#1 Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.
przez gkrz67 • 8 maja 2015, 17:31
Witam. Laptop jak w temacie. Zainstalowany był windows 8. Trafił do mnie z brakiem głosu. Reinstalacja sterowników i czyszczenie z wirusów nic nie dało. Postanowiłem uruchomić jakiś linux live, Ubuntu. Wszedłem do ustawień windowsa i postępowałem zgodnie z instrukcją "jak odblokować botowanie i bis" Wszystko pięknie, wlazłem do biosu za pomocą F2, przestawiłem żeby botował z płyty CD i pokazywał opcje botowania F12. No i udało się, uruchomiłem płytkę Ubuntu, głos jest. Czyli sprzęt OK. Resetuję, a tu kiszka, system win 8 nie chcę się uruchomić i mówi coś o zaszyfrowanym dysku. OK se myślę, ale nadal jest możliwość botowania, tzn nie mogę wywołać biosu F2, ani F12, ale uruchamia się z płytki, więc postanowiłem ( po zgraniu danych) wgrać win 10. Owszem, wgrał się, wszystko ładnie chodzi, ale nadal nie mogę wywołać biosu za pomocą F2 i botowania F12. Na dodatek co chwila wyskakuje mi monit o kopij zapasowej bo dysk jest wadliwy.
Co zrobić aby zechciał łaskawie wejść do biosu ? Owszem przez windows wchodzi, ale przy uruchomieniu już nie chcę, choć na dole wyraźnie piszę F2 bios, F12 bot. Czy da się to jakoś przestawić ?
Co zrobić aby zechciał łaskawie wejść do biosu ? Owszem przez windows wchodzi, ale przy uruchomieniu już nie chcę, choć na dole wyraźnie piszę F2 bios, F12 bot. Czy da się to jakoś przestawić ?