• Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

#1Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

przez Vogelek23 8 marca 2015, 14:59
Witam,

Tytułowy smartfon trafił do mnie kompletnie martwy. Był podłączony do ładowarki, gdy zaliczył "śmierć kliniczną" - przestał reagować na włacznik i kombinacje przycisków (VOL_UP + POWER, VOL_DOWN + POWER itd). Szybki review obnażył przyczynę braku reakcji na włącznik - baterię rozładowaną do 3,1V. Po podładowaniu baterii na zewnątrz i "twardym resecie", smartfon włączył się i rozpoczął poprawne ładowanie baterii. Natychmiast pobrałem wszelkie dostępne aktualizacje software'u. Z uwagi na dość głębokie rozładowanie baterii, kupiłem i zainstalowałem nową. Smartfon działał tylko do chwili, gdy na skutek rozładowania baterii (0%) wyłączył się - po podłączeniu ładowarki zaświeciła się czerwona dioda ładowania, lecz smartfon znów przestał reagować na włącznik. Pomimo kilkunastu godzin ładowania, bateria pozostawała rozładowana (3,3V). Na nowej baterii naładowanej do pełna, smartfon działał ok. 2 dni - w tym czasie wykonałem testowo kilka połączeń, odebrałem kilka SMS-ów, przez pół godziny słuchałem muzyki, ok. 15 minut oglądałem film oraz drugie 15 minut przeglądałem forum.

Podładowałem baterię do napięcia 4,2V - po włączeniu telefonu wskaźnik pokazał 17% naładowania. Po podłączeniu ładowarki telefon ładuje się poprawnie do 100% i po odłączeniu ładowarki można na nim pracować, jednak nie można dopuścić do całkowitego rozładowania baterii.

Pytania:
1. Dlaczego telefon dopuszcza do tak głębokiego rozładowania baterii (3,1V - gdy fabrycznie jest to 4.2V)? Jest to tym bardziej dziwne, że podczas testów napięcie baterii wynosiło 3,4V w chwili, gdy smartfon jeszcze działał i wskazywał, że pozostało ok. 5% baterii.
2. Jakie jest właściwe, znamionowe napięcie baterii? Na jej obudowie podane są dwie wartości: 3,7V oraz 4,2V.
3. Gdzie szukać przyczyn usterki (bo to, że jest to usterka, chyba nie podlega dyskusji)?

Dla osoby, która przyczyni się do rozwikłania problemu, przewiduję nagrodę punktową.

Re: Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2015, 14:59

#2 Re: Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

przez wit2 8 marca 2015, 18:22
Witaj. W 90% usterek jakie ja przerabiałem to gniazdo USB, po wymianie wszystko ok.Usterki tzn, rozładowanie bat. szybkie, brak ładowania czerwona lampka. W większości ingerencja cieczy w gnieździe.

#3 Re: Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

przez Vogelek23 9 marca 2015, 08:35
Gniazdo wymienione, niestety bez pozytywnych rezultatów. Z uwagi na brak czasu przestałem drążyć dalej temat - właściciel będzie musiał dbać o to, aby nie dopuścić do całkowitego rozładowania baterii. Dziękuję za odpowiedzi, choć temat niestety pozostał nierozwiązany.

Re: Sony Xperia U ST25i - "sudden death" i rozładowana bateria

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2015, 08:35