• Prośba o interpretacje wskazań karty testowej Socket 989

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Prośba o interpretacje wskazań karty testowej Socket 989

KBM 9 Березня 2015, 01:39
Witam Wszystkich,

Prośba jak w temacie o interpretację tego widać na zdjęciu.

Зображення

Zaczynając od początku, to kupiłem płytę jako uszkodzona na części, a dokładniej na jedną część której nigdzie nie szło dostać.
Sytuacja się odmieniła i część okazała się niepotrzebna więc zostałem z płytą.
Płyta podobno czasami się uruchamia, a czasami nie.

Jestem mocno początkujący w tematach tego forum, ale równie mocno zacząłem się brać za zgłębianie tej wiedzę.
Z tego co poczytałem o kartach testowych na gniazda procesora to z powyższego zdjęcia ta płyta chyba nie powinna wcale chodzić, a nie jak twierdził sprzedający raz tak, raz tak?
Nie sprawdzałem fizycznie płyty bo nie mam procka, kupie jakieś i3 jutro, ale będę wdzięczny za podpowiedź jak odczytać wskazania karty.
Dodam, że sprawdzałem kartę na nieco starszej sprawnej płycie i na niej całość DMI i FDI wypalała się takim ciemniejszym światłem ledów.
Nie paliła się jedynie sekcja fsc0, fsc1, int itd.
Różnica pomiędzy płytami była dodatkowo taka, że ta działająca płyta miała wszystko podpięte (RAM, klawiaturę, WiFi, blue itp.), niedziałająca nie miała nic.
Przy podpięciu pamięci nic się nie zmienia.
Przy podpięciu zasilania do płyty z tego co pamiętam na chwilę zapala się INT, który po paru sec. gaśnie.

Według schematu od karty testowej, ledy niewypalone to:
DMI:
RX#3- A21
TX0 - D25
TX#0- D24
RX1 - D23
TX#3 - H23
TX#2 - F23
TX2 - E23
RX3 - A22
RX#0 - A24
RX2 - B23

FDI:
TX3 - C18

Mocniej wypalone to:
DMI:
RX#2 - B22
RX#1 - C23
TX3 - G23

FDI:
TX2 - D20

i dodatkowo LSC1 jest mocniej wypalone.

Зображення

Trochę te wszystko blisko siebie na podstawce spoczywa, ale gdyby padła komunikacja z BGA to pewne mogło by tak być?
Wizualnie sprawdzałem wizualnie piny w podstawce i wyglądają OK.

Najważniejsze chyba czego nie napisałem i już pewnie mnie klną niektórzy to model płyty :)
Jest to LA-8381P z Alienware M14x 2GB GPU.
Zapytanie o schemat, diagram w dziale schematów zadałem, ale nie spodziewam się rewelacji, bo jak raz do tej płyty pewnie jedynie serwis ma dokumentację.

Płytę traktuję jako wyzwanie i dodatkową naukę, a jeśli by się udało ją uruchomić to zapewne znalazł bym dla niej stosowne zastosowanie.
Zapewne najlepiej było by zanieść płytę do serwisu, ale chyba nie ma takiego, który pozwoli mi na uczestnictwo w działaniach, a ja się chętnie uczę nowych rzeczy :)

Prośba o pomoc jak można sprawdzić płytę i czy dane z karty testowej wskazują na uszkodzenie komunikacji z BGA?
Raz próbowałem uruchomić płytę, ale miałem jedynie jakiegoś Celerona i efekt prób to led włącznika po wciśnięciu się wypalił, GPU trochę nagrzało, Celeron nic i po długim przytrzymaniu włącznika całość się wyłączała.
Jest to płyta która obsługuje procesory 2 i 3gen i chyba nie bardzo ten Celeron do tego.
Niestety nie miałem w co wpiąć grafiki więc sprawdzałem na D-Sub i HDMI, ale nic kompletnie nie było.

Pytanie czy jest w ogóle szansa przy mojej wiedzy i umiejętnościach na naprawę płyty.
Zwykłym HotAirem raczej nauki reballing'u nie będę rozpoczynał, a na pewno nie na tej płycie :).

Każda pomoc mile widziana i dzięki z góry za wyrozumiałość dla laika.

Re: Prośba o interpretacje wskazań karty testowej Socket 989

Google Adsense [BOT] 9 Березня 2015, 01:39
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей