• Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez adix2020 27 kwietnia 2015, 10:36
Witam problem następujący: gdy przegnę laptopa wchodzi w stan uśpienia, gdy wyłączy uśpienie po zamknięciu klapy problem znika.
Wnioskuję ze uszkodzony jest czujnik ale nie mogę go znaleźć .
Do dam że laptop po zalaniu lekkim.
Proszę o wskazówki gdzie szukać i jeśli to możliwe zdjęcie obszaru ponieważ nie podpisane są elementy.
LA-9631P rev:1

Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2015, 10:36

#2 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez evil696 27 kwietnia 2015, 17:48
Witam
Czujnik zamknięcia klapy to czujnik halla wygląda jak tranzystor SMD zazwyczaj się umiejscowiony na tasiemce power sw.
Jak nie jesteś w stanie go zidentyfikować to zdejmij ramkę matrycy poszukaj magnesu i po złożeniu klapy magnes zbliża się właśnie do tego czujnika.
Ale przede wszystkim opisz miejsce zalania, najlepiej jak byś dołączył zdjęcia płyty z zaznaczonym zalaniem i tasiemki power sw.

#3 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez Vogelek23 27 kwietnia 2015, 19:17
evil696 napisał(a):zazwyczaj się umiejscowiony na tasiemce power sw
A jeśli nie ma na SW Board to będzie na LED Board.

Obrazek

#4 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez adix2020 28 kwietnia 2015, 12:47
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjęcie płyty i obszarów zalanych płyta była myta w myjce.

Pod czas badania napotkałem taki problem; gdy przycisnę most widoczny na foto laptop wchodzi w stan uśpienia, gdy nacisnę ponownie włącza się.
Czujnik sprawdziłem jest sprawny, z odpięta Led board zachowuje się tak samo.

#5 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez Usunięty Użytkownik 402 28 kwietnia 2015, 12:54
Mo rze jest zwarcie pod mostem? Za lane kulki i zwiera?????

#6 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez wab 28 kwietnia 2015, 13:05
A moze pszerzarło kulki lup pżelotki to letkie zalanie?

#7 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez evil696 28 kwietnia 2015, 16:42
Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem że nie zaleca się mycia płyt w myjce ultra dźwiękowej, podobno mycie może uszkodzić mosty. W twoim przypadku polecałbym reball mostu albo wymianę.

#8 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez adix2020 29 kwietnia 2015, 21:59
Jeszcze tak nie miałem , a kilka płyt wymyłem nigdy nic się nie uszkodziło.
Chyba ze coś wlazło pod most spróbuje,umyć ja ponownie.

#9 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez morph 30 kwietnia 2015, 08:42
Jeżeli podlało również most to bardzo często utleniają się kulki pod nim, zrób reflow lub reballing tego mostu.

#10 Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez adix2020 2 listopada 2015, 14:07
Uszkodzenie okazało się bardzo rozległe i leżało w płycie, zalanie uszkodziło laminat pod mostem.
Dzięki za pomoc.

Re: Lenovo g500 Problem z z czujnikiem klapy

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2015, 14:07