• BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

mdcs 23 Березня 2015, 14:08
Witam Kolegów.
Dziś miałem taki oto przypadek i ciekawi mnie czy kiedyś ktoś z Was się spotkał z podobną sytuacją.
Płyta K55VM włącza się, ale ciemna. Bierze 1,2A i tak stoi. Podstawiłem proc I7, RAM i zresetowałem BIOS na starcie. Nic to nie dało.
Stwierdziłem, że zaprogramuję BIOS. Wylutowałem kostkę, zczytała się bez żadnych problemów. Następnie ponownie zaprogramowałem ją zgranym wsadem i wlutowałem. Płyta ruszyła i działa bez zarzutu.
Teraz pytanie - skoro zawartość flasha się nie zmieniła dlaczego płyta wstała?

Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

Google Adsense [BOT] 23 Березня 2015, 14:08

#2 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

koloboro 23 Березня 2015, 15:57
Podgrzewales płytę podczas wylutu kości biosu?

#3 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

mdcs 23 Березня 2015, 16:24
Wylutowywałem kość lutownicą, więc nie podgrzewałem płyty HOTem.

#4 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

koloboro 23 Березня 2015, 22:20
Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek że był most do wymiany ale zanim to zdiagnozowano to wylutowalem bios na podgrzewaczu. I zrobiłem niechcacy lekki reflow i plyta wstała. Lecz na krótko. No ale na poczatku myślałem ze to wina biosu.

#5 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

mdcs 23 Березня 2015, 23:58
Nie no:) Jakbym na płycie widział jakiś most albo gpu, które jest awaryjne to bym zaczął od ich podgrzania, a że tutaj most intel i grafika nvidia G13 to nie było co grzać.
Laptop testuje się już drugi dzień i wszystko wygląda OK...

#6 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

pawel80 24 Березня 2015, 02:01
koloboro написав:Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek że był most do wymiany ale zanim to zdiagnozowano to wylutowalem bios na podgrzewaczu. I zrobiłem niechcacy lekki reflow i plyta wstała. Lecz na krótko. No ale na poczatku myślałem ze to wina biosu.

Jak kolega wylutowuje bios na podgrzewaczu, to na rachunki nie wyrobi. ;)
Kolega mdcs napisał w trzecim poście, że lutownicą ściągał kostkę biosu, tak że o podgrzaniu mostu, w tym przypadku nie ma mowy.
Może być tak, że problem leży z zapisem kostki, dane nie tylko są odczytywane, ale również zapisywane na kostkę bios. Podobnie bywa np. z dyskami SSD, mimo że jest prawidłowy odczyt, to problem jest z zapisem i dopiero wyzerowanie pomaga, aż padnie całkowicie.
Proponuje mimo wszystko wymianę kostki bios na nową.

#7 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

mikesh 23 Лютого 2016, 14:30
Miałem dziś identyczny przypadek jak autor tematu, przeprogramowanie kości ożywiło pacjenta.

#8 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

twojtek 25 Лютого 2016, 21:12
Podgrzałeś kość Biosu i dlatego wstał - profilaktycznie wymień kość Bios bo problem powróci !https://www.elvikom.pl/obrazki.php

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей