• Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez gkrz67 8 maja 2015, 17:31
Witam. Laptop jak w temacie. Zainstalowany był windows 8. Trafił do mnie z brakiem głosu. Reinstalacja sterowników i czyszczenie z wirusów nic nie dało. Postanowiłem uruchomić jakiś linux live, Ubuntu. Wszedłem do ustawień windowsa i postępowałem zgodnie z instrukcją "jak odblokować botowanie i bis" Wszystko pięknie, wlazłem do biosu za pomocą F2, przestawiłem żeby botował z płyty CD i pokazywał opcje botowania F12. No i udało się, uruchomiłem płytkę Ubuntu, głos jest. Czyli sprzęt OK. Resetuję, a tu kiszka, system win 8 nie chcę się uruchomić i mówi coś o zaszyfrowanym dysku. OK se myślę, ale nadal jest możliwość botowania, tzn nie mogę wywołać biosu F2, ani F12, ale uruchamia się z płytki, więc postanowiłem ( po zgraniu danych) wgrać win 10. Owszem, wgrał się, wszystko ładnie chodzi, ale nadal nie mogę wywołać biosu za pomocą F2 i botowania F12. Na dodatek co chwila wyskakuje mi monit o kopij zapasowej bo dysk jest wadliwy.
Co zrobić aby zechciał łaskawie wejść do biosu ? Owszem przez windows wchodzi, ale przy uruchomieniu już nie chcę, choć na dole wyraźnie piszę F2 bios, F12 bot. Czy da się to jakoś przestawić ?

Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2015, 17:31

#2 Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez viperr2 8 maja 2015, 19:20
Witaj, może spróbuj Fn +F2.

#3 Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez gkrz67 9 maja 2015, 10:30
Niestety nie pomaga. Niby czemu miało by pomóc skoro wcześniej było samo F2 i na dolnym pasku tak pokazuje. ?!
Robię wszystko wg. takiego schematu:
Ustawienia -> Update & security -> odzyskiwanie -> uruchomienie zaawansowane -> Uruchom teraz

Obrazek,
Obrazek,

Po uruchomieniu jestem w UEFI ( chyba) Dalej wciskam "Rozwiąż problemy"

Obrazek,

Następnie Opcje zaawansowane

Obrazek,

Ustawienia Uruchomienia

Obrazek,

Uruchom ponownie

Obrazek,

I mam takie cuś.
Obrazek.

#4 Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez pawel80 10 maja 2015, 00:57
"Ustawienia Uruchomienia"
Brakuje ci tutaj opcji Firmware UEFI.
Spróbuj zresetować ustawienia bios, przez odłączenie zasilacza, wyciągnięcie baterii głównej oraz baterii CMOS i po minucie odpal laptopa na samym zasilaczu.
Czy bez podłączonego dysku twardego, też nie ma opcji pozwalającej wejść do biosu?

#5 Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez gkrz67 10 maja 2015, 07:32
Na razie zabrali i nie mam możliwości dalszego testowania. Ale myślę, że wrócą z tym do przeinstalowania na coś innego i wtedy te informacje się przydadzą. Robiłem wszystko, oprócz wyciągnięcia baterii biosu, bo nie chciałem rozkręcać laptopa. Na razie dzięki, jak mi się przytrafi okazja i podobny problem to postaram się uzupełnić temat. Pozdrawiam.

Re: Acer aspire v5-571 nie mogę wejść do bios F2, choć pokazuje, że tak trzeba.

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2015, 07:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).