• Problem z programatorem KBC Svod

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Problem z programatorem KBC Svod

patol 29 Квітня 2015, 10:59
Jak w temacie. Przyszła w końcu potrzeba użycia programatora od Svod'a i zaczęły się schody.
Oprogramowanie widzi zarówno programator jak i moduł klawiatury, jednak nie może połączyć się z układem kontrolera. Połączenie taśmą 30PIN, przewody USB wpięte aby było połączenie mas. Zasilanie płyty włączam po wybraniu ustawień dla płyty z utworzonego wcześniej profilu. Ustawienia jak na screenach poniżej:
Зображення
Зображення
co jest nie tak?
Mógłby ktoś "rzucić okiem", czy ustawienia są poprawne? Płyta na której chce programować KBC ene KB9012QF to LA-9642P z laptopa Lenovo G510.
Pozdrawiam

Re: Problem z programatorem KBC Svod

Google Adsense [BOT] 29 Квітня 2015, 10:59

#2 Re: Problem z programatorem KBC Svod

wozik 29 Квітня 2015, 12:22
Witaj
A KBC jest poprawnie zasilane? Mam podobny problem z płytą 9712P z Acera i tu okazało się brak zasilania dla KBC.
Pozdrawiam

#3 Re: Problem z programatorem KBC Svod

porywaczuffff 29 Квітня 2015, 12:23
Zapoznawałeś się z tym opisem podłączenia?:
http://www.svod.od.ua/images/connect.JPG

Bardzo ważne, żeby laptop i programator oraz 42 noga KBC miały wspólną masę. Poza tym jeśli pierwszy raz instalujesz SVOD na komputerze musisz zainstalować najstarszą wersję i poprzez opcję Setup/Update firware zaktualizować program do najnowszej wersji.

#4 Re: Problem z programatorem KBC Svod

patol 29 Квітня 2015, 12:23
KBC nie było ruszane, płyta włącza się lecz bez obrazu, więc uważam że zasilanie jest OK.
Co do aktualizacji firmware, najpierw pokazuje że trzeba zaktualizować a później pokazuje mi no need update pomimo iż mam wersję 2.
Зображення

#5 Re: Problem z programatorem KBC Svod

porywaczuffff 29 Квітня 2015, 12:44
Podłączyłeś programator pod odpowiednie nogi złącza klawiatury? Złącze klawiatury ma nogi odpowiadające PINom w układzie KBC, dzięki czemu nie musisz lutować z mikroskopem tylko elegancko i bez problemu podlutowujesz się do złącza

#6 Re: Problem z programatorem KBC Svod

patol 29 Квітня 2015, 13:01
Posiadam moduł klawiatury, który umożliwia podłączenie programatora przez taśmę flex bez lutowania właśnie do złącza klawiatury.
Udało mi się zaktualizować firmware do najnowszej wersji 5, jakby ktoś szukał to wszystkie wersje są tu:
http://www.svod.od.ua/programmer/
Lecz niestety, nadal mam problem z połączeniem. Łączyłem nawet pin 42 bezpośrednio do masy na module klawiatury i nic. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Зображення

Sprawa rozwiązana.
Okazało się, że rezystory w module klawiatury były polutowane tylko z jednej strony :shock: - wyszło podczas inspekcji pod mikroskopem na ewentualność zwarć Altery (wychodzi na to że są one składane ręcznie a nie na jakiejś linii). Dodatkowo po kontakcie z producentem sprzętu, wypuścił on aktualizację z poprawionym oprogramowaniem.

Re: Problem z programatorem KBC Svod

Google Adsense [BOT] 29 Квітня 2015, 13:01

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість