• HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

ernest 11 Березня 2015, 15:07
Witam, wymieniam płytę główną w moim Elitebook 8460p, mam pytanie odnośnie grubości termopada. Kolega mi zaproponował rozwiązanie z blaszką miedzianą, ale zrezygnuję z tego rozwiązania na rzecz termopada LAIRD. Nie pamiętam dobrze jak była grubość termopada starego, bo go wyrzuciłem, i już dawno kompa rozebrałem. Wydaje mi się że miał 1mm, ale pewności nie mam.
Może ktoś z szanownych kolegów powie mi jaką grubość termopada zastosować. Czytałem w wątku na temat blaszek, to ktoś napisał że większa przewodność jest, jak termopad jest bardziej ściśnięty. To może grubszy termopad zastosować. SPrawdałem na sucho przestrzeń szczelinomierzem, to tylko 0,1 mm mi wszedł. Jak prześwietlałem szczelinę latarką to się wydaje większa.
Dzięki z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam

Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

Google Adsense [BOT] 11 Березня 2015, 15:07

#2 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

4goth 11 Березня 2015, 17:51
Osobiście przy takiej szczelinie użyłbym tylko dobrej pasty (np: mx-4) i to by w pełni się sprawdziło.

#3 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

novitech 11 Березня 2015, 22:04
Kolego użyj np. plasteliny, załóż chłodzenie. Po zdjęciu zmierz suwmiarką i po sprawie.

#4 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

ernest 12 Березня 2015, 08:24
4goth написав:Osobiście przy takiej szczelinie użyłbym tylko dobrej pasty (np: mx-4) i to by w pełni się sprawdziło.

Nie znaczy że ta szczelina jest taka w rzeczywistości, przy pomiarze w takich warunkach dziesiątki milimetra mogą uciekać.

#5 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

Vogelek23 12 Березня 2015, 23:03
Kolego "ernest" - w kwestii odrzuconego posta, proszę następnym razem powstrzymać się od wycieczek osobistych. Tym bardziej, że pomysł kol. "novitech" jest dobry, o ile użyjesz modeliny (lub innej plasteliny termoutwardzalnej) i uruchomisz laptopa na kilka minut (monitorując oczywiście temperatury, aby nie zagotować płyty). Modelina dość szybko utwardzi się i będziesz mógł wtedy zmierzyć w miarę precyzyjnie grubość szczeliny.

#6 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

Usunięty Użytkownik 18777 13 Березня 2015, 21:08
ernest написав:Kolega mi zaproponował rozwiązanie z blaszką miedzianą
Żadnych miedzianych blaszek, zbyt mała powierzchnia styku. Termopad może mieć 1mm, jest elastyczny i się "dostosuje".

#7 Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

mdcs 23 Березня 2015, 15:17
Maleńka kulka plasteliny i składasz próbnie układ. Jak zostaje placek cieńszy od 0,2-0,3mm dajesz dobrą pastę. Polecam STG2 (super parametry i dość gęsta). Jak masz 0,3 i więcej to Laird ma świetne termopady, które są elastyczne i dostosują się do szczeliny. Po skręceniu ukł.chłodzenia ściskasz z wyczuciem i gotowe. Potem test Furmarkiem i kontrola temperatury.

Re: HP Elitebook 8460p\ Jaka grubość termopada na układ graficzny

Google Adsense [BOT] 23 Березня 2015, 15:17
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей