• HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by ded 23 February 2015, 19:58
Pacjentem jest Pavilion DV6, zaczął hałasować wentylator. Kupiłem drugi, wszystko dopasowane idealnie ale jak stoi na płaskim to przyciera (konkretny hałas), jak postawię na boku to cichnie. Po kolejnym rozebraniu okazało się, że widać ślady przycierania na tej metalowej blaszce obudowy. W poprzednim wentylatorze było to samo więc wnioskuję, że blaszka się trochę wygięła. Poprawiłem to w miarę możliwości ale czy mogę trochę poskrobać śmigiełka (tak z pół mm), żeby zapewnić większy margines bezpieczeństwa? Zastanawiam się, czy nie pogorszy to chłodzenia...

Image

Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by Google Adsense [BOT] 23 February 2015, 19:58

#2 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by Vogelek23 23 February 2015, 20:16
ded wrote:czy mogę trochę poskrobać śmigiełka (tak z pół mm)
Żadnego skrobania "śmigiełek", jeśli nie chcesz stracić wyważenia wentylatora. Ponadto należałoby sprawdzić, w którym momencie dochodzi do obcierania - czy wirnik wysuwa się swobodnie ze stojana poza płaszczyznę aluminiowej blachy?

#3 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by ded 24 February 2015, 10:44
Raczej się nie wysuwa, tylko ta blaszka metalowa była przygięta do środka. Jak złapię za laptopa i docisnę w miejscu gdzie jest wentylator to obciera już bardzo mocno. W takim razie będę wyginał blaszkę tak żeby wróciła do swojej pierwotnej formy. Dam znać jak pójdzie :) Dzięki za radę.

#4 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by Cyb0rg 24 February 2015, 14:18
Tak powinien wyglądać sprawny wentylator:

Image

Widać odpowiednie odstępy.

Jak pisze @Vogelek23 - nic nie ruszaj przy łopatkach na wentylatorze.

#5 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by czarnyelektronik 26 February 2015, 15:28
Miałem w użytku prywatnym właśnie takiego laptopa dv6157ea. Problem był następujacy zbiegiem czasu wentylator zwalniał obroty, już nie był tak wydajny, wytwarzał odgłos chrobotania przy pewnych obrotach. Po jego regeneracji: wyjęciu wirnika i jego polerowaniu i nasmarowaniu, wentylator odżył objawy chrobotania, i powolnych obrotów ustały z biegiem czasu około pół roku objawy powróciły pomogło wymiana wentylatora na nowy od tego czasu wszystko jest ok.

Myślę że wentylator gdy ma powolne obroty wysuwa się co powoduję obcieranie.

#6 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by Cyb0rg 27 February 2015, 11:00
Przecież kolega napisał, że kupił drugi nowy i nadal ma te same problemy.

#7 Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by offo 4 March 2015, 12:25
Wyprostuj tę aluminiową blaszkę i będzie ok - a na przyszłość po prostu nie ściskaj mocno obudowy w miejscu gdzie jest wentylator to się nic nie stanie, obecne sprzęty to niestety nie ta jakość obudów co parę lat temu ostatnio też miałem klienta który był przyzwyczajony przenosić cięzkiego laptopa jedną ręką łapiąc właśnie w miejsce gdzie jest wentylator - efekt wyłamany "grill" w obudowie. połamane "śmigiełka" wentylatora bo mu paluch wpadł do środka.

Re: HP Pavilion DV6 przyciera wentylator, jak to poprawić?

by Google Adsense [BOT] 4 March 2015, 12:25
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).