• Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez zatronik1 30 grudnia 2014, 19:48
Nowsze laptopy Lenowo np.G505 z prostokątną wtyką zasilacza mają trzeci środkowy pin. Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu. Czy podobnie jak w Hp czy jak w Dell. Mam akurat w naprawie G505 w którym aktywuje się układ przeciwzwarciowy mimo braku zwarć. Może to mieć jakiś związek z tym trzecim pinem?

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2014, 19:48

#2 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez morph 31 grudnia 2014, 09:16
Witaj

Łatałem wczoraj taki zasilacz, tzn. wymieniałem oryginalny kabel (zasilacz dosłownie się skopcił) do innego zasilacza o tych samych parametrach i w moim przypadku trzeci, środkowy pin nie był w ogóle wykorzystywany. Niestety nie powniem jaki to był model Lenovo, bo miałem sam zasilacz do naprawy.

#3 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez mpd123 19 lutego 2015, 22:52
Witam

Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell. Kiedyś miałem Lenovo 3000 gdzie w zasilaczu uszkodził mi się 3 pin i laptop nie ładował baterii pomimo, że na pozostałych pinach było napięcie.

#4 Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez Vogelek23 20 lutego 2015, 06:55
Możliwe, że laptop identyfikuje zasilacz jak ma to miejsce w dell.
Jesteś pewny informacji, jakie podajesz publicznie?

mpd123 napisał(a):Kiedyś miałem Lenovo 3000
Każdy z nas miał kiedyś Lenovo 3000 - pod tym oznaczeniem kryją się dziesiątki (jeśli nie setki) całkowicie odmiennych modeli. Proszę precyzować swoje wypowiedzi, ponieważ to jest forum techniczne.

zatronik1 napisał(a):Jaka jest funkcja i działanie tego obwodu.
Nie miałem G505 na stole, ale biorąc pod uwagę miejsce podłączenia 3-go pinu zasilacza do KBC (pin przetwornika ADC) sądzę, że detekcja działa podobnie, jak w HP, czyli identyfikacja zasilacza odpowiednim napięciem na tym pinie (nie zaś transmisją 1-wire, jak w Dellach). Zwróć uwagę, że w drenie PQ102A znajduje się rezystor PR102 o dość nietypowej jak na pull-up do 3V rezystancji - często taka nietypowa rezystancja oznacza ni mniej, ni więcej, jak precyzyjny dzielnik napięcia :)

Obrazek

Re: Laptopy Lenovo. Trzeci pin zasilacza funkcja.

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2015, 06:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).