• Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by pikus09 18 February 2015, 18:41
Witam. Mam na stole płytę główną na sockecie 939 gigabyte model: GA-K8N51GMF-9 omawiana już jakiś czas temu. Powróciłem do jej dalszej reanimacji, ale nie o tym problem. Natomiast problem jest, że płyta nie wykrywa pamięci na slotach 2 i 4, z racji tego, że kontroler pamięci jest w procesorze podejrzenie padło na brak styków z pinami procesora. No więc przeglądając fora angielskie, polskie nie znalazłem satysfakcjonującej odp. Problem jest tego typu, jak zdjąć ten plastik gdzie są otwory na piny procesora, tak aby dostać się do blaszek. Jest to możliwe bez wylutu socketu? Ktoś próbował?

Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by Google Adsense [BOT] 18 February 2015, 18:41

#2 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by Cyb0rg 19 February 2015, 01:36
Bez demontażu raczej się nie da.

A jak zdemontujesz slot, to chyba lepiej wstawić sprawny slot (choćby z innej płyty głównej) ?

#3 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by pikus09 19 February 2015, 11:31
Tak. Ale aż do takiej wprawy w lutowaniu socketów jeszcze nie mam, aby wlutować nowy socket bez szkód. Co więcej jeśli się odpowiednio ustawi chłodzenie na procesorze to sloty 2 i 4 pamięci ram zaczynają działać i działa tryb DUAL, reszta płyty jest sprawna GPU, PCI i wszystkie peryferia, które są zainstalowane na płycie. Czyli sugerujesz Cyborg, że bez wylutu socketu nie ma możliwości zdjęcia plastikowej warstwy gdzie wkłada się piny procesora?

#4 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie  [SOLVED]

by Cyb0rg 19 February 2015, 13:28
pikus09 wrote:...Czyli sugerujesz Cyborg, że bez wylutu socketu nie ma możliwości zdjęcia plastikowej warstwy gdzie wkłada się piny procesora?

Nie nie ma możliwości.
Ale weź na początek dobrze przeczyść/przemyj styki/piny.

#5 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by pikus09 19 February 2015, 13:39
Tak próbowałem kilka razy myć te otwory jednak nic to nie pomagało, ponieważ dopiero płyta działa jak odpowiednio docisnę procesor, lub "pomiętolę" jego chłodzenie, inaczej płyta za chiny ludowe nie chce sama wstać, ciągle C1 na karcie POST.

#6 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by Cyb0rg 19 February 2015, 13:49
pikus09 wrote:... ponieważ dopiero płyta działa jak odpowiednio docisnę procesor, lub "pomiętolę" jego chłodzenie, inaczej płyta za chiny ludowe nie chce sama wstać, ciągle C1 na karciie POST.

O tym kolega powinien napisać na początku.

Zakładając sprawny procesor, pozostaje wymiana socketu, pod warunkiem że poprzednich naprawach kolega płyty nie przegrzał i gdzieś się laminat nie rozwarstwił.

#7 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by pikus09 19 February 2015, 14:20
Nie pisałem o tym ponieważ uznałem za mało istotną jak rozwodzenie się nad błędami. Płyta napewno nie jest rozwarstwiona ani w miejscu socketu, jak i w okolicach mostu północnego. Jedynie wygięta jest w miejscu Back plate, ale myślę że to normalne jest przy tych płytach. Dla przykładu podam, że mam też gigabyte GA-K8n-SLI i tam również w miejscu backplate jest wygięta, jednak tam bezproblemowo gdy włożę procesor AMD 64x2 4200+ płyta startuje od razu bez żadnych manipulacji chłodzeniem.

#8 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by Qban 19 February 2015, 17:12
Bez stacji BGA na ciemną podczerwień raczej nie da rady. W tym wypadku wymiana całego gniazda.

#9 Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by pikus09 26 February 2015, 22:13
Witajcie, z powodu braku czasu odpuściłem temat. Ale co się okazało, mój AMD 64 4200+ x2 miał lekko zakrzywione piny, które powodowały delikatne odchylenie procesora, a przy tym brak kontaktu. Wstawiłem Semprona 3000+ z prostymi jak igła pinami i za każdym uruchomieniem, płyta główna rozpoczyna procedurę POST z zajętymi 4rema slotami pamięci RAM. Dziękuję wszystkim za sugestie. Ps. Czasem najprostsze rzeczy wydają się być tak skomplikowane...... Zamykamy!!!.

Re: Demontaż plastikowej wasrtwy w sockecie 939, prostowanie pinów w sockecie

by Google Adsense [BOT] 26 February 2015, 22:13