• Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by kajdan 1 November 2014, 10:41
Kilent przynosi laptopa lub komputer stacjonarny, oczywiście z naklejką z numerem Windows ( powiedzmy że nie ma lub nie działa recovery na dysku) , a serwis nie ma akurat takiego systemu na płycie oryginalnej ( powiedzmy tej na którą ma dołączoną do swoich komputerów na serwisie ) czy można go legalnie ściągnąć z internetu i zainstalować na komputerze klienta ? ( oczywiście na jego numerach bez żadnych kombinacji typu cracki itp ) jest dużo stron na których takie systemy można ściągnąć np winclub.

Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by Google Adsense [BOT] 1 November 2014, 10:41

#2 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by marek216 1 November 2014, 12:44
MS oficjalnie zabrania zamieszczania obrazów ISO - sam też tego nie robi.
Od strony prawnej: możesz zainstalować, co do posiadania nośnika bez posiadania oryginału to sprawa nie jest taka oczywista. Rzekłbym nawet że nie wolno ci posiadać kopii nośnika jeśli nie masz oryginału. Jednak w dobie niewydawania nośników przez MS do laptopów kontrolujący przymykają na to oko.

#3 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by wolek 2 November 2014, 09:54
marek216 wrote:MS oficjalnie zabrania zamieszczania obrazów ISO - sam też tego nie robi.
Od strony prawnej: możesz zainstalować, co do posiadania nośnika bez posiadania oryginału to sprawa nie jest taka oczywista. Rzekłbym nawet że nie wolno ci posiadać kopii nośnika jeśli nie masz oryginału. Jednak w dobie niewydawania nośników przez MS do laptopów kontrolujący przymykają na to oko.

Microsoft udostępnia obrazy systemów windows 7 (8 raczej też ale nie mam teraz linków) tych wersji które możesz kupić w wersji elektronicznej (polskiej wersji tak kupić nie można). Przykładowy link:
http://answers.microsoft.com/en-us/offi ... c449b88684

Natomiast zgodnie z interpretacją polskiego prawa nie możesz posiadać kopii płyt systemów (oprogramowania), legalnie możesz mieć kopie filmów oraz płyt muzycznych (oczywiście tych których posiadasz oryginały).

#4 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by marek216 2 November 2014, 09:56
wolek wrote:Natomiast zgodnie z interpretacją polskiego prawa nie możesz posiadać kopii płyt systemów (oprogramowania)

Jak masz oryginał to możesz - wiem to po kontroli :)

#5 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by wolek 2 November 2014, 11:05
Dzień dobry to ... Polska, ja też to co napisałem oparłem na wiedzy po kontroli.

#6 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by pawel80 4 November 2014, 01:04
Ciekawe te polskie prawo, skoro jest to kopia prosto od producenta softwaru, do tego trzeba dokonać aktywacji w ciągu 30 dni (po tym okresie ciężko będzie na tym pracować bez aktywacji), to dlaczego nie można mieć nośnika z takim systemem? :wtf:
A co polskie prawo mówi na temat nośników z systemem recovery np. na USB też są nielegalne?
Nie mamy orginalnego nośnika (płyty dvd itp.) a laptop, z którego została zrobiona kopia nie działa, dysk uszkodzony itp..
Jeszcze mnie ciekawi jedna sprawa, czy orginalny nośnik bez klucza licencji, według prawa polskiego dalej pozostaje orginalny?

#7 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by marek216 4 November 2014, 05:59
pawel80 wrote:czy orginalny nośnik bez klucza licencji, według prawa polskiego dalej pozostaje orginalny?

Tak.

#8 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by kajdan 4 November 2014, 09:10
Wychodzi na to że trzeba kupić każdego Windowsa nowego Oryginalnego na płycie, tylko koszty...... no i jak kupić np XP w wielu wersjach , albo Windows 7, to jest trochę bez sensu.

#9 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by PrzemoEli 14 November 2014, 22:18
Ja wiem po kontroli i po informacjach z lege artist(chyba dobrze napisałem ale głównie współpracują z policją), że możesz posiadać kopię jeżeli jest bez klucza lewego czy jakiegoś programu łamiącego zabezpieczenia(crack) to nie łamiesz prawa a jak masz oryginał to możesz posiadać jedną kopię na własny użytek zresztą jak mialem problem z windowsem 8 jak klient przyniósł i się okazało ,że płyta jest uszkodzona to w Microsoft sami polecili mi ściągnąć z Internetu na potrzeby instalacji jak mam uszkodzony oryginał.

#10 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty  [SOLVED]

by Vogelek23 28 December 2014, 05:52
Wychodzi na to że trzeba kupić każdego Windowsa nowego Oryginalnego na płycie, tylko koszty...... no i jak kupić np XP w wielu wersjach , albo Windows 7, to jest trochę bez sensu.
Dokładnie tak jest - musisz zakupić licencje dla wszystkich systemów, które chcesz używać w serwisie.

Nie wiem, jak jest teraz, ale jeszcze parę lat temu można było negocjować z Microsoft'em warunki zakupu pakietu systemów do użytku serwisowego. Ja na przykład kupiłem prawie 6 lat temu taki zestaw: XP (Home i Professional 32/64) + Vista (Home Basic, Home Premium 32/64, Ultimate 32/64 i Business 32/64) za kwotę 2800zł, która zwróciła się ze sporą nawiązką. W trakcie rozmowy telefonicznej dowiedziałem się przy okazji, że mogę wykonać po jednej kopii każdego nośnika i instalować klientom oprogramowanie z tych kopii, jednak muszę trzymać w siedzibie firmy oryginalne nośniki, w razie ewentualnej kontroli. I rzeczywiście - podczas kontroli w 2011 roku nikt nie zakwestionował mi płyt z kopiami. Kontroler nie poprosił nawet o pokazanie oryginalnych nośników - wystarczyło mu widocznie, że kopie zgadzały się z fakturą za zakupione wersje systemów operacyjnych.

Przy okazji dodam, że kontroler przyczepił się do nośnika z Hiren's Boot. Ponieważ moja niszczarka do dokumentów ma także slot do niszczenia płyt CD i kart bankomatowych, kontroler osobiście dokonał niezwłocznej dezintegracji nośnika na miejscu i - na moje szczęście - skończyło się tylko na pouczeniu, że nie mogę mieć takich rzeczy w firmie (z uwagi na brak stosownych licencji na niektóre programy i pliki, zawarte w pakiecie Hiren's Boot).

#11 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by volkmen 24 March 2015, 11:16
Witam

zaciekawiła mnie ta dyskusja

rozumiem że serwis musi mieć na stanie fakturę zakupu systemów, gdzieś wyczytałem że można ściągnąć system i w ciągu 24 h go zniszczyć, ile w tym prawdy nie wiem.

Właśnie poszukuje jakiegoś pakietu z systemami do zakupu by mieć święty spokój.

Dla kontrolujących jak wygląda ta kontrola? jest ona zapowiadana? czy przychodzą panowie smutni kiedy im się podoba i sprawdzają co masz w serwisie? sprzęt od klientów też sprawdzają?

Ja mam serwis w mieszkaniu i będzie kontrolowany tylko pomieszczenie z serwisem czy całe mieszkanie?

#12 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by marek216 24 March 2015, 14:30
volkmen wrote:jak wygląda ta kontrola? jest ona zapowiadana?

Nie

volkmen wrote:sprzęt od klientów też sprawdzają?

Tak

volkmen wrote:Ja mam serwis w mieszkaniu i będzie kontrolowany tylko pomieszczenie z serwisem czy całe mieszkanie?

Zapewne całe, ja miałem rejestrację firmy na mieszkaniu, a prowadzenie w innym miejscu i przekopali mi i serwis i mieszkanie.

#13 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by koloboro 1 April 2015, 08:40
Witam
Posiadam oryginalne nosniki xp i vista z naklejkami COA ale nie posiadam faktury na te nosniki. Kupilem z drugiej reki. Czy mogę te nośniki używać do reinstalacji tych systemów w serwisie aktywujac te systemy kluczem klienta ?

#14 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by Vogelek23 1 April 2015, 10:13
koloboro wrote:Czy mogę te nośniki używać do reinstalacji tych systemów w serwisie aktywujac te systemy kluczem klienta ?
Możesz, ale tylko do pierwszej kontroli ;) Oczywiście żartuję - zgodnie z obowiązującym prawem nie możesz używać takich nośników w firmie, ponieważ zostały zakupione poza legalnymi kanałami dystrybucji, autoryzowanymi przez wydawcę oprogramowania.

#15 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by koloboro 1 April 2015, 11:12
Rozumiem że dowód zakupu jest niezbędny, a jak go nie posiadam to lepiej żeby nie znaleziono tego nosnika w serwisie?

#16 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by Gregoor 1 April 2015, 11:40
Vogelek23 wrote:
podczas kontroli w 2011 roku nikt nie zakwestionował mi płyt z kopiami. Kontroler nie poprosił nawet o pokazanie oryginalnych nośników - wystarczyło mu widocznie, że kopie zgadzały się z fakturą za zakupione wersje systemów operacyjnych.

Nawiązując do wpisu Vogelek23, jak się ma zakup systemu na portalu aukcyjnym bez oryginalnego nośnika i stickera, jest tylko klucz przesłany mailowo i faktura.
http://3obieg.pl/nielegalny-windows-a-jednak-legalny

#17 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by damian87ew 2 September 2016, 15:59
Wiem, że ten wątek już jest maglowany od lat ale... jak to w końcu jest? Jeśli kupię np. na Alledrogo Windows7/8 itp. i będę miał fakturę, to mogę pobrać z internetu te wersje Windowsa, które są na dokumencie? I czy mam je prawo odsprzedać klientowi?

Po rozmowie dziś z MS oni jak zwykle nic nie wiedzą...

#18 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by marek216 2 September 2016, 16:01
damian87ew wrote:kupie np. na Alledrogo Windows7/8 itp i będę miał fakturę to mogę pobrać z internetu te wersie Windowsa które są na dokumencie ? I czy mam je prawo odsprzedać klientowi ?

Faktura to jedno, sticker to drugie. O ile mi wiadomo samych stickerów w MS nie sprzedają.

#19 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by Vogelek23 2 September 2016, 16:18
damian87ew wrote:Jeśli kupię np. na Alledrogo Windows7/8 itp. i będę miał fakturę, to mogę pobrać z internetu te wersje Windowsa, które są na dokumencie?
Tak.

damian87ew wrote:I czy mam je prawo odsprzedać klientowi?
Nie.

#20 Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by maciej0227 12 September 2016, 18:59
A jeżeli mam oryginalnego Windowsa 7 HP na płycie, kupiłem go przed założeniem serwisu, to czy mogę instalować klientom, oczywiście wpisując ich kod ze stickera ?

Re: Windows Instalacja dla klienta a brak płyty

by Google Adsense [BOT] 12 September 2016, 18:59