Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Zalana klawiatura
Google Adsense [BOT] • 25 Квітня 2015, 08:07
Ratowanie zalanych klawiatur mija się kompletnie z celem, bo:
1. współczesne klawiatury trudno rozebrać bez uszkodzenia; niektóre są po prostu nierozbieralne, zaś inne są zintegrowane z palmrestami, przez co jeszcze trudniejsze w demontażu,
2. starsze klawiatury są tak tanie, że nie opłaca się kiwnąć palcem przy "zalańcu",
3. potrzeba bardzo dużo czasu, aby rozebrać i złożyć klawiaturę, ponieważ musisz pozdejmować wszystkie klawisze i zaczepy a potem zamontować je z powrotem na właściwe miejsca,
4. koszt nowej klawiatury jest póki co na tyle nieduży, że nie opłaca się poświęcać cennego czasu na reanimację "topielca",
5. korozja może dać o sobie znać po jakimś czasie i Twoja robota pójdzie "psu pod ogon".
Kupując nową klawiaturę:
1. nie musisz myśleć o długofalowych skutkach zalania,
2. klient może zapłacić mniej za naprawę, bo poświęcasz na nią mniej cennego czasu,
3. jeśli nowa klawiatura zepsuje się, realizacja reklamacji klienta nic Cię nie kosztuje, bo po prostu składasz reklamację do dostawcy klawiatury.
1. współczesne klawiatury trudno rozebrać bez uszkodzenia; niektóre są po prostu nierozbieralne, zaś inne są zintegrowane z palmrestami, przez co jeszcze trudniejsze w demontażu,
2. starsze klawiatury są tak tanie, że nie opłaca się kiwnąć palcem przy "zalańcu",
3. potrzeba bardzo dużo czasu, aby rozebrać i złożyć klawiaturę, ponieważ musisz pozdejmować wszystkie klawisze i zaczepy a potem zamontować je z powrotem na właściwe miejsca,
4. koszt nowej klawiatury jest póki co na tyle nieduży, że nie opłaca się poświęcać cennego czasu na reanimację "topielca",
5. korozja może dać o sobie znać po jakimś czasie i Twoja robota pójdzie "psu pod ogon".
Kupując nową klawiaturę:
1. nie musisz myśleć o długofalowych skutkach zalania,
2. klient może zapłacić mniej za naprawę, bo poświęcasz na nią mniej cennego czasu,
3. jeśli nowa klawiatura zepsuje się, realizacja reklamacji klienta nic Cię nie kosztuje, bo po prostu składasz reklamację do dostawcy klawiatury.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
dominik555 написав:Koledzy wyżej zapewne mieli na myśli klawiatury do laptopów.A jakie to ma znaczenie, skoro i tak żadnej nie opłaca się reanimować?
viperr2 написав:Klawiatura po zalaniu (słodkim napojem), wiec od tego momentu nie działa.Jeśli klawisz wciska się normalnie - wymień klawiaturę na nową. Jeśli wciska się z oporem lub zatrzymuje się w pozycji wciśniętej - zdejmij klawisz, przemyj płynem do mycia szyb (zarówno sam klawisz jak i zaczepy) i sprawdź, czy zadziała. Jeśli nie - wymień klawiaturę na nową.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jak nie działa choć jeden klawisz to do wymiany.
Jeżeli jest tania i dostępna to wymiana.
Jeżeli działa ale się lepi i zacina to stosuje myjkę ultradźwiękowa i własna mieszaninę płynów.
10-15 minut w myjce, suszenie powietrzem i 2 dni schnięcia.
Ale to tylko w przypadkach szczególnych, kiedy koszty wychodzą zbyt duże lub komuś znajomemu. Na razie nie miałem reklamacji po myciu (umyte ok 20-30 sztuk).
Jeżeli jest tania i dostępna to wymiana.
Jeżeli działa ale się lepi i zacina to stosuje myjkę ultradźwiękowa i własna mieszaninę płynów.
10-15 minut w myjce, suszenie powietrzem i 2 dni schnięcia.
Ale to tylko w przypadkach szczególnych, kiedy koszty wychodzą zbyt duże lub komuś znajomemu. Na razie nie miałem reklamacji po myciu (umyte ok 20-30 sztuk).
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Zrobiłem tak jak Vogelek23 napisał, jednak to nie pomogło. W tym wypadku mała strata, bo klawiatura kosztuje 50zł.
Szkoda trochę klawiatur połączonych z topcase, ale czytałem już tutaj na formum, że jest możliwość wymiany takiej połączonej klawiatury, ale jeszcze nie próbowałem.
Właśnie zastanawiałem się jak sprawuje się myjka ultradźwiękowa do czyszczenie takich zalań. Cikez, jeśli możesz zdradzić co to za mieszanka, to byłbym wdzięczny.
Szkoda trochę klawiatur połączonych z topcase, ale czytałem już tutaj na formum, że jest możliwość wymiany takiej połączonej klawiatury, ale jeszcze nie próbowałem.
Właśnie zastanawiałem się jak sprawuje się myjka ultradźwiękowa do czyszczenie takich zalań. Cikez, jeśli możesz zdradzić co to za mieszanka, to byłbym wdzięczny.
Na laptopy wylewa się najczęściej kawę, herbatę, piwo, drinki, cole i wodę mineralną. Większość płynów jest bardzo słodka i to powoduje zalepianie się klawiszy.
Opracowaliśmy mieszankę zwykłej wody, płynu do naczyń i izopropanolu. Płynu naprawdę dajemy odrobinę, żeby nie było piany, izopropanol dolewamy przed każdym myciem ok 50ml na myjkę wielkości klawiatury.
Suszymy powietrzem ze sprężarki - tylko trzeba nabrać wprawy żeby nie odpadały klawisze i nie urwać taśmy.
W zimie ręcznik papierowy i na grzejnik na 2 dni, w lecie na parapet na słońce, dobrze działa tez zawieszenie na dużym wentylatorze pokojowym, na kratce ochronnej
Proste sposoby ale się sprawdzają.
Tylko jak nie działa jakiś klawisz w ogóle, to od razu daj sobie spokój, szkoda czasu
Zwarte sekcje w myciu prawie zawsze naprawiają się.
Opracowaliśmy mieszankę zwykłej wody, płynu do naczyń i izopropanolu. Płynu naprawdę dajemy odrobinę, żeby nie było piany, izopropanol dolewamy przed każdym myciem ok 50ml na myjkę wielkości klawiatury.
Suszymy powietrzem ze sprężarki - tylko trzeba nabrać wprawy żeby nie odpadały klawisze i nie urwać taśmy.
W zimie ręcznik papierowy i na grzejnik na 2 dni, w lecie na parapet na słońce, dobrze działa tez zawieszenie na dużym wentylatorze pokojowym, na kratce ochronnej
Proste sposoby ale się sprawdzają.
Tylko jak nie działa jakiś klawisz w ogóle, to od razu daj sobie spokój, szkoda czasu
Zwarte sekcje w myciu prawie zawsze naprawiają się.
Re: Zalana klawiatura
Google Adsense [BOT] • 27 Квітня 2015, 13:24
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.