• Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 20 April 2015, 16:46
Witam

Mam problem z monitorem Philips 241E1 Model: MWE1241T, model ID: 241E1SB/00. Po uruchomieniu matryca podświetla się cała na biało, oraz pokazuje się napis "AGING" w małej ramce na środku monitora. Gdzieś znalazłem informacje że może być to problem z wsadem eepromu, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego wsadu (zajmuje 128kb). Próbowałem wlutować pustą kość, ale niestety na niej monitor nie reaguje nawet na power.

Z góry dziękuje za pomoc

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by Google Adsense [BOT] 20 April 2015, 16:46

#2 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by amorphe 20 April 2015, 20:10
Jaki tam masz procesor i flash ?
Możesz zamieścić wsad "wyssany" z kostki flash (przypuszczam PM25LD010) oraz koniecznie z eeprom-a 24C16 ?

I mała dygresja:
Gdzieś znalazłem informacje że może być to problem z wsadem eepromu, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego wsadu (zajmuje 128kb)

Chyba pomyliłeś kostki. To flash ma 128kB, natomiast 24C16 ma pojemność 2kB (16kb)

#3 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 21 April 2015, 16:53
Witam

Przepraszam za błąd. W załączniku do pierwszego posta dodałem zawartość flash zgrany z natury. Nie bardzo wiem jak mogę zgrać zawartość eeprom-a?

#4 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by amorphe 21 April 2015, 17:26
24C16 to zwykła pamięć szeregowa EEPROM z interfejsem I2C - sprawdź, czy Twój programator takie pamięci obsługuje (mało który nie obsługuje)
Jeśli nie, to bez problemu (za grosze) dostaniesz go w sieci - a nawet możesz wykonać sam (np. taki na LPT czy RS-232)

Wsad zgrany z pamięci flash wygląda na dobry. Dlatego tym bardziej potrzebny jest ten z konfiguracją monitora (czyli zawarty w 24C16)

#5 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 21 April 2015, 21:35
Używam programatora AJAWe-0812. Na liście obsługiwanych układów znajduje się 24C16, a mimo wszystko programator go nie rozpoznaje. Problemem może być to iż ta kość jest uszkodzona. Czy w tej sytuacji wlutowanie pustej kości może przynieść jakiś rezultat?

#6 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by amorphe 22 April 2015, 06:27
Na liście obsługiwanych układów znajduje się 24C16, a mimo wszystko programator go nie rozpoznaje

Pamięć szeregowa nie ma identyfikatora jak to jest w pamięciach flash - po prostu wybierasz z listy prawidłową kostkę i klikasz "odczytaj"
Ewentualnie sprawdź zapis i odczyt na innej sprawnej kości (użyj jakiegoś testowego, dowolnego pliku).

Z innej beczki zapytam - numer seryjny monitora ma 13 znaków i zaczyna się od "AU" ?

Czysta pamięć jak najbardziej może całkowicie unieruchomić monitor - nie mam do niego serwisówki, bo inne monitory potrafią mieć funkcję inicjalizacji pamięci (wpisywane są wartości domyślne, często automatycznie po wykryciu czystej pamięci)

#7 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 22 April 2015, 09:54
Rzeczywiście po zmianie ustawień w programi obsługującym programator udało się odczytać jego zawartość. Zamieściłem ją w pierwszym poście.

Numer seryjny monitora ma 14 znaków i zaczyna się od AU.

#8 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"  [SOLVED]

by amorphe 22 April 2015, 10:11
Zawartość ma sporo różnic, ale spróbuj (tylko taki posiadam) :

24E1_24C16.7z

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#9 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 22 April 2015, 11:26
Zdaje się, że ten wsad rozwiązał problem. Monitor się uruchomił i działa prawidłowo. Skręcę go i poddam dalszym testom, a o wyikach poinformuje na forum. Duże podziękowania dla "amorphe"

#10 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by matkap 27 April 2015, 12:47
Monitor działa sprawnie, dziękuje bardzo za pomoc.

Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

by Google Adsense [BOT] 27 April 2015, 12:47