• Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 19:54
Witam. Dysk sam z siebie przy przerzucaniu plików (maks 100mb) się zawiesił, przestał działać. Aktualnie po podpięciu wyskakuje komunikat "aby używać dysku musisz go najpierw sformatować (...)".

W komputerze jest wykrywany jako "dysk lokalny".

SMART:

Изображение

W zarządzaniu dyskami jest wykrywany, jako 931,51GB, RAW, zdrowy (partycja podstawowa). Wolne miejsce 931,51GB. Mimo, że na tym dysku są pliki.

W Parted Magic wyrzuca komunikat po próbie wejściu na dysk:

Изображение

Czy jest jakaś szansa, żeby uratować dane?

Pozdrawiam

Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от Google Adsense [BOT] 19 Март 2015, 19:54

#2 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от piter58 19 Март 2015, 22:04
Spróbuj programem "testdisk" trochę to potrwa, ale powinien sobie poradzić.

#3 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 22:10
Którą opcję mam wybrać?

[ Analyse ] – jeśli chcemy odzyskać utraconą partycje
[ Advanced ] – zmiana typu partycji, naprawa boot sektora, podejrzenie zawartości partycji z możliwością kopiowania plików, odzyskiwanie usuniętych plików oraz stworzenie obrazu dysku.
[ Geometry ] – zmiana geometrii dysku
[ Options ] – opcje aplikacji
[ MBR Code ] – naprawa Master Boot Record

Wybrałem Analyse, pokazało, że nie wykryło żadnej partycji, kliknąłem quick search i mam takie coś:
Изображение

#4 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от dominik555 19 Март 2015, 22:24
Wciśnij ENTER i sprawdź czy masz Deeper Search. Jak tak to wybierz i spokojnie na noc zostaw :)

#5 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 22:25
Po Analyse i Search mam to co na screenie. To jest dysk zewnętrzny na USB (3.0) więc na 99% jest jedna partycja. Odpaliłem Deeper Search. Jak już zakończy to co kliknąć, żeby przywrócić całość tj, żeby dysk działał?

Aktualnie:

Изображение

#6 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от dominik555 19 Март 2015, 22:32
Znalazł partycje na quick searchu. Zrób od nowa, weź analyse, potem Enter i Write.

#7 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 22:35
Czyli tego:

Изображение

Dalej nie ciągnąć? Kliknąć stop, odpalić program od początku, analyse, enter i write?

Jakiś błąd był na 5402/111/28 <lba=86790150>

#8 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от dominik555 19 Март 2015, 22:56
Przerwij. Zobaczymy czy po Quick Search odzyska.

#9 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 23:02
Przerwałem, od nowa dałem analyse, write, zresetowałem laptopa i nic. Nadal ten sam problem.

Po kliknięciu STOP (przerwaniu) miałem:

Изображение

Zostawić do rana na Deeper Search?

#10 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от arvika 19 Март 2015, 23:04
Na początek kopia posektorowa. Potem zabawy z programami, bo będzie płacz. Jak mniemam partycja NTFS była? Co pokazuje DMDE?

#11 Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от gavron04 19 Март 2015, 23:08
Kopię mogę zrobić tym programem?

Изображение

Изображение

Z innych miejsc też dać screeny?

Do plików na dysku przez DMDE mogę się dostać. Czyli teoretycznie jest szansa na przywrócenie funkcjonalności dysku wraz z partycją i danymi?

Re: Seagate Backup Plus Portable Drive 1TB - nie można wejść na dysk.

от Google Adsense [BOT] 19 Март 2015, 23:08
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).