• Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

#21 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Usunięty Użytkownik 402 3 Апрель 2015, 13:17
Użyłem ustawienia Asus x550c do odczytu klucza z Asusa G750jw i seriala. Operacja przebiegła pomyślnie. Nie pokazywało jedynie wersji biosu.

Re: Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Google Adsense [BOT] 3 Апрель 2015, 13:17

#22 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от twojtek 9 Апрель 2015, 20:09
Czy to jest najnowsza wersja Bios Edytora ?

#23 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от porywaczuffff 22 Май 2015, 11:23
Dobrze rozumiem, że z uszkodzonego wsadu biosu zczytujemy serial i wrzucamy do nowego wsadu? Tak banalnie? Nasz zbawco! :)

Pytanie właśnie jak z tym ME Regionem. Ostatnio cały weekend przekopywałem ten temat i niestety. Miałem Asus na głośnego FANa po czasie i niestety nic z tym ME nie zdziałałem ponieważ był tam HM serii 4. Jak to jest dokładnie z tym ME?

I pytanie do twórcy programu. Jak z aktualizacjami? Update bezpośrednio od strony programu czy przez forum?

#24 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 19 Август 2015, 14:17
twojtek, porywaczuffff:
Najnowsza wersja zawsze jest w pierwszym poście tego wątku.

Z braku czasu miałem spory przestój ale dzięki tym co mnie poganiają mamy nową wersję :)

#25 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Vogelek23 20 Январь 2016, 12:49
Mam pewien pomysł, dotyczący rozwoju aplikacji. Czy mógłbyś zaimplementować do niej kod, dzięki któremu z poziomu aplikacji byłoby możliwe samodzielne dodawanie modeli laptopów i adresów, pod którymi znajdują się interesujące nas dane (W/K, S/N, ME Region)? W ten sposób więcej osób poszerzałoby bazę programu, zaś Ty mógłbyś skupić się głównie na koordynowaniu projektu i opracowywaniu ewentualnych nowych funkcji programu (choć moim zdaniem, obecna forma nie ma jakichś zasadniczych braków). Chciałbym, aby Twój projekt rozwijał się bardziej dynamicznie.

#26 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Usunięty Użytkownik 402 20 Январь 2016, 14:23
Popieram przedmówcę, program ma ogromne znaczenie na obecnym poziomie napraw.

#27 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от twojtek 22 Январь 2016, 19:01
Ja również popieram , byłoby to idealne narzędzie dla serwisów.

#28 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от drill 25 Январь 2016, 19:09
Witam Panowie.
Program pracuje w oparciu o bazę SQL, plik bazy znajduje się w katalogu z programem i nazywa się "baza.db3". Możecie go edytować i samemu dodawać rekordy-modele laptopów (początek SN/WK itp). Do edycji plików *.db3, posłużyć może np. DB Browser for SQLite. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam.

-- Dodano: 25 stycznia 2016, 20:35 --

szuwix писал(а):Patol:
Pawel80:
Edytor bazy to osobna aplikacja, której specjalnie nie publikuje, by nie doszło do sytuacji w której każdy rozwija bazę u siebie nie dzieląc się z resztą. Sam czekam na otwarcie tego wątku by na jego podstawie dodawać nowe modele.

Jeśli Twórca aplikacji pozwoli wytłumaczę kolegom jak dodać kolejne modele laptopów. Pozdrawiam

#29 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 25 Январь 2016, 20:38
Pomysł Łukasza jest świetny, problem w tym, że wasze wpisy musiałyby się jakoś synchronizować z jakimś serwerem inaczej każdy będzie miał swoją bazę a gdy ja wydam nową wersję będzie dylemat czy wybrać moją bazę czy własną.
W tej chwili i tak nie mam zbyt dużo czasu więc dodałem wersję z edytorem bazy jednak zachęcam do ręcznego wysyłania swoich modeli do mnie w ten sposób unikniemy wspomnianego problemu.

Nad edytorem pracowałem kilka miesięcy temu i już nie pamiętam czy wszystko tam działa na 100% więc w razie problemów piszcie.

#30 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Vogelek23 25 Январь 2016, 20:54
szuwix писал(а):problem w tym, że wasze wpisy musiałyby się jakoś synchronizować z jakimś serwerem inaczej każdy będzie miał swoją bazę a gdy ja wydam nową wersję będzie dylemat czy wybrać moją bazę czy własną.
A nie można by było zrobić tego nieco inaczej? Na przykład ja mam w swojej bazie 23 modele, a szuwix 1507. Wrzucam swój pliczek z bazą na forum, opisując modele, jakie zawiera moja baza. Szuwix widzi, że ja mam 6 modeli, których on nie ma, więc pobiera moją bazę, zaś w swoim programie klika guzik "Importuj", wybiera plik mojej bazy i zaczytuje nowe pozycje do swojej bazy. Oczywiście tylko sześć, bo resztę już ma w swojej bazie, a program sprawdza importowane wpisy, żeby nie było powtórek.

Czy to jest możliwe do zrobienia?

#31 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 25 Январь 2016, 21:04
Tak, to byłoby dość proste w implementacji.

#32 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от drill 25 Январь 2016, 22:43
Dobra byłaby również informacja, po dokonaniu importu z innej bazy, jakie modele zostały dodane (np. "Dodano 24 nowe modele" i wykaz tych modeli). W związku z tym, żeby nie tracić czasu na porównywanie rekordów w mojej i innego użytkownika bazie, poprostu ściągam, importuje i dowiaduje się ile modeli dodało. Zakładam, że przy porównywaniu algorytm będzie bazował na stringu z zawartością nazwy modelu, więc implementacja tego wykazu jest jakby po drodze.

#33 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Vogelek23 25 Январь 2016, 23:04
Warunkiem powodzenia całej operacji jest podawanie dokładnego, pełnego modelu laptopa. Dajmy na to Samsung - normalnie model jest podawany w formacie NP900X3C (także na obudowie jest taki model), jednakże pełny model w tym wypadku to NP900X3C-A02PL (również znajduje się na obudowie). Podawanie skróconych lub niekompletnych modeli byłoby w tym wypadku niedozwolone, aby nie wprowadzać bałaganu w bazie danych i nie powodować powstawania zdublowanych wpisów.

#34 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 26 Январь 2016, 09:18
Dałem ciała, wrzuciłem starą wersję edytora i starą wersję bazy. Edytor znalazłem ale bazę mam z lipca, więc będę wdzięczny jak ktoś mi podeślę wersję z 19.08.2015 ;)

#35 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Vogelek23 26 Январь 2016, 11:19
Proszę :)

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#36 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 26 Январь 2016, 12:06
Vogelek23 писал(а):Proszę :)

Dzięki, wrzuciłem poprawną wersję.

#37 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от krzychubat 11 Февраль 2016, 13:29
Witam,
Dziś testowałem w programie wpisywanie ręczne klucza win lecz niestety nie działa. Po zaprogramowaniu choć bios edytor widzi go poprawnie to niestety ani RWEvrything ani Wolf nie widzą klucza w Bios, jest tam może jakaś suma kontrolna? Nr seryjny pokazuje normalnie.
Testowane na R500VD (płyta K55VD).

#38 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 11 Февраль 2016, 15:30
krzychubat писал(а):Witam,
Dziś testowałem w programie wpisywanie ręczne klucza win lecz niestety nie działa. Po zaprogramowaniu choć bios edytor widzi go poprawnie to niestety ani RWEvrything ani Wolf nie widzą klucza w Bios, jest tam może jakaś suma kontrolna? Nr seryjny pokazuje normalnie.
Testowane na R500VD (płyta K55VD).

Witam,
Podeślij mi wsad z którego korzystałeś.

#39 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от krzychubat 11 Февраль 2016, 19:37
Wsad który używałem pochodzi z forum https://www.elvikom.pl/bios-asus-k55vd-k55vd-main-board-rev-3-1-t32226.html
Na priva szuwix pisał że nawet wzorował się na tym wsadzie. Gdy się wgra wsad taki jak jest z linka to pokazuje prawidłowo serial WIN lecz niestety po wpisaniu ręcznie klucza który ma być do wsadu programy wolf oraz rwevrything nie pokazują klucza. Szkoda że uszkodził mi się oryginalny wsad bo może udałoby się rozwiązać zagadkę. W każdym razie dziękuję koledze szuwix za zaangażowanie.

#40 Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от szuwix 15 Февраль 2016, 14:18
Model R500VD (płyta K55VD) na którym wystąpił problem ma typowy dla Asusa adres pod którym znajduję się WK, więc obawiam się że problem może występować też w innych modelach.
Będę wdzięczny za każdy odzew odnośnie wprowadzonych do bazy Asusów.
DZIAŁA/NIE DZIAŁA.

Re: Program do zmiany klucza Windows 8 i numeru seryjnego.

от Google Adsense [BOT] 15 Февраль 2016, 14:18