• Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez cach 23 kwietnia 2015, 14:57
Witam

Mam dziwny przypadek. W skrócie system/bios pokazują i używają tylko połowy mojego ramu mam zainstalowane 4 kości po 2 GB a widzę tylko 4 GB nie zależenie od tego w jakiej konfiguracji włożę je do płyty. Żeby było zabawniej do nie dawna działało to bez problemu. poz CPU-Z widzę wszystkie kości z odpowiednimi danymi ale system i bios w podsumowaniu widza tylko 4GB

BIOS w ostatniej wydanej wersji. Kości podstawiałem do innego sprzętu i jest całe 8 GB
na próbę zamontowałem 4x4GB i system nie wstał (czerwona dioda przy slotach DDR)

Płyta: ASUS P8P67 Pro Rev.3.0
RAM: 2x Kinghstone HyperX Blu. KHX1600C9AD381K2/4G (2x2GB)
Procesor: I7 2600K
Zasilacz: Corsair GS 700

Nie bardzo mam gdzie podstawić procesor pytanie czego to bardziej wina płyty czy procka?

Pozdrawiam
Sebastian

Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2015, 14:57

#2 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez Vogelek23 23 kwietnia 2015, 15:47
cach napisał(a):Nie bardzo mam gdzie podstawić procesor pytanie czego to bardziej wina płyty czy procka?
Kontroler pamięci jest w CPU, więc... Z drugiej strony, skoro ustawiłeś sobie Service Level 3, powinieneś na początek zbadać, które sloty są "niewidoczne" i sprawdzić je pod kątem urazów mechanicznych. Do sprawdzenia także socket CPU.

#3 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez cach 23 kwietnia 2015, 18:09
ehh.. nie ma to jak miłe przyjęcie z osobistym pojazdem...
Ani pamięci ani procek nie był od złożenia ruszany co eliminuje mi mechanikę, bo jak mówiłem pamięci są wszystkie widoczne, screen poniżej
Gdybym miał na czym przetestować oddzielnie procek to bym nie zadawał głupich pytań. Pytam czy ktoś cos miał podobnego i ew. opowie swoja historie

Obrazek

#4 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez Vogelek23 23 kwietnia 2015, 20:52
ehh.. nie ma to jak miłe przyjęcie z osobistym pojazdem...
Do czego "pijesz"? Bo jeśli nie zrozumiałeś mojego przekazu, to wyjaśnię, że skoro masz ustawiony Service Level 3 to napisałem, od czego powinieneś zacząć - gdybyś miał Service Level 0 to nie pisałbym tego, lecz np. odesłał Cię na Allegro po nową płytę. Ehh...

cach napisał(a):Ani pamięci ani procek nie był od złożenia ruszany co eliminuje mi mechanikę, bo jak mówiłem pamięci są wszystkie widoczne
Jesteś pewny? Bo wiesz, że BIOS rozmawia z pamięciami na zasadzie (duże uproszczenie):
- cześć dziewczynki, co macie w SPD?
- czteropak 2GB.
- to obczaję sobie pierwsze 64kB... F**k, zerwało mi połączenie z pierwszą i trzecią, czyli na imprezę idę tylko z dwiema.
W tym momencie BIOS dzwoni do swojego kolegi - systemu operacyjnego Windows - z informacją, że na imprezie będą tylko dwie koleżanki, zamiast czterech. CPU-Z natomiast ma być może mało na koncie albo jest niezbyt wygadany:
- jak tam Wasze SPD, miłe panie?
- 4x 2GB.
- świetnie, świetnie, to bawcie się dobrze, ja idę spać.

Zasugerowałem więc, abyś sprawdził, które pamięci i na których slotach nie są (lub są, ale z błędami) widoczne przez BIOS i system operacyjny - zrobiłeś to? Przydałoby się także, abyś sprawdził, co inne programy pokroju CPU-Z widzą (AIDA i tak dalej).

I jeszcze jedna rzecz, która nie daje mi spokoju:
cach napisał(a):mam zainstalowane 4 kości po 2 GB a widzę tylko 4 GB nie zależenie od tego w jakiej konfiguracji włożę je do płyty
Nawet, jeśli włożysz tylko jeden moduł w np. 3 slot???

#5 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez cach 24 kwietnia 2015, 07:05
Co do pierwszego cytatu to nie rozwijamy tego tematu, skupmy się na technice nie kompetencjach, bo w sumie ważna że ktoś się zainteresował tematem.

Co do 2 i 3 to wyjaśnię to małą poprawka, widzę MAX 4GB tzn. 2GB przy 1 kości w dowolnym slocie i 4 GB przy kombinacji 2, 3 i 4 kości w dowolnej kombinacji kości i slotów.
Kości wykluczyłem na innej płycie śmigają jak szalone ze wszystkimi testami itp.

#6 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez pikus09 24 kwietnia 2015, 12:44
Może to głupie, co powiem ale wydaje mi się, że problem może być z konfiguracją Biosu. Czy było coś przestawiane w Biosie!?

#7 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez cach 24 kwietnia 2015, 14:18
Przeszło też mi to przez myśl na początku więc nawet przywróciłem ustawienia fabryczne, kombinowałem z profilami, jako takiej funkcji odpowiedzialnej za ilość używanej pamięci RAM nie znalazłem. Nawet wgrałem ponownie całego flasha mimo ze był aktualny ;-)

#8 Re: Asus P8P67 PRO - widzi połowę pamięci RAM

przez cach 25 kwietnia 2015, 10:57
INFO dla zainteresowanych podstawiłem dziś procek na mojej płycie i dalej jest 4GB. Niestety płyta "dawcy" nie obsługuje mojego procka (seria K) więc nie mam nadal 100% pewności ale składania to do pracy nad płytą.

EDIT:
Ciekawostka dla zainteresowanych: Jakiś czas temu przestał wstawać mi cały komp a na płycie zaczęła sie świecić czerwona dioda VGA_LED co zasugerowało mi problemy z grafiką (Gigabyte GeForce GTX560 ti OC 2GB). A że miałem pod ręką tylko Ati HD2400 256MB podstawiłem i problem zniknął. Został tak do dziś kiedy natchniony problemami zostawiłem w slocie tylko 1 kość 2GB RAMu i założyłem tego oryginalnego GeForce. Płyta RUSZYŁA obraz jest itp.
Ale dokładam jeszcze 1 kość RAMu i mam trupa. Zasilanie idzie kontroli robią swoje jest 1 długi bip że ok po czym zapala się dioda VGA_LED i mam 3 krótkie bipy i brak obrazu.
Pytanie co poza prockiem w takiej konfiguracji odpowiada za mapowanie pamięci?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).