• Narzędzia do otwierania tabletów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Narzędzia do otwierania tabletów

przez janko23 4 kwietnia 2015, 10:25
Witam. Z racji coraz większej liczby tabletów które trafiają do serwisu, chciałbym zapytać o narzędzia, które najczęściej stosujecie do otwierania, podważania itp.. Zestawy chińskie które można kupić to porażka. Jedno otwarcie i po plastiku, wycinałem z płyt cd, kupowałem kostki do gry na gitarze. Chciałbym zapytać Was o to, jak Wy to robicie i czym. Może przeoczyłem coś, są jakieś super zestawy do otwierania, z super tworzywa które można kupić, z chęcią bym zainwestował, lub macie inne patenty. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2015, 10:25

#2 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez Vogelek23 4 kwietnia 2015, 10:32
Wpisz sobie w wyszukiwarkę "cell phone case opening tool set" - po prostu.

#3 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez 4goth 4 kwietnia 2015, 12:44
Osobiście używam metalowej kostki do gitary 0.3mm. Nie łamie się i nie wygina, a jest na tyle cienka, że radzi sobie ze wszystkim co do tej pory otwierałem.

#4 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez amstel 4 kwietnia 2015, 13:39
iSesamo

#5 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez wit2 4 kwietnia 2015, 14:11
Witam. Ja mam wykonane narzędzia z Ertalonu. Bardzo wytrzymały materiał :) Pozdrawiam.

#6 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez janko23 4 kwietnia 2015, 19:41
''cell phone case opening tool set'' podobnych zestawów miałem kilka, minusem jest mięki plastik, który po kilku podważeniach odkształca się. No chyba ze są i lepszej jakości, jakieś markowe, takich nie miałem. Metalowych się trochę boję, bo bardzo łatwo jest uszkodzić, wyszczerbić ekran, w bezpośrednim kontakcie, iSesamo to też metal, ale tego jeszcze nie przerabiałem, na pewno z tych porad skorzystam. Ertalon widziałem w postaci lasek na allegro, gdzieś występuje jeszcze aby to w sensownej postaci dostać do przerobienia?

#7 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez Qban 15 kwietnia 2015, 01:39
Kostki do gitary różnej grubości i twardości, czasami jeszcze pomagam sobie hotair-em do zmiękczania ewentualnych klejów. Dużo cierpliwości i idzie gładko, po złożeniu nie ma śladu.

#8 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez glemark 17 kwietnia 2015, 16:08
Ja używam i są naprawdę super oryginalne narzędzia nokii stosowane w autoryzowanych serwisach i pisze tu o oryginałach a nie o chińskich zamiennikach. Dokładnie chodzi o rozbierak oznaczony jako SS-93 oraz kostkę SRT-6.

#9 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez tati82 9 czerwca 2015, 08:45
Korzystamy z kostek do grania na gitarze.

#10 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez wozik 9 czerwca 2015, 12:09
Witam
Ja korzystam z kostek do gry oraz "szczelinomierza" ;) dla niewtajemniczonych szczelinomierz był stosowany do ustawiania przerwy między "kowadełkiem" a "młoteczkiem" w motocyklach/motorowerach starego typu z zapłonem iskrowym :) Posiadam takowy z wachlarzem 40 listków różnej grubości świetnie sprawdza się do tego zadania.
Pozdrawiam

#11 Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez morph 9 czerwca 2015, 12:58
wozik napisał(a):Witam
Ja korzystam z kostek do gry oraz "szczelinomierza" ;) dla niewtajemniczonych szczelinomierz był stosowany do ustawiania przerwy między "kowadełkiem" a "młoteczkiem" w motocyklach/motorowerach starego typu z zapłonem iskrowym :) Posiadam takowy z wachlarzem 40 listków różnej grubości świetnie sprawdza się do tego zadania.
Pozdrawiam

Bardzo ciekawy pomysł z tym szczelinomierzem, różne grubości, odpowiedni kształt do wygodnego trzymania, nie deformuje się (oczywiście powyżej pewnej grubości listków), a elastyczność stali powoduje, że nic nie urwiemy w plastikach. Muszę się zaopatrzyć i przetestować. Sam zazwyczaj używam dużego stępionego skalpela (samej końcówki oczywiście).

Re: Narzędzia do otwierania tabletów

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2015, 12:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).