
Jesteś pewny informacji, jakie podajesz publicznie?

mpd123 wrote:Kiedyś miałem Lenovo 3000
Każdy z nas miał kiedyś Lenovo 3000 - pod tym oznaczeniem kryją się dziesiątki (jeśli nie setki) całkowicie odmiennych modeli. Proszę precyzować swoje wypowiedzi, ponieważ to jest forum techniczne.

zatronik1 wrote:Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu.
Nie miałem G505 na stole, ale biorąc pod uwagę miejsce podłączenia 3-go pinu zasilacza do KBC (pin przetwornika ADC) sądzę, że detekcja działa podobnie, jak w HP, czyli identyfikacja zasilacza odpowiednim napięciem na tym pinie (nie zaś transmisją 1-wire, jak w Dellach). Zwróć uwagę, że w drenie PQ102A znajduje się rezystor PR102 o dość nietypowej jak na pull-up do 3V rezystancji - często taka nietypowa rezystancja oznacza ni mniej, ni więcej, jak precyzyjny dzielnik napięcia :)

Image

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

by Google Adsense [BOT] 20 February 2015, 06:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).