• BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez mdcs 23 marca 2015, 14:08
Witam Kolegów.
Dziś miałem taki oto przypadek i ciekawi mnie czy kiedyś ktoś z Was się spotkał z podobną sytuacją.
Płyta K55VM włącza się, ale ciemna. Bierze 1,2A i tak stoi. Podstawiłem proc I7, RAM i zresetowałem BIOS na starcie. Nic to nie dało.
Stwierdziłem, że zaprogramuję BIOS. Wylutowałem kostkę, zczytała się bez żadnych problemów. Następnie ponownie zaprogramowałem ją zgranym wsadem i wlutowałem. Płyta ruszyła i działa bez zarzutu.
Teraz pytanie - skoro zawartość flasha się nie zmieniła dlaczego płyta wstała?

Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez Google Adsense [BOT] 23 marca 2015, 14:08

#2 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez koloboro 23 marca 2015, 15:57
Podgrzewales płytę podczas wylutu kości biosu?

#3 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez mdcs 23 marca 2015, 16:24
Wylutowywałem kość lutownicą, więc nie podgrzewałem płyty HOTem.

#4 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez koloboro 23 marca 2015, 22:20
Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek że był most do wymiany ale zanim to zdiagnozowano to wylutowalem bios na podgrzewaczu. I zrobiłem niechcacy lekki reflow i plyta wstała. Lecz na krótko. No ale na poczatku myślałem ze to wina biosu.

#5 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez mdcs 23 marca 2015, 23:58
Nie no:) Jakbym na płycie widział jakiś most albo gpu, które jest awaryjne to bym zaczął od ich podgrzania, a że tutaj most intel i grafika nvidia G13 to nie było co grzać.
Laptop testuje się już drugi dzień i wszystko wygląda OK...

#6 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez pawel80 24 marca 2015, 02:01
koloboro napisał(a):Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek że był most do wymiany ale zanim to zdiagnozowano to wylutowalem bios na podgrzewaczu. I zrobiłem niechcacy lekki reflow i plyta wstała. Lecz na krótko. No ale na poczatku myślałem ze to wina biosu.

Jak kolega wylutowuje bios na podgrzewaczu, to na rachunki nie wyrobi. ;)
Kolega mdcs napisał w trzecim poście, że lutownicą ściągał kostkę biosu, tak że o podgrzaniu mostu, w tym przypadku nie ma mowy.
Może być tak, że problem leży z zapisem kostki, dane nie tylko są odczytywane, ale również zapisywane na kostkę bios. Podobnie bywa np. z dyskami SSD, mimo że jest prawidłowy odczyt, to problem jest z zapisem i dopiero wyzerowanie pomaga, aż padnie całkowicie.
Proponuje mimo wszystko wymianę kostki bios na nową.

#7 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez mikesh 23 lutego 2016, 14:30
Miałem dziś identyczny przypadek jak autor tematu, przeprogramowanie kości ożywiło pacjenta.

#8 Re: BIOS Asus K55VM - 25Q64FVSIG - ciekawostka?

przez twojtek 25 lutego 2016, 21:12
Podgrzałeś kość Biosu i dlatego wstał - profilaktycznie wymień kość Bios bo problem powróci !https://www.elvikom.pl/obrazki.php

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).