• Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

#1 Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez amstel 12 kwietnia 2015, 11:37
Witajcie

Zasilacz w obudowie microATX firmy Hipro model HP-D250AA0.

Problem polega na głośnym brzęczeniu zasilacza,kiedy jest w trybie Standby.
Brzęczenie znika kiedy:
a) włączymy PC lub
b) obciażymy linie VSB żarówką 12V w Standby

Na PS-ON i VSB jest stabilne 4.98V.
Co może być przyczyną tego uciążliwego dźwięku?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2015, 11:37

#2 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez ado 12 kwietnia 2015, 13:11
Wymieniono kondensatory?

#3 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez amstel 18 kwietnia 2015, 12:14
Wymieniłem kondesatory ale zasilacz dalej brzęczy.
Próbowałem dotykać plastikową rurką poszczególne elementy na płytce ale dźwięk sie nie zmienia.
Wydaje mi się,że brzęczenie pochodzi z rejonu zaznaczonego na zdjeciu.

Obrazek

#4 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez amorphe 18 kwietnia 2015, 12:59
amstel napisał(a):Wymieniłem kondesatory ale zasilacz dalej brzęczy.

Które kondensatory wymieniałeś ? Wszystkie ?

amstel napisał(a):Problem polega na głośnym brzęczeniu zasilacza,kiedy jest w trybie Standby.

Wtedy nie pracuje główny stopień zasilacza - pracuje tylko przetwornica pomocnicza.
Jak widzę na zdjęciu, będzie to raczej przetwornica na mniejszym transformatorze - obok (częściowo zalany klejem) widać układ w obudowie DIL-8.
Sprawdź obszar tej właśnie przetwornicy - przede wszystkim kondensatory po stronie pierwotnej.

Ewentualnie podczas pracy st-by, podłącz obciążenie w linię VSB (+5V) - może być np. żarówka 12V/10W.
Sprawdzisz, czy pisk ucichnie/zniknie.

#5 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez amstel 18 kwietnia 2015, 19:49
amorphe napisał(a):
amstel napisał(a):Wymieniłem kondesatory ale zasilacz dalej brzęczy.

amorphe napisał(a):Które kondensatory wymieniałeś ? Wszystkie ?

Tak, wszystkie kondensatory zostały wymienione, zarówno po stronie wtórnej, jak i po stronie pierwotnej, włącznie z największym C1 120µF 420V.

Po podłączeniu żarówki do lini VSB, brzęczenie znika.
Podobno zasilacz brzęczał od nowości i z tego powodu był fizycznie odłączany od sieci.

Przetwornica U2 BH0270, po usunięciu kleju reaguje na dotyk zmianą częstotliwości brzęczenia.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/414598/FAIRCHILD/FSBH0270NY.html

"To avoid acoustic-noise problems, the minimum PWM frequency is set above 18kHz. This
green-mode function enables the power supply to meet international power conservation requirements."

Czy to wskazuje na to, że układ U2 jest po prostu uszkodzony?

#6 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 19 kwietnia 2015, 06:52
amstel napisał(a):Czy to wskazuje na to, że układ U2 jest po prostu uszkodzony?

Możliwe, aczkolwiek niekoniecznie musi tak być.
Częstotliwość 18kHz jest teoretycznie na granicy słyszalności - dodatkowo częstotliwość ta słyszalna jest (o ile jest) jako bardzo wysoki pisk. Natomiast Ty piszesz o brzęczeniu.
Dlatego przypuszczam, że kontroler w st-by wchodzi w tzw. burst-mode - generuje przebieg "paczkami" (strona 13 DS - Green-Mode Operation)
Przy włączonej tylko przetwornicy czuwania zmierz napięcie na n.3 U2 (FB) - jeśli napięcie spada poniżej katalogowych 1,6V, to kontroler wyłącza generowanie przebiegu 18kHz (bo pod pewnymi warunkami znowu je włączyć).
Jako, że dzieje się to błyskawicznie niezbędnym może okazać pomiar oscyloskopowy.
Zmierz też jak zachowuje się napięcie na n.4.

Całkiem bym zapomniał - wcześniej pozbądź się kleju z tej przetwornicy i dokładnie wymyj miejsca po nim.
Miałem już dwa przypadki (w zasilaczach TV LCD) że klej korodował i powodował upływności w elementach pod nim.

#7 Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez amstel 4 września 2015, 11:42
Dziękuje za cenną pomoc merytoryczna amorphe.
Po wymianie U2 wszystko gra.

Re: Zasilacz Hipro HP-D250AA0 - brzęczy w Standby.

przez Google Adsense [BOT] 4 września 2015, 11:42