• Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

oswald1920 22 Лютого 2015, 19:52
Witam.
Nie mam pewności czy wybrałem odpowiedni dział - jeżeli nie to proszę o przeniesienie tematu.
Mam problem ze stacją jak w temacie: RA-250e. Podczas pracy przestała grzać, kompresor działa. Po rozebraniu zlokalizowałem spalony element - załączam zdjęcia. Wiem, że kilka osób na tym forum używa takiej stacji - mam do nich prośbę. Jeżeli wasze stacje nie są już na gwarancji to prosiłbym o identyfikację elementu. Mam jeszcze jedno pytanie - po wylutowaniu uszkodzonego elementu okazało się, że odpadł pad - nie ma do czego przylutować jednej nóżki. Chciałbym zapytać jak to zrobić najlepiej?
Зображення
Зображення

Re: Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

Google Adsense [BOT] 22 Лютого 2015, 19:52

#2 Re: Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

patol 22 Лютого 2015, 20:26
Jak zregenerować pad masz już na forum. Jest wiele sposobów, wycięcie pada z płyty dawcy, cienki drucik lub nawet obejście przewodem.
Co do elementu, spójrz obok masz identyczny układzik - poniżej napisu R52. Zwróć uwagę też na rezystor R30 - ma wypaloną dziurkę.

#3 Re: Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

oswald1920 23 Лютого 2015, 13:14
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Identyczny układ to chyba ten obok napisu R53 (wkradła się literówka) prawda? Tak podejrzewałem ale wolałem zasięgnąć opinii kogoś bardziej zorientowanego. Jest to wzmacniacz INA 128U. Niestety nie znalazłem nic takiego u siebie, orientujesz się czy można użyć jakiegoś zamiennika? Dziękuję również za zwrócenie uwagi na spalony rezystor.

#4 Re: Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

patol 23 Лютого 2015, 14:50
Tak, faktycznie miałem na myśli R53. Co do zamiennika, nie wiem czy jest sens szukać. Ten układ dostaniesz np. w electropark:
http://electropark.pl/wzmacniacze-operacyjne/4954-ina128-wzmiacniacz-operacyjny-dip8.html

Re: Prośba o identyfikację elementu w stacji Reeco RA-250e

Google Adsense [BOT] 27 Лютого 2015, 11:17
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість