• Programator do BIOS - jaki

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Programator do BIOS - jaki

Balzat 26 Лютого 2015, 17:19
Jak do tej pory radziłem sobie z BIOS'ami przy pomocy programatora SPI z forum, ale...
Dziś aktualizowałem BIOS w Asusie A6RP (nie robił bym tego gdyby nie pokusa włożenia lepszego procesora) niby wszystko przebiegło pomyślnie i wyświetlił się komunikat o powodzeniu lecz niestety komputer już się ponownie nie uruchomił.

W płycie siedzi kość PM39LV040 no i teraz potrzebuję programatora który ją obsłuży.
Trochę mnie to boli, że muszę wydać kasę na programator którego użyję raz może dwa razy w roku bo przecież coraz rzadziej się spotyka takie kości, ale do rzeczy.

Znajomy mi polecił programator tl866cs mówi że jest z niego zadowolony i ma dość bogatą listę obsługiwanych kości.
Sam wcześniej nie rozglądałem się za programatorami i nie bardzo wiem na jaki się zdecydować.
Często się na forach przewijają programatory Willem ale równie często ludzie na nie narzekają.

Mógł by mi ktoś polecić jakieś programatory na które warto zwrócić uwagę?
A może da się zrobić jakiś prosty programator który by mi tą jedną kość zapisał? Z drugiej strony jak kupię programator to pozbędę się takich dylematów na przyszłość.

Re: Programator do BIOS - jaki

Google Adsense [BOT] 26 Лютого 2015, 17:19

#2 Re: Programator do BIOS - jaki  [РІШЕНО]

raddeon 26 Лютого 2015, 17:27
Osobiście polecam tl866cs lub tl866a kupiony z Chin za 150zł, obsługuje ten układ i wiele innych i jak do tej pory nie miałem z nim problemów. A jak wolisz oszczędzać to zawsze możesz wysłać do nas ;) lecz po kilkunastu wysyłkach pewnie stwierdzisz że mogłeś za tą kasę kupić.

#3 Re: Programator do BIOS - jaki

Balzat 26 Лютого 2015, 18:36
A czym się tl866cs od tl866a różni?
Czy ICSP w tl866a to jedyna różnica?

#4 Re: Programator do BIOS - jaki

raddeon 26 Лютого 2015, 22:10
Raczej tak sam program jak i obsługa identyczna.

#5 Re: Programator do BIOS - jaki

Cyb0rg 27 Лютого 2015, 10:58
W tej cenie tl866a czy tl866cs, przy tych możliwościach chyba nie ma konkurencji w tej półce cenowej.
Sam nie tak dawno kupowałem.
Ale jak raz czy dwa na rok, to chyba bym zlecił komuś.

#6 Re: Programator do BIOS - jaki

koloboro 27 Лютого 2015, 11:40
Tl866cs mam, używam, żadnych problemow. W tej cenie plus kilka adapterow moim zdaniem bezkonkurencyjny.

#7 Re: Programator do BIOS - jaki

Balzat 5 Травня 2015, 22:44
Zamówiłem TL866CS z chin, o dziwo dotarł po 7 dniach.
Używam go już prawie miesiąc i jestem bardzo zadowolony.
Okazało się że jak już mam go pod ręką przydaje się dużo częściej.

Re: Programator do BIOS - jaki

Google Adsense [BOT] 5 Травня 2015, 22:44

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей